Wednesday, 14 April 2010

SWE: Genrep i mänskliga torn inför Sant Jordi

Söndagen den 11:e april byggdes det mänskliga torn i Vilanova i la Geltrú, en generalrepetition (Prèvia de Sant Jordi) inför den riktiga castell-premiären som av tradition hålls runt dia de Sant Jordi (Sankt Görandagen) den 23:e april.

Våra gäster för dagen var Castellers de Sabadell, som under högsäsong utan problem bygger torn med åtta nivåer. Den här dagen öppnade de med en pilar de 4, följt av en 3de7 (på andra försöket), en 3de7 amb l'agulla, en 4de7 och avslutningsvis en pilar de 5 (begreppen förklaras i slutet på inlägget).

Vi, det lokala laget Bordegassos de Vilanova hade oturen att sakna de som normalt utgör den tredje nivån från toppen (dosos), vilket drog ner förväntningarna. Efter att ha "hälsat torget" med en pilar de 4, byggde vi ett torre de 6, en 3de7 (det vibrerade betänkligt, men de som utgör "stammen" (tronc) lyckades hålla ihop det, en 4de6 amb l’agulla och en pilar de 5.

Nästa chans att se Castellers de Sabadell är den 18/4 i Sabadell. Nästa framträdande för Bordegassos de Vilanova sker söndagen den 25/4, kl. 12:30 på plaça de la Vila här i Vilanova i la Geltrú, tillsammans med Joves Xiquets de Valls och Castellers de Barcelona.

- - -

En kort förklaring till namnen på kataloniens mänskliga torn:

  • En pilar är en enskild pelare eller kolumn av människor, stående på varandras axlar. En pilar de 5 har fem nivåer.
  • Ett torre utgörs av två personer per nivå, förutom de två översta. Ett torre de 6 har sex nivåer, de två översta inräknade.
  • Större castell har namn av typen 3de7 (3 gånger 7, i min översättning), där 3:an markerar att de utgörs av tre personer per nivå (de tre översta – pom de dalt - undantagna) och 7:an att det handlar om sju nivåer (inklusive de tre översta).
  • Svårighetsgraden på ett mänskligt torn ökas om det nedmonteras via en pilar, som då heter agulla (följdaktligen 3de7 amb l’agulla).
  • I bedömningssammanhang är det att kröna ett torn (carregar, alternativt coronar) som ger huvuddelen av poängen, men för full poäng krävs också en kontrollerad nedmontering (descarregar).

- - -

Technorati tags: Castellers, Katalonien, Penedès, Vilanova,

No comments: