Sunday, 29 August 2010

SWE: Utblick från Vilanova


#Wirdheim_i_Vilanova

Det har varit mycket varmt på sistone. Som vanligt på Barcelonakusten är det dock främst luftfuktigheten som plågar oss – under juli och augusti ligger den nästan konstant på 80%.

Festa Major i Vilafranca del Penedès firas under fem dagar. “La tronada” – flera minuter av smällare, eld och krutrök – hölls på den nyinvigda Rambla de Sant Francesc. Fullständigt program finns tillgängligt på katalanska, men jag vill göra några rekommendationer: Måndag 30/8: 12.30: Mänskliga torn (castells) när de är som bäst - Diada de Sant Fèlix. 19:45 Processó – parad med uppträdanden. Tisdag 31/8: 11.30: Katalansk folkdans och Falcons plaça de la Vila, följt av mänskliga torn – Diada de Sant Ramon. 19:45 Processó – (återigen) parad med uppträdanden. Onsdag 1/9: 17.00 Barnparad med uppträdanden (cercavila).

#Vianova_i_la_Geltrú

Universitat Politècnica de Catalunya, med filial i Vilanova i la Geltrú, har allvarliga finansiella problem.

#Garraf_och_Penedès

I Sant Pere de Ribes var det i veckan nästan 40ºC varmt – den högsta temperaturen på 10 år.

En två meter lång och 400 kg tung havssköldpadda har hittats död i ett fiskenät utanför Sitges.

#Barcelona

Böterna för att åka utan biljett på Barcelonas pendeltåg Rodalies höjs till 50 Euro.

I Barcelona-provinsen står mer än 44.000 nykonstruerade lägenheter tomma, en men ökning med 27% över två år. Värst är situationen i Vallès där det på sina håll finns hela stadsdelar som inte efterfrågas, eftersom de sjunkande priserna ger folk möjlighet att hitta prisvärda alternativa alternativ i innerstaden.

Succékomedin El mètode Grönholm (Grönholms metod) går från och med den 23/9 åter upp på Teatre Poliorama i Barcelona. Pjäsen hade för sju år sedan sin urpremiär här och har sedan dess satts upp i 35 länder.

#Katalonien

Den katalanske filosofen Raimon Panikkar har avlidit vid 91 års ålder. Han tillbringade en stor del av sitt liv i Indien och skrev ett 80-tal böcker, bl.a. om dialog och samförstånd mellan kulturer och religioner.

Många katalanska kommuner har det svårare än någonsin att finansiera sin verksamhet. Borgmästaren i Martorell föreslår tillsammans med den socialistdominerade Federació de Municipis de Catalunya att man åker till Madrid för att symboliskt överlämna rådhusnycklarna till Spaniens regering.

#Can_Barça

Ligapremiären Racing Santander FC Barcelona slutade 0-3, med mål av Messi, Iniesta och Villa. Victor Valdés räddade en straff.

Zlatan Ibrahimović lånas ut till AC Milan på ett år, varefter den italienska klubben förbinder sig att köpa honom för 24 miljoner Euro. Spelaren får dessutom gå ner från 12 miljoner Euro i bruttolön, till 8 miljoner i nettolön, eftersom skattetrycket är högre än i Spanien. Övergången kom efter förhandlingar där Ibrahimović beklagat sig över att Josep Guardiola bara har pratat med honom två gånger under de senaste sex månaderna. Spelarens agent, Mino Raiola, var skarpare i sin kritik, vilket gjorde klubbledningen irriterad. Barça har hittills inte lämnat någon förklaring till varför samarbetet mellan spelare och tränare inte har fungerat bättre, trots att Ibrahimović var det dyraste spelarköpet i klubbens historia.

FC Barcelona har haft mycket tur med lottningen till Champions league och tippas som segrare i grupp D där de möter Köpenhamn, Rubin Kazan (Ryssland) och Panathinaikos (Grekland). Både första och sista matchen spelas på hemmaplan och bortamatchen i Ryssland spelas under hösten, alltså inte i vintertemperatur.

Förhandlingarna med Liverpool om den argentinske mittfältaren Javier Mascherano har kunnat slutföras. Han behövs för att ta på sig den roll som tidigare innehades av Touré Yaya.

Real Madrids tränare José Mourinho har påbörjat den psykologiska krigföringen. Han hävdar att det gör detsamma om Barcelona har 20 toppspelare, eftersom de bara får spela med 11 man, men antyder samtidigt att domarkåren brukar se till att Barças motståndare ofta tvingas avsluta sina matcher med 10 man på planen.

#Katalonien_och_Spanien

Antalet uppskjutna infrastrukturinvesteringar, som PSOE-regeringen informerade om i slutet av juli, blir mindre omfattande än vad som tidigare aviserats. Därmed kommer nio motorvägsprojekt i Katalonien påbörjas enligt de ursprungliga planerna, men den direkta tågförbindelsen till Terminal 1 av Barcelonas flygplats kunde inte inkluderas.

Opinionsundersökningar visar att katalanerna allt mindre känner sig som spanjorer: 7-8% av Kataloniens invånare känner sig enbart som spanjorer, 4-9% ser sig mer som spanjorer än katalaner, 40% känner sig lika mycket spanska som katalanska, 22-28% ser sig främst som katalaner och 14-19% ser sig enbart som sådana. De två sistnämnda grupperna har på sistonevuxit på bekostnad av de två första, vilket anses bero på de ändringar i Estatut som den spanska konstitutionsdomstolens har begärt.

#Spanien

Financial Times meddelar att spanska statsobligationer åter är mer accepterade som säkerheter när spanska banker söker kredit. Det handlar dock fortfarande om kortfristiga lån och de beviljas bara till väletablerade institutioner.

När Standard & Poor i april sänkte Spaniens kreditbetyg till AA, lade de till att framtidsutsikterna var negativa. Betyget kvarstår på denna nivå, men kreditvärderingsinstitutet har gjort ett uttalande där de berömmer den spanska regeringen för att vidta “djärva” åtgärder med syfte att minska budgetunderskottet.

- - -
Sammanfattningen sträcker sig
från min senaste text i den här serien fram till sön
dagen 29/8. Om det finns nyheter som du anser att jag missat, ber jag dig att skriva en kommentar och, allra helst, bifoga länkar. Alla nyheter som jag anser passar in i sammanhanget kommer att läggas till som uppdateringar.

- - -

Källor och inspiration:

Vilanova i la Geltrú

Avui/ElPunt: La UPC pateix greus problemes econòmics

Garraf och Penedès

VilanovaDigital: Temperatures de rècord al Garraf: 39,6

LaVanguardia: Barcelona registra su máximo histórico en el segundo día de la ola de calor

VilanovaDigital: Troben morta la tortuga llaüt albirada al Garraf a prinicipis d'agost

Barcelona

Avui/ElPunt: Un 15% més de places a Rodalies

Avui/ElPunt: Barcelona acumula més de 44.000 habitatges nous buits

ElMundo: Grönholm, el fenómeno del teatro español

Katalonien

LaVanguardia: Muere el filósofo y escritor Raimon Panikkar a los 91 años

Avui/ElPunt: Els alcaldes anuncien el “col·lapse” a les arques

F.C. Barcelona

MundoDeportivo: 0-3: El Barça debuta con un gran triunfo ante el Racing de Santander

LaVanguardia: Ibrahimovic cierra su pase al Milan

DN: Flyttkarusellen runt Zlatan

DN: Pajasen Pep klarade inte Zlatan

DN: Zlatan är klar för Milan

LaVanguardia: Panathinaikos, Copenhague y Rubin Kazan, rivales del Barça en la Champions

LaVanguardia: Liverpool y Barça llegan a un acuerdo para el traspaso de Mascherano

ElPaís: Mascherano como pieza táctica

LaVanguardia: Mou: "El Barça juega con 11 y muchas veces contra 10"

#Katalonien_och_Spanien

LaVanguardia: El Gobierno salva del recorte nueve obras en Catalunya

LaVanguardia: Los catalanes se sienten cada vez menos españoles

#Spanien

Expansión: FT: la deuda española recupera la confianza en los mercados

Expansión: S&P: España ha tomado medidas valientes y tiene margen para demostrar su entereza fiscal

No comments: