Thursday, 25 April 2013

SWE: Sardana – Kataloniens nationaldans ... eller Upptäck Penedès, 26-28 april

Vi befinner oss fortfarande i veckan för Sant Jordi-firandet och det sätter en tydlig katalansk prägel också på den kommande helgen, fredag-söndag 26-28 april. I Sitges (Garraf) kommer det att byggas mänskliga torn (castells) och i hela tre städer kan man se nationaldansen sardana; Calafell (Baix Penedès), Vilanova del Camí (Anoia) och Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès). Den sistnämnda staden erbjuder det mest omfattande programmet eftersom det handlar om en sardana-träff dit både dansare och band (cobles) har bjudits in från andra städer.

Sardanan har sina historiska rötter uppe i provinsen Girona, men innan den, på 1850-talet, spreds därifrån hade den genomgått en första anpassning och förfining. Ungdomarna i Empordà fick musikerna att plocka upp romantiska operetteman varigenom dansen blev mer lättillgänglig och kunde vinna popularitet i hela Katalonien. Under samma tid fastställde kompositören Pep Ventura en standardsammansättning om 11 man för bandet (cobla) och musikteoretikern Miquel Pardas skapade en modell för stegen och takterna.

Som symbol sågs sardanan först som en frihetsdans (ball de llibertat) av republikanerna, i kontrast till den sedesamma dansen contrapàs som föredrogs av de konservativa carlisterna. Sedermera tog nationalisterna i renaixença-rörelsen den till sig varpå den blev en referenspunkt i den katalanska kulturen. Innan den nådde den form som vi ser idag skulle den dock gå igenom ytterligare en stilisering. Så skedde på 1910- och 20-talet och denna gång hittades inspiraitonen i scenkonsten ballet vilket gjorde att sardanan blev lugnare. Ringarnas snurrande ersattes av fotarbete med sträckta vristrer och hopp på stället, om än med bibehållen traditionell ringformation.

När man dansar sardana bildas en eller flera ringar till vilka man gärna får ansluta sig så länge man kommer i par, eftersom strukturen om varannan man, varannan kvinna inte får brytas.

För dem som inte är intresserade av katalansk kultur har vinregionen Penedès också mycket annat att erbjuda, under den kommande helgen t.ex. Ultra Trail-löpning i Sitges (Garraf), dansföreställningar i Vilanova i la Geltrú (Garraf), Igualada (Anoia) och El Vendrell (Baix Penedès) samt mängder av guidade turer. En full helgagenda på engelska återfinns här.

Upptäck Penedès!

- - -


Mona och Göran: Svenska Mona förklarar varför hon kommer att tillbringa helgen i Barcelona medan hennes lika svenske man Göran ser fram emot att få dansa sardana i Sant Sadurní d’Anoia – den katalanska cavans huvudstad. Sedan dyker dumstruten upp och frågan är vem som har gjort bort sig mest under veckan som gick – Katalonien eller Spanien.

- - -
Extern källa: Festes.org

No comments: