Thursday, 28 January 2010

SWE: Wirdheim i Vilanova: 2010 - 4

Jag vet, jag vet... Den här veckan borde jag ha besökt vår grannstad Sant Pere de Ribes för att för första gången uppleva deras vinterversion av Festa Major, la Festa de Sant Pau. Nu blev det ingen tid över till annat än jobb och familj och det är bara att acceptera. Vilken tur att jag kan göra nattliga utflykter ut i världen genom digitala medier.

Guardiola, Barça och muntliga löften

”...Pep Guardiola, har skrivit på för den spanska mästarklubben ytterligare en säsong” har det rapporterats i Sverige, men det är inte riktigt sant. Guardiolas ursprungliga avsikt var att förnya sitt kontrakt som först efter det att F.C. Barcelona får en ny president senare i vår. Medias fokus på frågan blev dock så stort att tränaren insåg att det störde för lagets koncentration och då blev ett offentligt, men muntligt löfte en utväg.

Det finns nog ingen här som inte vill att Guardiola stannar i många år. De sex pokalerna från förra säsongen bevisar att han är mästare på sitt jobb, men ändå är han så ödmjuk att alla hyser respekt för honom. Ingen annan människa inger i dagsläget så mycket hopp och framtidstro åt så många katalaner. Och inte minst katalanskspråkiga media gör allt vad de kan för att bygga vidare på den gemensamma drömmen: Gissa om glädjen blev stor när Guardiola med familj för någon vecka sedan dök upp på en koncert med gruppen els Manel, som sjunger moderna visor på katalanska.

Katalanska hårfrisörer och upphovsrätten

Katalanska hårfrisörer vägrar att betala 'radioskatt' och ber kunderna ta med sin egen Ipod. I musiknedladdningens tid har SGAE – en spansk motsvarighet till svenska STIM – sökt nya sätt att få intäkter till upphovsmännen och i Katalonien är de extra nitiska. De kräver pengar av pensionärsföreningar, av folk som ordnar stadsfester (festa major) och nu senast, alltså, av olika småföretagare. Jag undrar vad som egentligen gäller för mitt eget kontor. Om jag lovar att stänga av radion när det kommer in en kund borde jag väl få slippa betala?

Alla sprider elakheter om den spanska ekonomin

Zapateros regering håller skenet uppe trots att den verkligen har de ekonomiska siffrorna mot sig. Först kommer nyheten att Spanien snart återtar positionen som det medlemsland i EU som har högst arbetslöshet (20%) och sedan påpekar IMF att detta ser ut att bli den enda stora europeiska ekonomin inte kommer tillbaka till ekonomisk tillväxt under 2010 (-0,6%). EU-kommissionen meddelar att den vill skicka en grupp länder, däribland Spanien, på sparkurs eftersom deras budgetunderskott underminerar euro-samarbetet. Då kommer den amerikanske ekonomen Nouriel Roubini – känd för att ha förutsett finanskrisen – in på arenan och särskiljer Spanien som källan till framtida social oro. Grekland har förvisso sämre statsfinanser och lägre konkurrenskraft, men det är den spanska ekonomin som på grund av sin storlek kan utgöra ett riktigt hot mot euron.

Styggast av alla är dock en tysk ekonom vid namn Jörn Berninger. Spanien är ett av de mest frekvent återkommande ämnena i hans bloggande och han varnar för att en framtida arbetslöshet på 60% inte är omöjlig. Ojsan!

Zapatero trumfar med sina kvinnor

Nej, då är det roligare för Zapatero att prata jämställdhet med Europa. EU-parlamentet har applåderat honom för att han vill ta upp jämlikhet mellan könen och våld mot kvinnor som två hjärtefrågor under sin tid som "roterande" ordförande. I de frågorna ger de reformer som hans regering genomför och inte minst dess kvinnodominans ovedersägliga bevis på att hans övertygelse är sann.

Våld mot kvinnor, Stieg Larsson och Eva Gabrielsson

Våld mot kvinnor hörde inte till de saker som jag, i min egenskap av utlandssvensk, brukade få frågor om förr, men det har ändrats efter de enorma framgångarna för Stieg Larssons Millennium. Den ena katalanen efter den andra har påpekat att böckerna helt har ändrat deras bild av Sverige, något jag delvis upplevt som orättvist. Att Larssons berättelse är spännande ändrar ju inte det faktum att det är en skönlitterär beskrivning om ett minst sagt udda levnadsöde.

Med tanke på hur stor Stieg Larsson är här, förvånar det mig att jag i spanska medier ännu inte sett det senaste svenska skvallret. Först fick jag veta att den framlidne författarens kamp mot könsrelaterat våld har sitt ursprung i att han som tonåring såg på, men inte vågade ingripa, när tre av hans kamrater tillsammans våldtog en tjej. Skuldkänslorna fick han bära med sig genom hela livet men blev också en drivkraft för framgång - att skapa resurser för att hjälpa andra.

Sedan kom debatten om Stieg Larsson verkligen kan ha skrivit böckerna själv. De som kände honom personligen tycks vara ganska överens om att han var enormt kunnig på att samla fakta och utreda men en dålig skribent. I veckan antydde Eva Gabrielsson, hans före detta sambo, något om hur arbetet genomfördes, men indirekt kanske också förklarar hennes bitterhet i striden om arvet efter honom: romansuccén är, till hittills okänd grad, också hennes skapelse.

- - -

Källor och inspiration:

SWE: DN - Guardiola stannar
SPA: LaVanguardia - Guardiolas och Laportas muntliga avtal
SPA: LaVanguardia – exempel på Guardiolas ödmjukhet och lugn
SPA: LaVanguardia – Guardiola och ‘els Manel’

ENG: BBC – Hårfrisörer som vägrar betala radioskatt
SPA: LaVanguardia – Exempel på vad SGAE vill ha betalt för
SPA: LaVanguardia – ett ifrågasättande av SGAE

SPA: ABC - Spaniens finansminister Elena Salgado är optimistisk
SPA: LaVanguardia - Spansk arbetslöshet högst inom EU
SPA: LaVanguardia - Den spanska recessionen fortsätter
GER: Spiegel - EU-kommissionen vill sätta Spanien på sparkurs för eurons skull
SPA: Informativos.net – Berninger: Den värsta krisen har inte kommit ännu
ENG: Jörn Berningers blogg

ENG: BBC – Zapatero satsar på jämställdhet

SWE: DN – Kurdo Baksi om Stieg Larsson
ENG (!): DN – Stieg Larsson could not write
ENG (!): DN – People close to Larsson reject he could not write
SWE: DN – Stiegs integritet lik Lisbets
SWE: DN – Eva Gabrielsson: mer än bara korrekturläsning

- - -

Technorati tags: Barcelona, Katalonien, Spanien, Zapatero,

No comments: