Monday, 11 January 2010

SWE: Wirdheim i Vilanova - 2010-2

Bakom oss har vi en vecka när de flesta europeiska nyhetstjänster har fokuserat på vädret - flygningar inställda på grund av snökaos i Tyskland och Storbritannien, tragiskt många hemlösa som har frusit ihjäl i Polen och svåra trafikproblem så nära som la Jonquera i norra Katalonien. Här i snöfria Vilanova har vi inte mycket att klaga på men temperaturen går faktiskt ned till +/- 0ºC på natten och det gör att vi fryser i våra oisolerade hus med enkelglasfönster.

Nåväl, under helgen har vi åter sett solen efter många dagar med ett kallt regn. Det regnade i också tisdagskväll, den 5/1, men för en gångs skull fick det inte folk att stanna hemma - det verkade som om hela Vilanova gick man ur huse för att välkomna de tre vise männen (els reis mags d'Orient), som paraderade genom staden. Mina två små söner var lika glada som de helkatalanska barnen, även om jag hade gjort klart att vår stora fest är julen och att reis endast skulle komma med småsaker. I slutändan blev vår äldste son nästan lika nöjd med reis som med jultomten eftersom han den här gången fick "Bakugans" - uppenbarligen en av de hetaste leksakerna för sexåringar här. Den lille, å andra sidan påminde mig med sitt beteende om hur oförutsägbara barn kan vara: han föredrog den lilla Kasper-figur som han hittade i vår rosca dels reis (en speciell kaka) framför de pinsamt dyra ”Ben Ten”-miniatyrerna som jag hade köpt åt honom.

EU, Spanien, "planetariska händelser" och en hacker

I Spanien är vissa ledande socialisterhänförda av den uppmärksamhet de får i Europa att de talar om den "historiska händelse som kommer att inträffa på vår planet" när de två progressiva ledarna Obama och Zapatero nu leder världen tillsammans. Lustigt nog uttrycktes dessa höga förväntningar under samma vecka som en hacker lyckades ta sig in på den officiella webbsidan för det roterande ordförandeskapet och ersätta bilden av den spanske premiärministern med Mr Bean. Fy på sig!

EU, Spanien och en gemensam ekonomisk vision

Zapatero själv är fast besluten att slå tillbaka mot dem som tvivlar på att Spanien - med en arbetslöshet dubbelt så hög som EU:s genomsnitt - kan leda arbetet med ett nytt gemensamt program för ökad konkurrenskraft. "Det är som att stoppa Storbritannien från att delta i att reformera det finansiella systemet bara för att de har drabbats av en börskollaps", var hans kvicka kommentar.

Den strategi som Spanien nu skisserar är att skapa någon form av bindande gemensam ekonomisk vision för hela EU. Kan det vara så att PSOE hoppas EU föreslår den avreglering av arbetsmarknaden som många tror att Spanien behöver, men som de spanska socialisterna inte själva vågar sig på?

Spanien och dess föråldrade libro de família

För att effektivisera administrationen, har den spanska regeringen beslutat att ersätta libro de família med datorbaserade register. För svenskar, som sedan 1947 har vant sig vid att personnummer automatiskt ges till alla som föds eller folkbokför sig i landet, kan det vara svårt att förstå att nyfödda i Spanien än i dag får sin identitet bekräftad genom en handskriven liten bok och att som först när de uppnår 14 års ålder är det obligatoriskt att ansöka om DNI (det nationella identitetsdokumentet). För mig verkar reformen inte komma en dag för tidigt och jag hoppas bara att den nya digitala versionen blir tillgänglig också för oss utlänningar, såsom det är i Sverige.

Spanien och Kataloniens nästkommande regering

De som har hoppats att frågan om ett självständigt Katlonien skulle dö ut på grund av det relativt låga valdeltagandet den 13/12, kommer sannolikt att få fel. Plattformsrörelsen kommer att fortsätta att organisera icke-officiella folkomröstningar, men jag gissar att de traditionella partierna nu tar kommandot inför det kommande valet till det katalanska parlamentet. ERC har en nyckelroll i den sittande tripartit-regeringen och det är mycket troligt att de kommer att kräva en officiell folkomröstning som ett villkor för att ingå i en kommande. Det skulle bli svårt att acceptera för PSC, som då mycket väl kan utsättas för påtryckningar från socialisterna i Madrid att ge passivt stöd till en regering bildad av CiU (oppositionen) i Katalonien, mot att CiU förbinder sig att göra samma sak för PSOE på den spanska nivån. Detta är åtminstone vad the Economist tror kan hända och något som torra, pragmatiska människor som jag åtminstone inte ogillar.

Katalonien, dess politiska partier och Barças Laporta

Det finns dock en dark horse som kan vända upp och ner på all vedertagen taktik, och det är Joan Laporta, sittande president för F.C. Barcelona. Den här veckan förklarade han att han känner sig frestad att ingå i ett nytt parti för independentistes och provocerade därmed alla de etablerade partierna. EUiA - en av de grupper som kan vara helt säker på att aldrig få honom som medlem - gick längst och gjorde först gjorde en hänvisning till fotbollsvärlden genom att säga att de inte köper spelare ”på vinternmarknaden” och sedan tillade att de ser Laporta som en katalansk Berlusconi.

Personligen är jag övertygad om att det här är en människa med en utstrålning och internationellt erkännande, som kanske inte får omvärlden att sluta upp kring ett oberoende Katalonien, men med säkerhet får den att lyssna. Det är ju just därför som Joan Carretero förklarar att hans Reagrupament är beredd att anpassa sin rörelse för att få med Laporta som toppkandidat, snarare än vänta sig eftergifter av den förra. Utan Laporta kommer Reagrupament och ERC att riskera att slåss om en begränsad grupp av väljare. Med honom, å andra sidan, kommer den katalanska självständighetskampen att få den bredare och sexigare framtoning som behövs för att locka framför allt CiU-väljare att byta parti. Sker det, skulle det i sin tur kunna orsaka friktion mellan de två parterna i federationen CiU (CDC och UDC) och eventuellt leda till en radikalisering. En sådan radikalisering skulle gynna PSC, som då kunde presentera sig som det enda förnuftiga alternativet och är inte förnuft (seny) den av sina dygder som katalanerna är mest stolt över? Förutsatt att jag har rätt, förstår ni hur nervösa strategerna i de gamla partierna nu är och genom att skjuta upp det slutliga sitt beslut till april prövar Laporta deras tålamod.

Katalonien och Vegueria Penedès

Medan det finns många politiker som vill leda kampen för ett självständigt Katalonien, är det framför allt historiker som brinner för att skapa så kallade vegueries. Även om alla katalanistiska parter är överens om att vegueries bör återupprättas som administrativa enheter motsvarande våra svenska län, finns det många interna spänningar inom CiU och, ännu mer, inom PSC om var gränserna ska gå och vilka kommuner som skall bli motsvarigheten till residensstäder. Eftersom politikerna (av alla färger) inte har prioriterat frågan, är det nästan klart att förslaget kommer att nå det katalanska parlamentet som först efter höstens val. Den nya strukturen kommer att få direkta konsekvenser för oss som bor här i Penedès-området. Liksom de flesta i Vilanova, älskar jag Barcelona, men fruktar ändå att vår stad inflytandemässigt kommer att försvinna i det enorma storstadsområdet (Àrea Metropolitana). Medan vi väntar på besked kommer Penedès-området att fortsätta att behandlas som periferi i all administrativ planering. Så behöver det inte vara - om vi får bilda ett eget vegueria kommer det demokratiska beslutsfattandet närmre invånarna.

Katalonien, Vilanova i la Geltrú och ett nytt sjukhus

Jag känner ofta att PSC inte får det inflytande på PSOE som de borde ha för de många parlamentsstolar som de levererar till Zapateros regering. Likaså har jag känt att PSC Vilanova har blivit dåligt belönat för det goda arbete som det gör för samma parti på den katalanska nivån. Det bristande intresset för vår stad tycker jag mig ha märkt när vår borgmästare Joan Ignasi Elena – en man som både bör och sägs ha en stark ställning inom PSC - i sin kampanj inför de senaste kommunalvalen utlovade ett nytt sjukhus, men senare fick erkänna att Generalitat inte tog upp detta i sina planer för den allmänna hälsovården.

Men nu är jag glad över att ha haft fel. Den här veckan undertecknade Marina Geli, den katalanska folkhälsoministern (consellera) ett avtal enligt vilket ett nytt sjukhus skall byggas här, medan det nuvarande, Sant Camil i Sant Pere de Ribes, kommer att reserveras för långtidssjuka.

Fram till i fredags var jag av uppfattningen att vi borde satsa de knappa resurser som finns på Sant Camil i stället för att dela dem mellan detta och en ”filial” i Vilanova. Det som nu kommer att hända - det logiska steget att flytta huvudsjukhuset till den plats där flest människor bor - vågade jag inte ens hoppas på. Detta är en stor nyhet, inte bara för oss i Vilanova. Förresten, Sant Camil kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta. Det är där vår andre son föddes och min fru var mycket positivt överraskad över hur bra vård hon fick på detta allmänna sjukhus.

- - -
Källlor och inspiration:

ENG: BBC – Travel Chaos in Germany
SPA: LaVanguardia – La nieve complica la movilidad
SPA: YouTube – Leire Pajín habla de acontecimiento histórico planetario
CAT: Avui – El somni de Leire s’envaeix
SPA: LaVanguardia – La foto de Mr. Bean a la web de la presidencia
SPA: LaVanguardia – Zapatero y la autoridad de España
ENG: BBC – Gavin Hewitt on ‘Europe’s Economic Chill
ENG: BBC – Spain seeks binding economic goals for EU
SPA: LaVanguardia – La reforma del registro civil
SPA: Wikipedia - DNI
ENG: Economist – Catalonia’s big role in Spain’s politics
SPA: LaVanguardia – ERC y el referendum sobiranista
SPA: LaVanguardia –Laporta i la Generalitat
SPA: LaVanguardia – Reacciones de los partidos catalanes
CAT: El Punt – Què passarà amb la llei de vegueries
CAT: El Punt – Demanen que no s’oblidi del Penedès
CAT: VilanovaDigital – L’alcalde sobre el nou hospital

- - -
Technorati tags: Barcelona, Barça, CiU, Katalonien, Penedès, PSC, PSOE, Spanien, Vilanova

No comments: