Saturday, 12 December 2009

SWE: Vilket valdeltagande förväntar sig katalanerna?

I morgon, den 13/12, organiseras det en inofficiell folkomröstning om självständighet i över 160 katalanska kommuner (municipis). Antalet kan låta högt för en svensk, men många av dem är oerhört små. Allra minst är Sant Jaume de Frontanyà som bara har 21 röstberättigade invånare. För att inte fösvinna i mängden har orten valt att rösta redan idag och får, som planerat, mycket utrymme i katalanska massmedia, nu också i spanskspråkiga LaVanguardia som har hittills har hållit en lägre profil.

I denna lilla ort har vid det här laget 14 personer röstat, vilket innebär att de redan har passerat det mål på 40% som koordineringsgruppen 13-D Coordinadora per a la Consulta sobre la Independència har offentliggjort.

Eftersom nej-sidan inte kampanjar utan har som strategi att minska folkomröstningens legitimitet genom att inte delta, anser jag personligen det målet vara alldeles för högt. Här i socialistdominerade (PSC) Vilanova i la Geltrú tycker jag att vi skall vara nöjda om 20% av de 54.300 röstberättigade väljer att delta. Jag tror att det stora flertalet av stadens invånare inte kan beskriva sin relation till Spanien i så uteslutande termer som ja och nej och då är det lättare att stanna hemma än att gå och rösta blankt. Men jag kan ha fel. I morgon får vi svaret.

- - -
Relaterade poster på svenska:

- Katalanernas självständighet och den neutrale svensken
- Den 13/12 röstar Katalonien om självständighet
- Hur genomförs katalanernas folkomröstning?
- Katalanism är inte independentism
- Folkomröstningen i Vilanova - störtkul eller dötrist
- Katalansk självständighet? På söndag får vi svar

1 comment:

Anonymous said...

Nu har de börjat skriv aom det här ocksâ. Lycka till i morgon!
/Anna Malaga