Tuesday, 9 April 2013

SWE: Barnteaterfestivalen 'La Mostra' i Igualada …eller Upptäck Penedès (Katalonien), april 11-14



Från torsdag till söndag 11-14 april kommer vi att se en av de stora, årligen återkommande evenemangen i cava- och vinregionen Penedès, om än riktat till en nischpublik: Barn- och Ungdomsteaterfestivalen La Mostra i Igualada, Anoia (Fira de Teatre Infantil i Juvenil). Evenemanget har en utmärkt nätsida på katalanska och spanska där man kan köpa biljetter, men också läsa mer om de olika föreställningarna och finna detaljerade kartor över värdstaden. I år medverkar 48 teaterkompanier, varav 42 är baserade i Katalonien, ett i Comunitat Valenciana och ytterligare fyra i övriga delar av Spanien medan en grupp har hemvist i Frankrike.

La Mostra ordnas i år för 24:e gången och är absolut störst av sitt slag inom den katalanskspråkiga världen. Man behöver dock inte tala katalanska för att få utbyte av festivalen: ett utbud av dans-, akrobatik- och pantomimföreställningar kombinerat med olika utomhusaktiviteter gör att alla familjer med barn kan känna sig välkomna.

La Mostra är en unik, men naturligtvis inte särskilt intressant för dem av er som planerar att komma hit utan barn. Skulle detta vara ert fall kommer ni trots allt att kunna hitta många andra saker som ger er inblick i kultur och samhälle i Penedès: katalanska mänskliga torn i Vilanova i la Geltrú (Garraf), jazzkonserter i Font-Rubí (Alt Penedès) samt Sant Salvador och El Vendrell (Baix Penedès), kappsegling i Sitges (Garraf) och mycket mer. En full helgagenda på engelska återfinns här.

- - -


Mona och Göran: Den här veckan ser Mona de mänskliga tornen som ett exempel på att katalanerna alltid går för långt och en barnteaterfestival på katalanska som ett bevis på att de vill utesluta alla spanjorer.

- - -
Tidigare relaterade bloggposter:
2009: La Mostra – Catalonia’s Most Important Children’s Theatre Festival
2010: La Mostra – Kataloniens största barnteaterfestival

- - -
Ytterligare källa:
LaVanguardia: La Mostra de Igualada de teatro vuelve con menos presupuesto pero con récord de estrenos

No comments: