Wednesday, 3 April 2013

SWE: Säsongsstart för Kataloniens mänskliga torn ...eller Upptäck Penedès, April 5-7På söndag är de tillbaka i Penedès igen: Kataloniens mänskliga torn (castells) som från och med nu kommer att byggas på torgen här, under hela sommaren och långt in på hösten. Är du intresserad av att uppleva detta absolut unika kulturfenomen så är cava- och vinområdet Penedès en utmärkt destination. Dels är traditionen väldigt välrotad här så det finns hela nio lag (colles) spridda över alla de större städerna. Dels kommer Kataloniens absolut bästa och internationellt mest kända lag härifrån – Castellers de Vilafranca -, vilket i sig inte är en slump eftersom staden Vilafranca del Penedès har spelat en avgörande roll i de mänskliga tornens historia.

Förr brukade säsongen börja runt den 23 aprilSankt Göransdagen (Sant Jordi), som firas eftersom han är Kataloniens skyddshelgon – men numera föredrar många att börja uppträda lite tidigare, så att själva Sant Jordi-dagen kan bli ett första riktigt styrkebevis. Just en sådan förberedelse är vad vi kommer att se på plaça Vella i El Vendrell (Baix Penedès) nu den 7 april då de lokala Nens del Vendrell har bjudit in Bordegassos de Vilanova (Garraf) samt Castellers de la Sagrada Familia (från Barcelona).

Under högsäsongen går det i princip inte en helg utan att det byggs mänskliga torn någonstans i Penedès, men skulle ni ha otur och råka vara här under en av dessa är det värt att komma ihåg att lagen repeterar flera gånger i veckan och att man då är välkommen att passera förbi deras lokaler och kostnadsfritt titta på så länge man vill.

Skulle ni vara på väg hit den kommande helgen, 5-7 april, men inte är intresserade av mänskliga torn så har Penedès också en andra saker att erbjuda, t.ex. New Orleans-jazz under mini-festivalen Jazz Antic Sitges (Garraf), mer jazz i Sant Salvador (El Vendrell, Baix Penedès), Sardana-dans in Cubelles (Garraf) eller bergslöpning i Ordal (Subirats, Alt Penedès). En full agenda på engelska återfinns här.

- - -


Mona & Göran: I veckans video kommer Göran ut som casteller och grubblar över varför de mänskliga tornen som kulturform har vuxit sig extra stark under de senaste åren.

No comments: