Friday, 4 December 2009

SWE: Hur genomförs katalanernas folkomröstning?

Den 13/12 genomförs en icke-officiell folkomröstning om självständighet för Katalonien. När jag nu beskriver hur den går till, utgår jag från vår hemstad, Vilanova i la Geltrú, men i allt väsentligt sker röstningen på samma sätt i alla de 161 kommunerna som deltar den här gången.

Ansvarig för att genomföra folkomröstningen på ett korrekt sätt är den lokala "plattformen" VNG Decideix, som i sin tur ingår i den pan-katalanska koordineringsgruppen för den 13/12 (co-ordinadora per a la consulta 13-D). På denna dag kommer alla invånare att få ta ställning till frågan ”Är det er åsikt att den katalanska nationen blir en oberoende, demokratisk och social rättsstat, integrerad i den Europeiska Unionen?”. Det finns ett sorts valsedel där den röstande väljer att kryssa för svaren ja eller nej, eller lämna dem båda tomma (en blank röst). Tack vare en imponerande frivilliginsats i söndags kommer röstsedlar och kuvert att i förväg distribueras ut till stadens 28.000 hushåll, men de kommer också att finnas tillgängliga i vallokalerna.

VNG Decideix erbjuder tio olika vallokaler, varav ingen tillhör någon myndighet. De flesta tillhandahålls av olika föreningar som t.ex. FC Barcelonas fan club (la Penya Barcelonista de Vilanova) eller min castellers-förening (de som bygger mänskliga torn), els Bordegassos. Den röstande väljer själv vilken lokal han eller hon vill gå till och tack vare informatikstöd blir det omöjligt att rösta mer än en gång. Vallokalerna öppnar klockan 9:00 och håller öppet till 20:00, varefter rösträkning tar vid under överinsyn av observatörer.

Folkomröstningen är öppen för alla som har fyllt 16 år och som är skrivna i kommunen. Det innebär (till min vånda – mer om det i ett senare inlägg) att även icke-spanska medborgare har rätt att rösta. Spanska medborgare måste identifiera sig med sitt ID-kort (DNI) och utlänningar med sin variant (NIE). Utlänningar som identifierar sig med pass och spanska medborgare som inte har korrekt adress i sitt DNI måste kunna dokumentera att de är skrivna i kommunen (certificat d’empandronament).

För dem som har rösträtt men som inte kan delta den 13/12 har chansen att förhandsrösta. Detta kunde göras i den bod som VNG Decideix har på Vilanovas Rambla i lördags, 28/11, och kommer också att erbjudas den 5:e, 9:e och 12:e december.

Om du har frågor om den här folkomröstningen, skriv gärna en kommentar och jag lovar att försöka svara. Vid behov kallar jag in 'experthjälp' från VNG Decideix.

- - -
Relaterade poster på svenska:

- Katalanernas självständighet och den neutrale svensken
- Den 13/12 röstar Katalonien om självständighet
- Katalanism är inte independentism
- Folkomröstningen i Vilanova - störtkul eller dötrist
- Katalansk självständighet? På söndag får vi svar

- - -
Technorati tags: Katalonien, Folkomröstning, Penedès, Referendum, Spanien, Vilanova,

2 comments:

Anonymous said...

Hej Erik!

Jag har försokt att meddela nyheten till de svenska nyheterskanalerna men utan svar. Har du något kontakt i de svenska journalisterna?

Tack!

/Èric

Erik Wirdheim said...

Hej Èric,

Jag är 100% övertygad om att svenska medier kommer att uppmärksamma den här händelsen när den väl händer. Vi svenskar älskade Barcelona redan innan Zlatan kom till Barça, så du kanske kan ana hur det är nu ;-)

Dessutom - och det här är en mer seriös kommentar - har svenskar inte problem att föreställa sig hur ett land av Kataloniens storlek skall fungera. Alla Sveriges grannländer i Norden är mindre än Katalonien och alla (Island repar sig snart) har hög levnadsstandard.