Friday, 8 January 2010

SWE: Bajsar i katalansk krubba, med kyrkans goda minne

När man har förlikat sig med den bajsande julstocken, Caga tió, kan man ge sig på nästa underlighet bland de katalanska jultraditionerna: el caganer - mannen som sitter och bajsar i julkrubban. Även båda figurerna knyter an till våra naturbehov skiljer de sig genom att julstocken kräver att vi använder fantasin medan el caganer ("bajsaren") inte döljer någonting.

De bajsande figurerna vann popularitet på 1800-talet men har funnits i julkrubbor sedan slutet av 1600-talet. Utanför Katalonien och Valencia finns de, bland annat, också i Murcia (cagones), Portugal (cagões) och Neapel i Italien (il pastore che caca). Än idag skapar de debatt och därför bör de påpekas att de är helt accepterade av den katolska kyrkan och snarast förstärker budskapet om julens mysterium.

Kanske skall figurens förehavanden ses som en fertilitetssymbol – jorden gödslas och ger därmed bättre skörd. Mer symboliskt kan den tolkas som att Herren dyker upp när han vill, oavsett hur opassande tidpunkten är för människosläktet, eller för att påminna om att Gud, genom Jesus, blev en människa av kött och blod.

Förr gestaltades han som en katalansk bonde, med mörka byxor, vit skjorta, midjeband (faixa) och barretina (ett slags mössa) – ofta med pipa i munnen -men har numera utvecklats till att bli julkrubbans mest dynamiska figur. Erkänn att det finns ett satiriskt värde i att se politiker från Katalonien, Spanien (José Luís Rodríguez Zapatero eller José María Aznar) eller världsarenan (Barack Obama eller Hugo Chávez), kända fotbollsspelare (Lionel Messi, Andrés Iniesta, Zlatan Ibrahimović etc) och andra sitta på huk, med byxorna neddragna och lämna en liten hög bakom sig.

El caganer förnyas inte bara, den inbjuder också till lek. De som vill provocera kan flytta fram den till en väl synlig position, medan de som är mer pryda försöker att gömma den. Det brukar gå ganska väl eftersom katalanska julkrubbor ofta byggs som städer och alltså skildrar mycket mer än en stall med den heliga familjen.- - -
Källor och inspiration:

CAT: Wikipedia on the Caganer
CAT: Festes.org on the Caganer
ENG: Wikipedia on the Caganer

- - -
Technorati tags:
Katalonien, Vilanova

No comments: