Sunday, 28 April 2013

SWE: 'Torre del Veguer' – vingårdsbesök, vinprovning, fester och konferenser i Garraf (Barcelona)


Jag skulle aldrig hävda att jag har perfekt koll på hela vinområdet Penedès, men fram tills för en vecka sedan trodde jag faktiskt att jag redan kände till allt som är värt att upptäcka åtminstone i vårt närområde. Därför blev jag väldigt förvånad när jag kom till det imponerande katalanska godset Torre del Veguer, varifrån man har en underbar utsikt över min stad, Vilanova i la Geltrú, och Medelhavet. Även om man bara är 30 minuter från Barcelonas Flygplats, tack vare de omgivande vinfälten upplever man sig ändå vara ute på landet.


I mitten av ägorna står en byggnad med lång historia och som ordet veguer i namnet antyder hade ett antal ståthållare för det historiska Vegueria de Vilafranca delPenedès sin bostad här under senmedeltiden. Dessa var av släkten Avinyó och deras vapen hänger fortfarande över den ursprungliga romanska portalen. Före dem, på 1400-talet, hade huset ägts av Hieronymiternas orden, vilket korsgången på andra våningen påminner oss om, och det var dessa mukar som började plantera vin här. De allra äldsta delarna av byggnaden är dock från 1300-talet och avslöjar att den ursprunglingen var en befästning. Det torn som leden torre i namnet talar om är det vi idag ser som huvudbyggnad, medan det kvadratiska tornet med bröstvärn kom till så sent som efter 1878 då företagaren Josep Ferrer i Vidal från Vilanova i la Geltrú köpte fastigheten och gav den drag att ett franskt medeltida slott. Lägg därtill ett kapell från 1896 i neogotisk stil och du får den eklektiska, blandade arkitektur som vi ser idag. Nu för tiden är Torre del Veguer främst känt som ett vinhus inom Garraf-delen av D.O. Penedès. Läget kännetecknas i syd av närheten till havet och i norr av lä från berget Montgrós. Berggrunden utgörs av porös kalksten och är mycket mineralrik eftersom detta en gång i historien var havsbotten, vilket de många fossilerna vittnar om. Ägorna omfattar 18 hektar och de druvor man odlar är huvudsakligen merlot, cabernet sauvignon och muscat, men också petite syrah och xarel·lo, den unika druvan i Penedès. Inom produktionen arbetar man bara med den egna druvorna, vilka alltid plockas för hand. Bland de viner som nyligen fått internationella utmärkelser hittar vi Torre del Veguer Muscat 2012, Torre del Veguer Xarel·lo 2012 och Torre del Veguer Eclèctic 2009.


Som en sidoaktivitet hyr godset ut sina lokaler till dem som vill ordna konferenser eller fester i en historisk miljö eller, bokstavligen, mitt ibland vinfälten. Dessutom ordnar man guidade vinturer på katalanska, spanska, franska och engelska, men dessa måste (som alltid på Penedes mindre vinhus) bokas i förväg. Vem som helst kan dock promenera förbi på grusvägen utanför, för att se i vilken fas vinplantorna befinner sig i eller bara påminna sig själv om att Sant Pere de Ribes är den utan jämförelse mest natursköna delen av comarcat Garraf.English version

No comments: