Tuesday, 13 April 2010

SWE: Långfredagsprocessionerna i Roquetes och Cubelles

Spanien är känt för sitt spektakulära påskfirande, till exempel (men inte främst) i Zaragoza, där vår familj tidigare har upplevt det. Katalonien skiljer sig i det här avseendet - liksom i många andra - från resten av landet. Inte minst Vilanova i la Geltrú har väldigt lite att erbjuda den som är intresserad av katolska traditioner och jag har lärt mig att många av stadens invånare närmast är stolta över dess ateistiska profil.

Eftersom vi ville att barnen skulle få lite påskkänsla tog vi dem till våra grannsamhällen, först Roquetes (till Sant Pere de Ribes) och sedan Cubelles. På båda håll ordnas det Via Crucis – processioner som skildrar Jesu väg mot korsfästelsen – men de var mer olika än vi hade väntat oss.

Sweet Spanish Bananas-april 2010 004Sweet Spanish Bananas-april 2010 008

Roquetes är ett nybyggt samhälle med ett starkt andalusiskt inslag i befolkningen så, inte helt oväntat, genomförs långfredagsprocessionen på spanska. Den präglas inte direkt av någon mystik, bland annat för att den äger rum medan det fortfarande är ljust ute, men många deltagare gör sitt bästa för att leva sig in i Kristi lidande, t.ex. genom att gå barfota.

Cubelles har – tack vare sin historiska stadskärna – en mycket vackrare inramning. En andalusisk sångare stack ut som ett spansktalande inslag i en ceremoni som i övrgt hålls på katalanska. För en utomstående är det tveklöst Via Crucis i Cubelles som är mest intressant att se och att den äger rum efter mörkrets inbrott bidrar starkt till mystiken. Väldigt många människor går med i processionen med tända ljus i händerna, men man också uppleva den som ett skådespel eftersom en berättare under regelbundna stopp (estacions) läser bibelavsnitt om hur Jesus plågades.

Sweet Spanish Bananas-april 2010 013Sweet Spanish Bananas-april 2010 018Sweet Spanish Bananas-april 2010 022

Under kommande år kommer vi att söka oss längre bort under långfredagen. Om ett år kan det vara passande att åka till Tarragona, där det tydligen hålls en långfredagsprocession inspirerad av stadens romerska historia. Kanske går det att kombinera med den helt unika dödsdansen i Verges (Baix Empordà, Girona) – en skärtorsdagstradition med ursprung i botgörandet efter digerdöden. Först något år senare blir barnen tillräckligt gamla för att stå ut med de spanska mastodontceremonierna, så en påsk i Sevilla får vänta.

- - -

Här är min post från fjolårets procession i Cubelles. Då var jag betydligt mer lättrörlig eftersom min fru stannade hemma med barnen.

- - -

Technorati tags: Katalonien, Penedès, Spanien, Via Crucis, Vilanova,

No comments: