Wednesday, 25 August 2010

SWE: Utblick från Vilanova

#Wirdheim_i_Vilanova

Jag brukar tycka att havet i Vilanova nästan är lite snuskigt varmt i augusti, men i år har jag – efter en kort semester i Sverige - badat flera gånger. Det visar sig att vindarna har drivit in kallt vatten, men nu kommer den innevarande värmeböljan att få vattentemperaturen att stiga till 25ºC, om jag hörde rätt på radion.

Den 23-24/8 varje år firar Sitges sin Festa Major de Sant Bartomeu och kunde inte låta bli att åka dit. Det var en bra uppvärmning för Kataloniens “mest typiska Festa Major – den som hålls i Vilafranca del Penedès med start nästa helg.

#Vilanova_i_la_Geltrú

Miquel Benavent Seguí, borgmästare 1969-76, har avlidit vid 86 års ålder. Under åren som han styrde staden hängdes, för första gången sedan det spanska inbördeskriget, den katalanska flaggan på rådhuset och man ansökte om att få katalanisera stadens namn (tidigare Villanueva y Geltrú).

#Garraf_och_Penedès

På nätsidan Tripadvisor har Sitges rankats som Europas sjunde bästa destination för sol- och badturism. Rankingen bygger på användarnas omdömen.

El Vendrell och Calafell kommer från och med den 1/9 att återigen konfiskera förfalskade varor (top-manta), i en eftergift till Kataloniens regering. De lokala affärsägarna är dock inte nöjda eftersom högsäsongen ändå är över i september.

Castellers-laget Moixiganguers d’Igualada har, för första gången i sin historia, byggt och nedmonterat ett mänskligt torn om åtta nivåer. Detta 4de8 gjordes på första försöket under Igualadas Festa Major.

Kataloniens vinmuseum Vinseum i Vilafranca firar denna vecka sitt 75-årsjubileum.

Castellers de Vilafranca har lanserat en ny nätsida, nu med Web2.0 verktyg för sociala media.

Den 30/8 organiseras Diada de Sant Fèlix i Vilafranca del Penedès - den största, årligen återkommande utmaningen mellan castellers-lag. De lokala Castellers de Vilafranca leder rankingen och kommer endast att bygga specialkonstruktioner (gamma extra). Colla Vella dels Xiquets de Valls väntas satsa på pilar de 8 och torre de 9. Minyons de Terrassa bygger sannolikt torre de 9 och 5de9. Joves Xiquets de Valls, slutligen, är inte i toppform men kan tänkas satsa på ett 5de9, för att toppa sina “vanliga” konstruktioner om 9 nivåer.

#Barcelona_och_Katalonien

Albert Vilalta och Roque Pasqual, de två medarbetare från frivilligorganisationen Barcelona Acció Solidària som hade kidnappats av Al Qaeda, har frigivits och återförenats med sina familjer. Trots att de varit frihgetsberövade i nio månader tycker de att de spanska myndigheterna har hanterat deras fall väl. Rykten cirkulerar att upp till 10 miljoner Euro har betalats till kidnapparna och Al Qaeda själva hävdar att en dömd terrorist, som idag har frigivits i förtid, också ingår i uppgörelsen.

Folk från närområdet, utländska unga individualister utan barn - bland dem HBT-personer - men också äldre människor som vill återuppleva en resa till Barcelona från sin ungdom tillhör de grupper av turister som Barcelona skall satsa mer på enligt en ny strategisk plan. Analyser visar att staden är ett starkt internationellt varumärke, men att turisternas intryck dras ner av smuts, oväsen och småkriminalitet.

Det spanska infrastrukturministeriet (Ministerio de Fomento, på spanska) har, från budgetneddragningarna för nästa år, räddat 500 miljoner Euro för att utveckla Barcelona till en europeisk nyckelhamn för handeln med Kina. Samarbetspartnern Tercat – dominerat av världens ledande hamnoperatör Hutchinson Port Holding – bidrar med en ännu större summa. Med 25% av container-trafiken till och från Barcelona är Kina redan idag den enskilt största fraktdestinationen.

#Can_Barça

FC Barcelona tog hem den spanska Super-Cupen 2010 (SuperCopa) efter att ha vunnit 4-0 i den avgörande andra matchen mot Sevilla FC. Ett självmål följdes av hattrick av Messi. I Matchen visade David Villa (tidigare Valencia CF, men ursprungligen från Asturien) hur snabbt han kan anpassa sig till sin nya klubbs spelstil. Detta blev nye ordföranden Sandro Rosells första titel och samtidigt matchen då Barça passerade 300-målsstrecket sedan Pep Guardiola blev tränare.

A.C. Milan är mycket intresserade av Zlatan Ibrahimović och skall denna vecka presentera ett slutbud till Barça. En överenskommelse måste omfatta såväl priset emellan klubbarna som spelarens höga lön (12 miljoner Euro per år), plus det faktum att den italienska inkomstskatten ligger 25% över den spanska.

Förhandlingarna med Liverpool om den argentinske mittfältaren Javier Mascherano närmar sig ett avslut. Barça vill betala en del av priset genom att låta Aleksandr Hleb ingå i affären, men Liverpool är i stort behov av kontanter.

#Katalonien_och_Spanien

Den spanska ombudsmannen Defensora del Pueblo kritiserar att Kataloniens integrationspolitik bygger på det katalanska – alltså inte spanska - språket och anmält detta för spanska Konstitutionsdomstolen. Den katalanske ministern (conseller) Joaquim Nadal (PSC) ifrågasätter det korrekta i att en tillfällig ställföreträdare på ett ombudsmannaämbete skickar en lag - om vilken det råder bred enighet i Katalonien - till en konstitutionsdomstol, där många domare sitter kvar trots att deras förordnande har gått ut.

Pasqual Maragall, tidigare president för Generalitat, går emot sitt parti PSC och förordar att Katalonien inom det snaraste genomför en folkomröstning om självständighet. Liksom Joan Herrera (ICV) vill han se tre svarsalternativ: nuvarande status som en av 17 autonoma regioner, en federation med resten av Spanien respektive full suveränitet.

#Spanien

Efter två svaga år, ökar tillströmingen av turismer till Spanien. I juli låg den 4,5% över samma månad i fjol, främst tack vare besökare från USA, Schweiz och de nordiska länderna. Bland den spanska turistnäringens tre viktigaste marknader visar England på en stabilisering, Frankrike på fortsatt svaga siffror och Tyskland på en liten ökning.

Moody’s – det enda kreditvärderingsinstitut som hittills låtit Spanien behålla betyget AAA (i likhet med t.ex. Tyskland) varnar att detta snarast kommer att sänkas p.g.a. förväntningar om låg framtida tillväxt samt att det kommer att ta tid för den spanska bostadsmarknaden att återhämta sig. Standard & Poor respektive Fitch har redan tidigare fattat samma beslut. Som tröst för Spanien hotar Moody’s denna gång också att sänka också Storbritanniens och USA:s betyg.

- - -
Sammanfattningen sträcker sig från min senaste text i den här serien fram till tisdagen 24/8. Om det finns nyheter som du anser att jag missat, ber jag dig att skriva en kommentar och, allra helst, bifoga länkar. Alla nyheter som jag anser passar in i sammanhanget kommer att läggas till som uppdateringar.

- - -
Källor och inspiration:

Vilanova i la Geltrú, Garraf och resten av Penedès

VilanovaDigital: Mor Miquel Benavent Seguí

Avui/ElPunt: Sitges, entre les destinacions més valorades

LaVanguardia: Saura convence a El Vendrell y Calafell de dar marcha atrás en la regularización del 'top manta'

Avui/ElPunt: El Vendrell i Calafell fan marxa enrere i perseguiran el 'top manta' a partir de l'1 de setembre

Avui/ElPunt: Denuncien l'absència de botiguers en la reunió d'avui

AnoiaDiari: Els Moixiganguers ja són 'una colla de 8'

El3deVuit: Vinseum celebra dimecres el 75è aniversari

Avui/ElPunt: Compte enrere

Barcelona och Katalonien

DN: Mångmiljonlösen till al-Qaida

BBC: Spanish hostages freed by al-Qaeda in North Africa

LaVanguardia: El Gobierno reconoce que hubo momentos de "muchísima tensión" antes de la liberación de los cooperantes

LaVanguardia: El plan estratégico de turismo de Barcelona detecta nuevos perfiles de visitantes y critica cierto elitismo

Avui/ElPunt: El port barceloní mira cap a la Xina per superar la crisi

F.C. Barcelona

ElMundoDeportivo: 4-0: El Barça gana la Supercopa tras remontar y golear al Sevilla

ElMundoDeportivo: El Barça de Pep llega a 300

DN: Milan bekräftar intresse för Zlatan

LaVanguardia: Ibrahimovic y el Milan, de acuerdo

ElMundoDeportivo: El Barça, a tres millones de Mascherano

Katalonien och Spanien

LaVanguardia: Nadal critica que una Defensora del Pueblo y un TC "provisionales" interfieran en la ley de Acogida

LaVanguardia: Maragall aboga por el referéndum de autogobierno que propone ICV

Spanien

ElMundo: EEUU, Suiza y países nórdicos tiran del turismo en España

ElPaís: Moody's dice que España, Reino Unido y EE UU encaran el mayor desafío fiscal

No comments: