Tuesday, 3 August 2010

SWE: Utblick från Vilanova

#Wirdheim_i_Vilanova

Den senaste tiden har helt präglats av Festa Major, först förberedande träningBordegassos och sedan de inledande festaktiviteterna: En gigantisk senyera (den katalanska flaggan) har hängts upp på kyrktornet; vi har njutit av eld, smällar och krutrök under correfoc; vi har upplevt en dag med mänskliga torn (castellers) där alla lag firade sina resultat och vi har sett Falcons de Vilanova bygga en enormt stor ”såg med 12 taggar” (serra de 12 puntes) och av Negrets d'Alcúdia påmints om tornen ursprungligen kom från Valencia.

Dessutom har jag två kompisar från Sverige på besök och delger dem allt jag kan om katalansk folkkultur. Ärligt talat är de inte särskilt intresserade, men det struntar jag i – något skall de ju betala för gratis boende vid Medelhavet! ;-)

#Vilanova_i_la_Geltrú

Bordegassos de Vilanova lyckades - för första gången på fyra år - kröna (men inte nedmontera) ett castell om åtta nivåer (4de8) och därefter kröna och nedmontera en pelare om 5 nivårer, upphivad nerifrån (pilar de 5 aixecat per sota). Under samma uppträdande krönte och nedmonterade Colla Vella dels Xiquets de Valls torre de 8 och 3de9 och Colla Jove dels Xiquets de Tarragona gjorde detsamma med 5de8 och torre de 8.

Fler gator i Vilanova i la Geltrú kommer att få strängar av avsfalt för att undvika framtida spruckna gatplattor.

#Garraf_och_Penedès

I det katalanska parlamentet har tripartit-regeringen (PSC, ICV-EUiA och ERC) röstat fram att vegueries i en första fas bildas enligt nuvarande provinsgränser och ersätter det som idag kallas diputacions. Penedès förblir därmed uppdelat mellan vegueria Barcelona (Garraf, Alt Penedès och Anoia) och vegueria Tarragona (Baix Penedès).

Druvorna från skörden 2009 i Penedès ger mycket bra vin och den traditionella druvsorten xarel·lo kommer starkt.

La Casa Bacardí har, i Mercat Vell i Sitges, öppnats som en permanent utställning över det kända romvarumärket och dess grundare Don Facundo

Sitges har låtit ta fram nya kepsar, t-shirtar, väskor, ryggsäckar, handdukar och paraplyn för att marknadsföra staden.

#Barcelona

Àrea Metropolitana de Barcelona återuppstår som administrativ enhet för kollektivtrafik, avfallshantering, vattenförsörjning i ett geografiskt område från Castelldefels i väst till Montgat i öst. Norrut kommer det att inkludera Sant Cugat del Vallès, men inte Sabadell eller Terrassa. Ordförande kommer att röstas fram av de ingående kommunernas borgmästare.

Barcelona är det storstadsområde i Europa som har lägst färskvattenkonsumtion (108,44 liter per dag och capita). På grund av trädgårdar och poolar ligger Sant Cugat del Vallès högt över genomsnittet (160,83 L) medan tätbefolkade Cornellà del Llobregat ligger lägst (95,16 L).

UNESCO har godkänt att tunneln för snabbtågen AVE dras under kyrkan Sagrada Familia.

#Can_Barça

F.C. Barcelonas rörelseresultat för den senaste säsongen har reviderats ner ordentligt av företaget Deloitte. Medan Xavier Sala i Martin, kassör i Joan Laportas styrelse, för några veckor sedan presenterade en vinst på 11 miljoner Euro, talar Javier Faus, kassör i Sandro Rosells ledningsgrupp, nu om en förlust på 77 miljoner Euro.

Barça vann säsongens första vänskapsmatch mot norska Vaalerenga med 2-4.

Cesc Fàbregas hoppas att Barça tar ett avgörande steg för att få hit honom. Själv vill han inte göra en skriftlig viljeförklaring eftersom det skulle förstöra hans image inför Arsenal-fansen om försäljningen inte slutförs.

#Katalonien

Parlament har beslutat att tjurfäktningar skall förbjudas i Katalonien från och med 2012. Initiativet till beslutet togs av djurrättsrörelsen Prou och har från början stöttats av ICV-EUiA och ERC, medan PP och Ciudadanos entydigt har varit emot. CiU och PSC valde att låta sina ledamöter rösta enligt eget samvete och förslaget gick igenom eftersom nästan hela CiU valde att stötta det. Bara ett fåtal PSC-ledamöter röstade för förbudet, men trots det kritiseras partiet av PSOE för att underblåsa spänningarna mellan Katalonien och Spanien. PP vill skydda tjurfäktningarna genom att för hela Spanein få dem förklarade av betydelse för kultur och turism. Det katalanska beslutet har varit förstasidesstoff i alla stora europeiska media.

Katalanskan är det åttonde mest använda språket i bloggosfären, det 14:e största språket på Google och 15:e på Wikipedia. Samtidigt är domänen .cat den näst mest säkra i världen. Detta är några av slutsaterna i Generalitats rapport Balanç de la política lingüística 2004-2010.

President José Montilla har bestämt datumet för höstens katalanska parlamentsval, men ännu ej tillkännagivit det. Det ryktas att valet kommer att äga rum den 24/10.

Partierna i Kataloniens tripartit-regering genomgår stora förändringar inför valet. Tunga namn som Josep Lluís Carod i Rovira (ERC) och Joan Saura (ICV-EUiA) ställer inte upp för omval. Inom PSC har ekonimiministern (conseller d’Economia) Antoni Castells valt att göra detsamma, vilket innebär att den katalansksinnade sektorn av PSC tappar ett av sina starkaste namn och partiet som helhet en av sina erkänt mest kompetenta ministrar. Att Castells redan nu antyder att PSC efter valet kommer att behöva se över sin profil, stärker knappast Montillas kandidatur.

#Katalonien_och_Spanien

Felip Puig har meddelat att CiU nu vill se Katalonien som en självständig stat inom EU, men inte under den nästkommande mandatperioden samt bara om ekonomin först återhämtar sig.

Spaniens försvarsminister Carme Chacón väljer att distansiera sig från PSC för att i stället bygga sin ställning som möjlig framtida vice-president i Zapateros PSOE-regering. Många har hoppats se henne ersätta Jordi Hereu som PSC:s borgmästarkandidat i nästa års kommunalval i Barcelona. Nu pekar opinionsundersökningarna på att CiU:s Xavier Trias går mot en säker seger.

#Spanien

Tack vare att katalanska CiU och baskiska PNV lade ner sina röster, fick PSOE igenom en arbetsmarknadsreform i det spanska parlamentet. De nya reglerna ger ökar arbetsgivarnas möjligheter att avskeda folk utan att behöva betala fullt uppsägningsskadestånd.

Arbetslösheten i Spanien sjönk i juli för fjärde månaden i rad och med 73.790 personer, den största nedgången i juli sedan 1998. Bland regionerna är det Katalonien (15.070) som registerar den enskilt största förbättringen.

De framtida konsumtionsförväntningarna i Spanien har stigit med 7,7 punkter från juni till juli, men månadssiffran på 73,6 är svagare än för ett år sedan (76,1) och fortfarande entydigt negativ eftersom indexet går från 0-200 och allt under 100 avslöjar en pessimistisk stämning.

De spanska flygledarna kommer sannolikt att antingen den 18/8 eller den 20/8, inleda en strejk mot de löneneddragningar som regering vill driva igenom.

Med åtta medaljer och 27 finalplatser var Spanien det sjätte bästa landet i Friidrotts-EM i Barcelona, men flertalet av de spanska toppfriidrottarna är över 30 år gamla och det är brist på yngre förmågor.

- - -

Sammanfattningen sträcker sig fram till tisdagen 3/8. Om det finns nyheter som du anser att jag missat, ber jag dig att skriva en kommentar och, allra helst, bifoga länkar. Alla nyheter som jag anser passar in i sammanhanget kommer att läggas till som uppdateringar.

­- - -

Källor och inspiration:

Vilanova i la Geltrú

DiariDeVilanova: Més obres a l'agost en els carrers malmesos del centre

DiariDeVilanova: El ple confirma que la rambla Samà no es prolongarà

Garraf och Penedès

DiariDeVilanova: Forta expectació mediàtica en l'obertura de la Casa Bacardí

Avui+ElPunt: Nova línia de marxandatge turístic

Avui+ElPunt : El Penedès obté uns vins “molt bons” del 2009

El3deVuit: Han ignorat un clam

Barça

Avui+ElPunt: Pluja de gols en l'estrena del Barça en la pretemporada

MundoDeportivo: Cesc está muy desesperado por fichar por el Barça

LaVanguardia: La auditoría del Barça arroja pérdidas de 77 millones la temporada pasada

Barcelona

LaVanguardia: El Parlament recupera por unanimidad la creación del Área Metropolitana de Barcelona

Avui+ElPunt: L'àrea metropolitana de Barcelona, la que més aigua estalvia d'Europa

LaVanguardia: La UNESCO avala al trazado del túnel del AVE y descarta que la Sagrada Familia esté en peligro

Katalonien

DN: Striden om Spaniens symboler går vidare

BBC: Catalonia bans bullfighting in landmark Spain vote

Guardian: Bullfighting ban is sweet revenge for Catalonia

LaVanguardia: Barones socialistas acusan al PSC de hacer el juego al nacionalismo con el tema de los toros

LaVanguardia: El Parlament de Catalunya aprueba gracias al voto de CiU prohibir las corridas de toros a partir de 2012

ElMundo: El PP pedirá en el Congreso que se dé 'protección' a los toros en toda España

LaVanguardia: El catalán se posiciona como la octava lengua de la blogosfera

LaVanguardia: Puig ve en la renuncia de Castells el "fracaso" del sector catalanista del PSC

ElPaís: El portazo del 'número dos' de Montilla debilita al PSC ante las autonómicas

Katalonien och Spanien

LaVanguardia: CiU aspira a que Catalunya sea un Estado de la UE "lo antes posible"

LaVanguardia: Chacón se afianza en el PSOE con su "tercera vía"

Spanien

LaVanguardia: Los controladores aéreos creen que habrá huelga y se iniciará a partir del 18 de agosto

LaVanguardia: El PSOE aprueba solo la reforma laboral que incluye la previsión de pérdidas como causa del despido

LaVanguardia: El paro baja en 73.790 trabajadores en julio, su cuarto descenso consecutivo

LaVanguardia: La confianza del consumidor sube en 7,7 puntos en el mes de julio

MundoDeportivo: Una generación exprimida

2 comments:

Felix said...

Hej Erik!

Har skrotat runt lite pâ din blogg för första gângen och blev bara tvungen att gratulera! Länge sedan man läst nâgot sâ balanserat, nyanserat, varierat, tänkvärt och väldokumenterat om Katalonien och katalanerna. Har själv bott här sen över 10 âr tillbaka(främst i Terrassa och Barcelona) och har (naturligtvis) varit involverad i mer än en diskussion med familj och vänner ( + en del expats här i BCN)om Katalonien och katalanerna och försökt att förklara vad det handlar om.(Katalanofobin har märkligt nog spridit sig ända dit upp verkar det som ibland, âtminstone om man ska dömma av vissa tidningsartiklar med bla absurda jämförelser och hârresande kommentarer i bloggar som vittnar om total okunskap(eller ren illvilja). Ska genast skicka en länk till din sida till de jag känner. Tackar för bloggen och jag kommer definitivt att besöka den fler gânger, om inte annat för att bespara mig en del tidningsläsande...vilka bra resuméer! Bona sort!

Erik Wirdheim said...

Hej Felix,

Tack för din uppmuntran. Bloggen har - som du kanske har märkt - varierat både i fokus och kvalitet över åren, men utgångspunkten - att försöka förstå Katalonien - har varit densamma hela tiden.

Sök mig gärna på Facebook.com/erik.wirdheim så kan vi hålla kontakten!

//Erik