Tuesday, 31 August 2010

SWE: Kataloniens högsta mänskliga torn - Sant Fèlix 2010

Den 30/8 hölls som vanligt Kataloniens viktigaste, årligen återkommande tävling i castells la Diada de Sant Fèlix under Festa Major i Vilafranca del Penedès. Här får bara de fyra lag vara med som regelbundet bygger mänskliga torn om nio nivåer.

“Hemmalaget”, Castellers de Vilafranca, ledde i rankingen redan tidigare och visade sig vara i toppform. Djärvt nog satsade de uteslutande på specialkonstruktioner (s.k. “gamma extra” på katalanska) och det gick hem; Tre castells som kunde både krönas och nedmonteras (descarregats) - 4de9 amb l’agulla, 5de9 och pilar de 8 – och en konstruktion torre de 9 – som de lyckades kröna, men som rasade ihop under nedmonteringen. Sammanlagt tangerade de därmed sitt resultat från år 2000 – lagets sjunde bästa genom tiderna. Då gör det inte så mycket att de var långt ifrån att få till det med 3de10 – det viktiga för mig är att de försöker, gång efter gång.

Minyons de Terrassa lyckades kröna ett torn av gamma extra - torre de 9 (c). De gjorde ett resultatlöst försök att bygga 5de9, men hade däremot inga problem med 4de9 (d), 3de9 (d) samt två stycken pilar de 5.

Colla Joves Xiquets de Valls har haft det motigt i år och måste vara väldigt nöjda med dagen. De började med 5de8 (d) och kunde därefter, för första gången på två år, bygga och nedmontera 4de9. I resultatet fick de också med sig 3de9 (c) och en pilar de 5 (d).

För Colla Vella dels Xiquets de Valls, slutligen, kommer förhoppningsvis den här dagen att bli ihågkommen som ett lågvattenmärke. Laget förväntades kunna ge Castellers de Vilafranca en match, men nästan allt gick fel. I öppningsrundan misslyckades man med 3de9 och därefter också med torre de 9. Deras 4de9 blev uppbyggt men inte nedmonterat och likadant gick det med pilar de 7 i slutrundan.

Min personliga behållning av årets Sant Fèlix är att ha blivit en något av en insider i allt ifrån de mänskliga tornen i sig – inte utan stolthet var det jag som kunde svara när folk runtomkring hade frågor – till det praktiska – som många andra luttrade besökare hade jag med mig en ryggsäck full med mat och dryck. Mina negativa intryck handlar enbart om resultaten – det blir inte riktigt spännande när ett lag är så enormt mycket bättre än de andra. Jag har inte sett pressen kommentera det, men att döma av de foton som tagits uppifrån hade Castellers de Vilafranca säkert dubbelt så många “skjortor” på plats som de andra lagen andra och jag gissar att gästerna saknade folk eftersom den 30/8 i år inföll på en måndag.

Diada de Sant Fèlix är unik och alla som intresserar sig för Katalonien och katalansk kultur bör uppleva den. Evenemanget tar lång tid – i år fem timmar – men låt inte det avskräcka dig från att besöka Vilafranca just denna dag: det räcker att se ett antal konstruktioner för att få en känsla av trängseln, förväntningarna, den enormt höga tekniska nivån och glädjen när lagen lyckas.

Vid nästa stora casteller-händelse kommer vi som publik undantagsvis att kunna sitta ner: Concurs de Castells som hålls i Tarragona den 3/10. Där kommer (med undantag för Minyons de Terrassa, som aldrig deltar) Kataloniens 12 bästa lag (plus två lokala Tarragona-lag) att visa vad de går för. Castellers de Vilafranca är favoriter till att än en gång ta hem segern, men kampen om platserna därefter kommer att bli mycket tuff.

- - -

I min text om Sant Fèlix 2009 förklarade jag varför Vilafranca med rätt hävdar att deras plaça de la Vila är Kataloniens främsta torg vad gäller mänskliga torn - "la plaça més castellera".

- - -

Diada de Sant Fèlix i pressen:

LaVanguardia: Els Castellers de Vilafranca carreguen quatre castells de gamma extra per Sant Fèlix

Avui/ElPunt: Els verds, amos i senyors de la gamma extra

El3deVuit: Els Castellers de Vilafranca signen quatre castells de gamma extra en un Sant Fèlix maratonià

- - -

Kort förklaring till namnen på de mänskliga tornen:

En pilar är en enskild pelare av människor, stående på varandras axlar. En pilar de 8 har åtta nivåer.

Ett torre utgörs av två personer per nivå, förutom de två översta. Ett torre de 9 har nio nivåer, de två översta inräknade.

Större castells har namn som 4de9 (4 gånger 9), där 4:an markerar att de utgörs av fyra personer per nivå (de tre översta – pom de dalt - undantagna) och 9:an att det handlar om nio nivåer (inklusive de tre översta).

Svårighetsgraden på ett mänskligt torn ökas om det nedmonteras via en pilar, som då heter agulla (följdaktligen 4de9 amb l’agulla).

Mänskliga torn om nio nivåer har alltid en extra stödstruktur (folre), eller till och med två(manilles), ovanpå basen (pinya).

I bedömningssammanhang är det att bygga upp eller kröna ett torn (c = carregat) som ger huvuddelen av poängen, men för full poäng krävs en kontrollerad nedmontering (d = descarregat).

No comments: