Tuesday, 30 April 2013

SWE: Historien om Det Sanna Korset ...eller Upptäck Penedès (Katalonien), 3-5 maj

Söndagen 5 maj är en bra dag för att upptäcka den lilla staden Sant Martí Sarroca (Alt Penedès) för då firar man la Festa de la Santa Creu. Programmets huvudpunkt är en sjungen högmässa (missa cantata på latin, missa cantada på katalanska) vilken understryker att detta är en högtid med kristna rötter, men det finns också mer folkliga inslag som dansande katalanska jättar samt en parad med veteranmotorcyklar.

Varför besöka Sant Martí Sarroca?

Ursprunget till den nuvarande staden Sant Marti Sarroca var en befästning från 900-talet belägen på en klippa som gav naturligt skydd åt tre håll och varifrån man än idag har utsikt över en stor del av Alt Penedès. Befästningen har byggts om genom århundrandena och under tidig medeltid var denna borg, Castell de Sant Martí Sarroca, en av de viktigaste i Penedès. Idag är den smakfullt renoverad och tjänstgör som museum. Vägg i vägg ligger kyrkan església de Santa Maria vilken är det mest betydande exemplet på romansk arkitektur i hela Penedès och vars absid räknas till de mest intressanta av den här stilen i hela Katalonien.

Vad är det Sanna Korset (la Santa Creu) och varför firas det just nu?

Den mest kända reliken av det Sanna Korset (la Vera Creu eller la Santa Creu på katalanska) – alltså det kors på vilket Jesus ska ha blivit korsfäst - förvarades historiskt i Den Heliga Gravens Kyrka i Jerusalem. År 614 fördes det av perserna bort som krigsbyte, men 628 kunde det återerövras och detta är ursprunget till de firande av det Sanna Korset (Festes de la Santa Creu) som vi runt den 3 maj ser på olika håll i Katalonien. Det kan tilläggas att samma relik av det sanna korset är för övrigt försvunnen sedan år 1187 då Saladin av Egypten och Syrien lade beslag på den och vägrade låta de kristna, bland dem Rikard Lejonhjärta, köpa tillbaka den.

Och vad händer i resten av Penedès, fredag-söndag 3-5 maj?

Är man inte intresserad av mer eller mindre sanna kors har Penedès flera andra evenemang att erbjuda, t.ex. sardana dans i Cubelles (Garraf), en guidad tur ut bland vårgröna vinfält i Vilafranca del Penedès (Alt Penedès), en simtävling i öppet vatten i Vilanova i la Geltrú, en konsert med klassisk musik av Kölner Kammerorchester i Sitges (Garraf) eller, också i Sitges (var annars?), en internationell sammankomst för björnar (homosexuella med skägg, hår på bröstet och manligt beteende). Här hittar ni en fullödig agenda på engelska.

Upptäck Penedès!

- - -


Mona och Göran: Den här veckan vill svenske Göran (boende i Garraf, Barcelona) tala om katalanska dansande jättar och andra traditionella kulturella element, men hans lika svenska hustru Mona påminner honom om att Sitges råkar vara värd för en internationellt träff för björnar. Efter det uppmanar Mona alla spanjorer att visa sitt förtroende för den spanske regeringschefen Mariano Rajoy och hans ekonomiska politik .
- - -

Externa källor
Wikipedia ENG: True Cross
Wikipedia CAT: Sant Martí Sarroca

No comments: