Thursday, 29 April 2010

Mänskliga torn för att fira Sant JordiSant Jordi-dagen firas med mänskliga torn runt om i Katalonien, bland annat här i Vilanova i la Geltrú, där det lokala laget (colla) Bordegassos samtidigt passade på att fira sin 38:e födelsedag, och detta på den första söndagen efter den egentliga Sankt Göransdagen. För de mest aktiva började dagen redan halvnio på morgonen med matinades – laget vandrade runt till gralla-musik och byggde mänskliga pelare framför utvalda hus. Själv får jag erkänna att jag ansåg mig behöva en sovmorgon och därför dök upp som först mitt på dagen för uppträdandet (actuació) på plaça de la Vila.Våra gäster för dagen var två av de mest välkända castellers-lagen - Joves Xiquets de Valls och Castellers de Barcelona – vilket, kombinerat med ett fantastiskt sommarväder, lockade ut mycket publik.

Joves Xiquets de Valls ett av Kataloniens fyra topplag - bygger under högsäsong mänskliga torn om nio nivåer och som väntat stod de för den mest avancerade insatsen också den här dagen. De öppnade med 8de4 och fortsatte med 5de7 och 4de7 amb l’agulla (förklaringar till namnen i slutet av posten).

Castellers de Barcelona kommer att bygga ett flertal torn om åtta nivåer under den kommande sommaren. Här visade de upp 5de7, Torre de 7 och 3de7 aixecat per sota.
Vi själva, Bordegassos de Vilanova, är det svagaste av de här tre lagen, men så här på hemmaplan (då man alltid har fler camises (”skjortor”, som i dessa sammanhang symboliserar medlemmar) på plats, hade vår ledning satt som mål att vi skulle tangera vår maxnivå från förra säsongen. Det lyckades också, även om det krävdes verkliga kraftprövningar av enskilda castellers för att hålla ihop vissa av konstruktionerna: 5de7, 4de7 amb l’agulla, 3de7 och vano de 5.Nästa framträdande för Colla Joves Xiquets de Valls och Bordegassos de Vilanova blir söndagen 2/5, kl. 13:00 på Festa Major petita i den lilla staden Cabra del Camp (Tarragona). Castellers de Barcelona:s nästa framträdande sker 9/5, kl. 12:15 på plaça de la Paeria i Lleida, tillsammans med Castellers de Lleida och Xiquets de Tarragona.

- - -

En kort förklaring till namnen på kataloniens mänskliga torn:

  • En pilar är en enskild pelare eller kolumn av människor, stående på varandras axlar. En pilar de 5 har fem nivåer. En vano de 5 är tre pelare jämte varandra där mittpelaren har fem nivåer.
  • Ett torre utgörs av två personer per nivå, förutom de två översta. Ett torre de 7 har sju nivåer, de två översta inräknade.
  • Större castell har namn av typen 4de8 (4 gånger 8, i min översättning), där 4:an markerar att de utgörs av fyra personer per nivå (de tre översta – pom de dalt - undantagna) och 8:an att det handlar om åtta nivåer (inklusive de tre översta).
  • Svårighetsgraden på ett mänskligt torn ökas om det nedmonteras via en pilar, som då heter agulla (följdaktligen 4de7 amb l’agulla).
  • Ett annat sätt att öka svårighetsgraden är att resa det nerifrån och upp (aixecat per sota) vilket innebär att de övre nivåerna inte klättrar, utan lyfts upp av basen (pinya).
  • I bedömningssammanhang är det att kröna ett torn (carregar, alternativt coronar) som ger huvuddelen av poängen, men för full poäng krävs också en kontrollerad nedmontering (descarregar).
- - -

Technorati tags: Barcelona, Castellers, Katalonien, Penedès, Valls, Vilanova,

No comments: