Monday, 2 August 2010

300 år med katalanska dansande djävlar

Festa Major Vilanova 2010 039

Under vår Festa Major förra året försökte jag förklara att jag, en invandrare från Sverige, hade svårt att vänja sig vid den katalanska eldkulturen, men att jag med tiden har jag lärt mig att älska den. Här i Vilanova i la Geltru är det närmast en nödvändighet.

I denna stads kyrkoräkenskaper från 1710 finns det en kostnad specificerad som smällare för mulassa (en monsteråsna) och dess medföljande djävlar, och det är därför som våra lokala djävlar i år 2010 firar sitt 300-årsjubileum. Historiskt brukade monseråsnan här spruta eld – något den sedermera har slutat att göra - och 1779 lämnade djävlarna henne för att i stället dansa bakom stadens drake, där de förblev i ett halvt sekel. Då, 1832, gjorde de ett litet uppträdande (entremès) på egen hand för att fira Arrivo - Karnevalskungens ankomst - och från den stunden utgör de är en separat grupp - Ball de Diables de Vilanova i la Geltru.

Festa Major Vilanova 2010 027

Folks intresse för diables har visserligen haft sina upp- och nedgångar i. Under sent 1800-tal blev det populärt att idrotta och det resulterade i vad som kallas för en dekadens för den katalanska folkkulturen som en helhet, ball de diables inbegripet, som upphörde att existera i Vilanova. De återuppstod som först 1947 när ett par medlemmar i den sociala klubben Foment Vilanoví tog upp traditionen. På sextiotalet firades åter ett antal omgångar av Festa Major utan djävlar, men från 1972 och framåt har de varit ett stabilt inslag i den lokala populärkulturen. Vilanova har för närvarande sex olika lag: Ball de Diables de Vilanova, Tronats de Mar, Diablesses de la Geltru, Ball d'Enveja, Diables de la Collada - Sis Camins och Diables ABP.

Festa Major Vilanova 2010 014

Alla lagen har lättidentifierade dräkter. De som bärs av Ball de Diables de Vilanova är alltid designade av lokala konstnärer: år 1947 av Enric Cristòfol Ricart, 1980 av Armand Cardona Torrandell, 1995 av Joaquim Budesca och de nuvarande, från 2006, av Pep Duran.

Festa Major Vilanova 2010 006

Vad som är typiskt för "vår" del av Katalonien - Penedès och Camp de Tarragona - är att djävlarna håller tal. Under en typisk föreställning fungerar Lucifer som konferencier - han låter djävlarna läsa satiriska verser och gör sina egna tillägg, för att till slut låta Diablessa (hon-djävulen) och ärkeängeln komma in för att avrunda showen. Tidigare i år firade man faktiskt 300-årsjubileet genom att låta de versläsande djävlarna från hela Katalonien samlas här i Vilanova: Ball de Diables de Vilafranca del Penedès, Ball de Diables de Sitges - Colla Vella, Ball de Diables de Torredembarra, Ball de Diables de Tarragona, Ball de Sant Miquel och Diables de la Riera de Gaia, Ball de Diables de Sant Quintí de Mediona, Ball de Diables del Vendrell, Ball de Diables de l'Arboç och slutligen Ball de Diables de Vilanova i la Geltru.

I fredagskväll hade vi en chans att se fem lokala lag, plus diables från Mallorca och Tarragona samt drakarna från Vilanova och Geltrú, dansa runt i correfoc (”eldlöpning”). Men mycket återstår av årets Festa Major: den 4/8, återkommer många av djävulslagen i Cercavila de la Vigilia och den 5/8 kommer Diables de Vilanova göra sitt stora årliga scenframträdande och naturligtvis delta i Cercavila del Vot del Poble.

Visca la Festa major de Vilanova i la Geltru! Leve Festa Major i Vilanova i la Geltrú!

- - -

Des de 1710 Diables a Vilanova i la Geltru är en utställning av kostymer, redskap och målningar med anknytning till djävulsdansen och kan ses på Victor Balaguer-museet fram till 5/9.

Festa Major Vilanova 2010 035

Festa Major Vilanova 2010 033

Festa Major Vilanova 2010 031

- - -

Källor och inspiration:

Facebook: Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú

Avui+ElPunt: Els Diables de Vilanova ocuparan divendres La Sala amb una exposició de vestits centenaris

No comments: