Monday, 15 April 2013

SWE: 'Gralla'-musik och mänskliga torn ... eller Upptäck Penedès (Katalonien), 19-21 April

De av er som är intresserade av katalansk kultur får inte missa träblåsinstrument gralla och en särskilt god möjlighet att lyssna på musiken som det producerar - i parader och konserter - är Gralla-spelarens dag (el Dia del Graller) i Vilafranca del Penedès (Alt Penedès) under helgen 19-21 april.

"Gralles" har onekligen ett ganska skärande ljud, men det är också därför de är så lämpliga för den aktivitet där vi hör dem mest regelbundet: när castellers bygger mänskliga torn. Eftersom de flesta människorna som deltar i detta inte får titta upp och därför inte kan se i vilken fas konstruktionen befinner sig, ger musiken spelad på gralla (till ackompanjemang av en trumma med namnet tabal) absolut väsentlig information.

Bland övriga katalanska kulturuttryck där gralles är vanliga finner vi folkdanserna ball de Gitanes, ball de Valencians och moixiganga men också när jättar (gegants) dansar runt på gatorna här. Instrumentet kan ha fått sitt namn från en fågel med ett snarlikt läte och har sitt ursprung i samma delar av Catalunya Nova som castells-traditionen kommer ifrån, men den vinner nu ny popularitet som ännu en nationell symbol för hela Katalonien.

Under den kommande helgen vi har även möjlighet att höra gralles "in action" under framföranden av mänskliga torn i Vilanova i la Geltrú (Garraf) och Igualada (Anoia). I Sant Salvador (El Vendrell, Baix Penedès) och i Vilafranca del Penedès erbjuds jazzkonserter, medan du i El Vendrell och Igualada kan lyssna till klassisk musik. I Cubelles (Garraf) innebär denna helg kulmen på årets lokala kulturvecka. Hela helgens evenemangsrekommendationer på engelska återfinns här.

- - -


Mona och Göran: I denna veckas video ser vi hur Göran ondgör sig över ett beslut i Kataloniens Högsta Domstol, vilket - om det i slutändan genomförs - skulle hota den modell med språkbad som har varit det Katalanska skolsystemets stolthet sedan 1992.

No comments: