Tuesday, 17 August 2010

SWE: Utblick från Vilanova

Books Summer 2010

#Wirdheim_i_Vilanova


Augusti är Spaniens stora semestermånad och jag kopplar av med böckerna ”La Màscara del Rei Artur” av Pilar Rahola och ”Ghosts of Spain – Travels Through a Country's Hidden Past” av Giles Tremlett. Båda böckerna är väldigt läsvärda – den förra är nyutkommen, medan det är andra gången som jag läser den senare.

#Vilanova_i_la_Geltrú

IT-företaget ADQA, baserat i Vilanova i la Geltru har tagit fram det virala program för att skapa avatarer som nu används av TV3-tävlingen ”La Partida. Avatererna kan till exempel användas i användarprofiler på Facebook.

#Garraf_och_Penedès

Garraf, Costa Daurada, Alt Empordà och Costa Brava drabbas återigen av täckningsproblem när belastningen på mobiltelefoninätverken ökar under högsäsongen.

I fjol lyckades lokalpolisen i el Vendrell inte med att få bort försäljningen av förfalskade produkter (”top-manta”, på katalanska) trots omfattande insatser. I år har man valt en lösning som skapar intensiv debatt: i el Vendrell och Calafell har de lokala myndigheterna bestämt sig för att inte störa denna illegala handel så länge den sker på reserverade platser och inte längs med strandpromenaderna.

Castellers de Vilafranca skördar framgång efter framgång. För en vecka sedan byggde mänskliga torn om åtta nivåer i polska Krakow och i söndags, i Bisbal del Penedès, fullbordade de två omgångar av castells om nio nivåer och dessutom sitt första 5de8 amb l'agulla för i år.

#Barcelona

Under perioden 16-21/8 firar stadsdelen Gràcia sin festa major, bland annat med sedvanliga genomarbetade gatudekorationer.

Frivilligorganisationen Barcelona Acció Solidària dementerar att man fått nya livstecken från de två hjälparbetare som kidnappats av Al Qaeda. De tros hållas fångna i öknen i Mali och men sedan i mars har det inte kommit någon ny information om deras situation.

Den katalanska polisen Mossos d'Esquadra har i Vilanova i la Geltrú och Sant Cugat del Vallès häktat sju medlemmar i en kriminell grupp som regelbundet har fört in över ett ton hasch per månad till Katalonien. Samma gäng ägnade sig också åt inbrott och det var tack vare de brottsutredningarna som gruppen kunde ringas in.

#Can_Barça

Sevilla F.C. vann 3-1 över F.C. Barcelona i den första av två matcher i den spanska supercupen (SuperCopa de España - spelad mellan vinnarna av ligan respektive den spanska cupen (Copa del Rey, på spanska)). Zlatan Ibrahimović gjorde Barças mål i ett lag dominerat av ungdomar från B-laget, eftersom de åtta spelare som ingick i VM-truppen inte ingick och Lionel Messi fick vila under matchens inledning. Trots den ovanliga laguppställningen tolkar många resultatet som att Barça behöver förstärka truppen med ytterligare något förvärv.

MundoDeportivo.es har startat en facebook-grupp med namnet ”Också jag är MOUtiverad och vill se Barça vinna ligan och Spanska cupen över Real Madrid" (”A mi también me MOUtiva que el Barça gane la Liga y la Champions al Madrid, på spanska).

F.C. Barcelona har kandidater i alla de fyra kategorierna till att bli UEFA:s bäste klubbfotbollsspelare från Champions' League 2010. Bland målvakterna står Victor Valdés mot Julio Cesar (Inter Milano) och Hugo Lloris (Olympique Llyonnais). Bland försvarsspelarna är Gerard Piqué nominerad tillsammans med Lucio och Maicon (båda från Inter). Som mittfältare står Xavi Hernández mot Arjen Robben (Bayern München) och Wesley Sneijder (Inter). Messi, slutligen, konkurrerar med andra de anfallsspelarna Diego Milito (Inter) och Wayne Rooney (Manchester United).

Twitter erbjuds nu listan WAG (wives and girlfriends) för dem som vill följa vad fotbollsstjärnornas fruar och flickvänner har för sig.

#Katalonien_och_Spanien

En neurologisk studie utförd vid universitetet Castellón påvisar att de som fullständigt behärskar både katalanska och spanska inte bara drar lingvistiska fördelar av sin tvåspråkighet utan dessutom har snabbare reaktionsförmåga och bättre koncentrationsförmåga än de som endast har ett modersmål.

#Spanien

Flygledarfacket kommer senast torsdag att rösta om huruvida de skall acceptera ett utkast till överenskommelse med AENA, vilket skulle innebära att Spanien kan undvika den tidigare aviserade strejken.

En ny lag om ”transparens och tillgång för medborgarna till allmän information” ("Ley de Transparencia y Acceso de los Ciudadanos a la Información Pública", på spanska) träder i kraft nästa år och är för Spanien ett första steg mot det som vi i Sverige ser som naturliga delar av offentlighetsprincipen.

Kommunalpolitiker av alla färger ställer ett gemensamt krav om att få ta lån för att täcka skulder på 12 miljarder Euro. Regeringens planer på att lösa detta genom s.k. ICO-lån fungerar inte, dels för att endast 3 miljarder Euro finns tillgängliga, dels för att lånen måste betalas tillbaka på utsatt datum. Spaniens kommuner väljer därför att fortsätta att finansiera sig som hittills – genom att skjuta upp betalningar till sina leverantörer.

Den 15/8 firar många städer sina skyddshelgon (fiestas patronales, på spanska) och det brukar leda till en skarp ökning i bilolycksstatistiken. I år dog 10 personer – en kraftig minskning jämfört med de 31 trafikrelaterade dödsfallen under samma helg 2009.

- - -
Sammanfattningen sträcker sig från min senaste text i den här serien fram till måndagen 16/8. Om det finns nyheter som du anser att jag missat, ber jag dig att skriva en kommentar och, allra helst, bifoga länkar. Alla nyheter som jag anser passar in i sammanhanget kommer att läggas till som uppdateringar.

- - -
Källor och inspiration:

Vilanova i la Geltrú, Garraf och resten av Penedès

DiariDeVilanova: L’empresa vilanovina ADQA, present al programa de TV3 ‘La Partida’

DiariDeVilanova: Problemes de cobertura de mòbil durant l'estiu

El3deVuit.cat: Un pacte incòmode

Avui/ElPunt: El Vendrell i Calafell pacten els punts de ‘top manta'

Avui/ElPunt: Els verds se superen

El3deVuit.cat: Els Castellers de Vilafranca fan castells de vuit a Cracòvia

Barcelona

Avui/ElPunt: Gràcia arrenca les festes amb un esclat de color i creativitat

LaVanguardia: Barcelona Acción Solidària aclara que las pruebas de vida de los cooperantes secuestrados son de marzo y 'no actuales'

Avui/ElPunt: Una banda introduïa més d'una tona d'haixix al mes

Can Barça

DN.se:
Zlatan gjorde mål mot Sevilla

MundoDeportivo.es: Fichar o no fichar: El 3-1 encajado en Sevilla realimenta el debate en el Barça

MundoDeportivo.es: Valdés, Piqué, Xavi y Messi candidatos a Jugador del Año de la Liga de Campeones

LaVanguardia: Valdés, Piqué, Xavi y Messi, candidatos a Jugador del Año

MundoDeportivo.es: Las WAG en Twitter. ¿Conoces la lista de novias y mujeres de deportistas en las redes sociales?


Katalonien och Spanien

Avui/ElPunt: El cervell de les persones bilingües és més ràpid i eficaç


Spanien

LaVanguardia: La votación de los controladores aéreos para aceptar el acuerdo se retrasa al jueves

ElPais: Una ley regulará el 'derecho a saber' de los ciudadanos ante la Administración

ElPais: Los Ayuntamientos exigen poder endeudarse para esquivar la ruina

ElPais: El fin de semana más temido en la carretera se salda con dos tercios menos de muertos

2 comments:

Florenci Salesas said...

I'm sorry I don't understand Swedish. Long life to Ingmar Bergman movies! (amongst other things, and sorry...) But I can give my opinion about that Ghosts of Spain book: plain shit. Well, my opinion, of course, as I said. Sure it will be the bibble for some... (oh god, how I hate that book, I can't help myself, sorry! :D)

Have a nice day/night!

Erik Wirdheim said...

Hi Florenci,

Hope that everything is fine with you! Do not worry about not knowing Swedish - the main language of this blog is English (although its not my mother tongue) and "From a Vilanova Perspective" will be published in both languages.

You are right: "Ghosts of Spain" is almost like a Bible to me. I liked it a lot the first time I read it and even more this time. However, I would love to discuss it with you. What about a beer in Sitges? I plan to visit during your Festa Major.

Reach me at: www.facebook.com/erik.wirdheim

Cheers,

Erik