Thursday, 24 February 2011

SWE: Karnevalen i Vilanova i la Geltrú - Program 2011


Karnevalen i Vilanova i la Geltrú är den mest autentiska i hela Katalonien och det mest autentiska sättet att fira den är att ingå i ett av karnevalssällskapen. Känner du folk som bor här kan du låta dig bjudas in och uppleva karnevalen genom dem och deras vänner, men för de flesta förblir detta ett djup som möjligtvis kan anas från ytan men inte nås.

Men vår karneval har också spektakulära eller färgsprakande inslag som kan imponeratillfälliga besökare.

Kommer du för första gången och bara för en dag så är det söndagsmorgonen med dansande comparses och karamellkrig som du skall satsa på.

I nedanstående kommentar till karnevalsprogrammet 2011 fokuserar jag på sådant som du kan tänkas vilja se och varför.

Torsdagen 3/3

Dijous gras (”fettorsdagen”) firas med marängkrig. För barnen börjar det 17:30 framför konditoriet Blanch (C/Francesc Macià, 43) och fortsätter på plaça del Mercat. Vill du ta roliga bilder får du räkna med att få kläderna nerkladdade med marängsmet. Kortare och intensivare, men betydligt mer sevärt är de vuxnas marängkrig som hålls på plaça de les Cols vid midnatt (00:00).

Fredagen 4/3

Från och med 18:30 firas Karnevalskungens ankomst (l'Arrivo de sa majestat el Rei Carnestoltes) med en parad som i år utgår från Vilanovas småbåtshamn, följer hela Ramblan och avslutas med välkomsttal på plaça de la Vila. Utomstående som har ett intresse för hur katalaner göra satir av kommunalpolitik kan hitta en eller annan sevärd karnevalsflotte.

Lördagen 5/3

förmiddagen vandrar karnevalskungen runt i staden tillsammans med konkubiner, orkestrar och, framför allt, fanbärare. Detta är ett av vår karnevals vackrare moment.

Klockan 17:00 firas det barnkarneval med herr Karamell, först med sång och dans på plaça del Mercat och sedan med parad genom staden.

Klockan 19:00plaça de les Casernes börjar den mystiske Moixó Foguer sin resa genom staden, följd av ett sällskap av sömngångare. Överallt där han har dragit fram fylls gatorna med fjädrar. Mycket karnevalistiskt och annorlunda!

Från och med klockan 19:00 spelas det satirisk kortteater på olika torg i staden - Ball de Malcasats – och det är sevärt om man förstår katalanska och vill lära känna mentaliteten i Vilanova.

Från och med 21:00 kan man se ett antal karnevalssällskap paradera eller dansaRamblan. Ett eller två av dem är lite kul att titta på.

Söndagen 6/3

Från och med klockan 9:00 dansar vilanova-borna runt i staden i långa led, kastandes karameller till åskådarna och på andra ”comparses”.

Klockan 11:30 och 12:00 hålls barnens karamellkrigplaça de la Vila, följda av de vuxnas klockan 12:45, 13:15, 14:00 och 14:30.

Klockan 19:00 framförs Vilanovas danser (dances de Vilanova) på plaça de les Cols.

Måndagen den 7/3

Klockan 17:00 utgår barnkarnevalståg från tre olika torg: plaça del Xoriguer, plaça Charlie Rivel respektive plaça de l’Associació d’Alumnes Obreres. De sammanstrålar på plaça de la Vila för sång och dans under ett regn av konfetti (Comparsa del Vidalet - ball de paperet).

Klockan 21:30, samlas alla karnevalskörernaTeatre Principal och framför sina sånger med satir baserad på lokalpolitik.

Tisdagen den 8/3

Klockan 18:30 utgår en parad ledd av jättarna Gegants de la Cuyna Vella från plaça de les Neus.

Klockan 21:00 hålls den årliga karnevalsdräktstävlingenplaça de les Cols - möjligen lite intressant om du har en svaghet för lokal kommunalpolitisk satir.

Klockan 23:00 leder jättarna Gegants de la Cuyna Vella en parad genom staden – Ruta del Vidalot.

Onsdagen den 9/3

Dimecres de cendra (askonsdag) avslutas karnevalen eftersom karnevalskungen har dött. Från och med 17:00 ligger han i lit-de-paradeplaça de les Neus. Klockan 19:30 paraderas hans rester genom staden och 20:30 läses hans testamenteplaça de la Vila.

Framför allt: Glöm Sitges! Vår karneval är bäst! Leve karnevalen i Vilanova i la Geltrú! Visca el Carnaval!

- - -
Ett försök att beskriva hur man upplever karnevalen i Vilanova i la Geltrú från insidan kan ni hitta här.

Mer information om de enskilda punkterna i programmet kan ni hitta här (post på engelska).

Och här kan ni läsa om den historiska bakgrunden till Vilanovas unika karneval (post på engelska).

- - -
Följ Kataloniens mest autentiska karneval via den officiella nätsidan, facebook och twitter samt visa din känslor för den genom att skapa en karnevalsavatar.

No comments: