Saturday, 7 August 2010

SWE: Utblick från Vilanova

#Wirdheim_i_Vilanova

Jag älskar Vilanova i la Geltrú:s Festa Major och extra mycket i år, eftersom Bordegassos har byggt ett mänskligt torn på åtta nivåer och jag själv har fått vara både bas (baix) och andreman (segon) i en pelare om fyra nivåer under våra parader.

Jag älskar för övrigt våra parader (cercaviles) med alla ingående element: dansande djävlar, drakar, Serrallongas dans (ball d'en Serrallonga), jätteåsnor (mulassa), jättar, “jättehuvuden” (capgrossos/nans), blomsterkransdans (ball de cercolets), herdedans (ball de pastorets), tamburindans (ball de panedros), dans med band (ball de cintes), zigenerskornas dans (ball de gitanes), katalansk käppdans (ball de bastons), moixiganga, valencianernas dans (ball dels valencians) samt mänskliga pyramider av falcons och castellers.

Men en Festa Major kan bli intensiv när man, som jag i år, har försökt att både delta och uppleva så mycket som möjligt. Därför ser jag fram emot Sant Bartomeu i Sitges och Sant Fèlix i Vilafranca del Penedès – där skall jag bara titta och njuta.

#Vilanova_i_la_Geltrú

Att vagnarna med festattraktioner som ankfiske, spunnet socker och andra lustigheter under Vilanovas Festa Major flyttades från Rambla de la Pau till Eixample de Mar har lett till 40% lägre intäkter för kioskägarna.

#Garraf_och_Penedès

I Sant Pere de Ribes bygger man nu cykelbanor från Ribes till Puigmoltó respektive från Roquetes till skolan Bel Air.

I centrum av Vilafranca del Penedès öppnas Rambla de Sant Francesc i ny utforming, ovanpå ett underjordiskt parkeringshus som redan invigts.

#Barcelona

Spaniens infrastrukturdepartement (Fomento, på spanska) vill stoppa ett av kommunen Gavà redan godkänt bygge av bostäder och hotell, eftersom de som skulle komma att bo där enligt lag skulle få rätt till skadestånd p.g.a. bullret från flygplatsen i Prat. I dagsläget svänger flygplanen efter start ut mot havet innan de når Gavà-Mar.

#Can_Barça

Cesc Fàbregas förblir i London åtminstone ett år till eftersom Arsenal inte har varit beredda att sälja sin lagkapten till F.C. Barcelona

Sju spelare från Barça har kallats till att spela en vänskapsmatch i Mexico bara tre dagar före finalen i den spanska supercupen, mot Sevilla den 14/8.

#Katalonien

Ryanair brukar under lågsäsong dra ned på antalet destinationer som man flyger till från Girona. I år kommer man att gå från nuvarande 60 till 44, vilket skall jämföras med 52 under förra vintern. Minskningen kan bero på att vissa destinationer flyttas över till Prat när Ryanair börjar att flyga därifrån.

Av de utlänningar som bor i Katalonien ser 25% ibland på TV på katalanska. Invandrare från arabländer och EU är mer positivt inställda till katalanska media, medan de som kommer från Latinamerika nöjer sig med de spanskspråkiga alternativen. Av de 1,1 miljoner utlänningar som bor i Katalonien har de flesta (76%) spanska som vardagsspråk. Näst störst är arabiskan (7,8%).

PSC och CiU verkar kunna enas om att minska reklamen i TV3 och Catalunya Radio. ERC och ICV-EUiA protesterar och menar att minskade intäkter kommer att göra det omöjligt för allmännyttiga media att konkurrera med privata alternativ.

#Katalonien_och_Spanien

Artur Mas meddelar att CiU (= CDC + UDC) i sitt valprogram kommer att kräva att Katalonien får rätt till egen skatteuppbörd, så som i Spanien redan är fallet för Euskadi (Baskien), Navarra och Kanarieöarna.

Kataloniens president José Montilla och hans PSC betonar att Estatut är vägen till ökad autonomi för regionen, trots att den spanska författningsdomstolen har urvattnat texten. Samtidigt uppmanar han Artur Mas att avsäga sig sin parlamentsplats om åklagarmyndigheten kan fastslå att CDC har finansierats på illegalt sätt via Palau de la Música.

Miquel Iceta (PSC) hävdar att PSOE börjar förstå att författningsdomstolens utslag om Estatut har skapat en spricka mellan Katalonien och Spanien som det krävs konkreta åtgärder för att överbrygga.

#Spanien

För att fortsätta att förhandla, kräver det spanska luftfartsverket AENA att flygledarna drar tillbaka hotet om strejk. Den lägre genomsnittsårslön som AENA erbjuder är 200.000 Euro. Flygledarna, å sin sida, anser sig redan ha gjort tillräckligt för att gå med på en EU-anpassning av arbetsvillkor och förmåner. En eventuell strejk börjar som tidigast den 22/8.

- - -

Sammanfattningen sträcker sig fram till lördagen 7/8. Om det finns nyheter som du anser att jag missat, ber jag dig att skriva en kommentar och, allra helst, bifoga länkar. Alla nyheter som jag anser passar in i sammanhanget kommer att läggas till som uppdateringar.

- - -

Källor och inspiration:

Vilanova i la Geltrú, Garraf, Penedès

DiariDeVilanova: El municipi, unit a peu i en bici

DiariDeVilanova:
Els firaires baixen els guanys “un 40%” a l’Eixample de Mar

Avui+ElPunt: La rambla de Vilafranca ja és a la recta final

Barcelona

Avui+ElPunt: Foment vol fer aturar uns pisos pel soroll dels avions

F.C. Barcelona

LaVanguardia: Bartomeu: "Se hicieron dos ofertas, pero el Arsenal no quería vender"

LaVanguardia: Bartomeu: "Hay que asumir la convocatoria de España pero estamos muy sorprendidos"

Avui+ElPunt: Ryanair té previst eliminar disset rutes des de Girona

Katalonien

Avui+ElPunt: Hisenda posa sota sospita el triangle CDC-Millet-Ferrovial

LaVanguardia: ICV y ERC rechazan eliminar la publicidad de los medios de comunicación públicos catalanes

LaVanguardia: El 25,1% de los inmigrantes ve televisión en catalán

Katalonien och Spanien

LaVanguardia: Mas incluirá el concierto económico como prioridad de su programa electoral para acabar el abuso que sufre Catalunya

Avui+ElPunt: Montilla repta Mas a plegar si la justícia el desmenteix

El3DeVuit: Montilla diu que "el projecte socialista uneix" en un sopar a El Vendrell

Avui+ElPunt: Iceta: “A Espanya, tot just ara comencen a ser conscients del mal que ha fet la sentència”

Spanien

LaVanguardia: Los controladores aéreos dan a Aena hasta el lunes para volver a la mesa de negociación

ElMundo: Fomento pide a los controladores que acepten propuestas o fijen fecha para la huelga

ElPaís: La huelga de controladores aéreos sólo podrá ser a partir del 22 de agosto

No comments: