Friday, 4 December 2009

SWE: Folkomröstningen i Vilanova – störtkul eller dötrist?

Bland de 161 kommuner som den 13:e december folkomröstar om huruvida Katalonien skall bli självständigt, sticker vår stad ut som ett undantag. Medan nästan alla andra aktuella städer styrs av katalansknationalista partier, är det i Vilanova i la Geltrú socialisterna PSC som dominerar politiken. Så är det också i Katalonien som helhet. I mina ögon gör det oss till den här valomgångens intressantaste stad.

De vanliga valen till olika beslutsfattande församlingar engagerar delvis olika lager av kommunens invånare. I valen till det katalanska parlamentet lyckas det katalansknationalistiska CiU generellt bättre med att mobilisera sina väljare. På motsatt sätt brukar PSC ha ett relativt starkare stöd om valet gäller det spanska parlamentet. Men även om vi tar de här två nivåerna och lägger till kommunfullmäktige och EU-parlamentet, visar väljarsympatierna en och samma sak: Vilanova vill att Katalonien förblir spanskt. Mellan 50% och 68% av befolkningen röstar på partier som förespråkar ett starkare enat Spanien (PP), status-quo (PSC) eller en federal spansk stat (ICV-EUiA; Kataloniens miljöparti). Lägg därtill att CiU har en del - UDC - som inte vill ha självständighet medan den andra - CDC - vill ha det först när tiden är mogen. Fram träder en bild av en stad som knappast står på barrikaden.

Att plattformen VNG decideix över huvud taget tillkom beror på att den är ett medborgarinitiativ och inte har sitt ursprung i de etablerade partierna. De senare har dock, i efterhand, överraskat åtminstone mig, genom att i kommunfullmäktige ge sitt moraliska stöd åt folkomröstningen (direkt stöd är inte tillåtet enligt spansk lag, det vet vi efter turerna i Arenys de Munt). PP och PSC röstade, som väntat, emot, men CUP (ett katalannationalistiskt anti-etablissemangsparti), CiU och Esquerra (den ursprungliga katalannationalistiska vänstern) vann över ICV-EuiA sedan VNG Decideix, representerat av Pol Molas, hade gjort en koppling till närdemokrati, en av det partiets huvudprinciper: ”Att ge röst åt det katalanska folket att bestämma vad det vill vara, det anser vi är att söka demokratins grund” (min översättning av: ”Considerem que donar veu al poble català per decidir què vol ser és anar a l’essència de la democràcia").

Nu i veckan kommer informationsbrev ut i folks brevlådor och i lördags började officiellt kampanjen. Affischer från VNG Decideix dominerar redan alla allmänna anslagstavlor. De första banderollerna som dök upp i staden var, inte oväntat, från CUP som entydigt förespråkar ett ja – ”IndependenSÍa”. Andan i CDC:s kampanj fick vi en försmak på i onsdagskväll när Felip Puig från partiets ledarskikt var här. Han propagerade inte för ett 'ja', men uppmuntrade folk att tänka över frågan och ta folkomröstningen på allvar. Att Esquerra, slutligen, kommer att genomföra en ja-kampanj råder det ingen tvekan om, men hittills har jag inte stött på något.

Återstår nu att se hur vilanova-borna i allmänhet reagerar. Eftersom folkomröstningen inte är officiell, kommer nej-sidans strategi sannolikt att bli att tiga ihjäl debatten och på så sätt få de potentiella nej-röstarna och, framför allt, de många som inte riktigt vill eller kan ta ställning, att förstå att det är acceptabelt att stanna hemma.

Ett lågt valdeltagande är väntat och kommer att mötas med totalt ointresse till och med i lokalpressen. Men om Vilanova däremot överraskar – antingen genom ett högt antal ja-röster eller genom att nej-sägerna väljer att delta och därigenom vinner – då blir vår stad ett slagträ i debatten till och med utanför Kataloniens gränser. Jag är hoppas på en spännande folkomrösting och upprepar därför en uppmaning från VNG decideix: ”Ja? Nej? Blankt? Det gör detsamma: Rösta!” (Sí? No? Blanc? Tant se val: Vota!”)

- - -
Relaterade poster på svenska:

- Katalanernas självständighet och den neutrale svensken
- Den 13/12 röstar Katalonien om självständighet
- Hur genomförs katalanernas folkomröstning?
- Katalanism är inte independentism
- Katalansk självständighet? På söndag får vi svar

- - -
Technorati tags: CiU, Convergència, CUP, Katalonien, Folkomröstning, Penedès, PSC, Referendum, Spanien, Vilanova,

No comments: