Sunday, 20 February 2011

SWE: Förändringen har börjat. Fortsätter den i Vilanova?


Den 22/5 hålls det kommunalval runtom i Spanien och Zapateros sittande socialistregerging förbereder sig nu mentalt på hur illa det kan gå. Förra höstens val till det katalanska parlamentetet blev en stor framgång för partierna till höger om mitten (CiU och PP) och de opinionsundersökningar som publiceras visar entydigt att trenden fortsätter.

En av de hårdaste smällarna för socialisterna blir att CiU:s Xavier Trias med mycket stor sannolikhet tar över som borgmästare i Barcelona - en kommun som alltid har styrts av PSC under de 32 år som gått sedan Spanien blev en demokrati. Den katalanska huvudstaden har naturligtvis störst symbolvärde, men CiU har som mål att den ”förändring som har börjat” skall nå längre än så.

Tillsammans med Reus, Terrassa och Manresa hör staden där jag bor, Vilanova i la Geltrú, till den grupp halvstora städer där ett maktskifte är inom räckhåll. Det trodde jag inte själv framtills nyligen – vi bör komma ihåg att här fick socialisterna över 50% av rösterna i 2008 års val till det spanska parlamentet. Men det var då det. Finns det en enda människa som skulle hävda att Zapatero sedan dess har ökat förtroendet för den spanska versionen av demokratisk socialism?

Valet 2010 avslöjade hur stödet för socialisterna PSC och deras samarbetspartners inom den före datta katalanska Tripartit-regeringen (ICV-EUiA och ERC) har rasat. Vilanova är inte något undantag. År 2006 fick de tre partierna tillsammans 54,23% av rösterna, ifjol hade siffran rasat till 36,68% (-17,55 procentenheter).

Visserligen röstar inte Vilanova på samma sätt till kommunfullmäktige som i andra val, men för att CiU:s kandidat Neus Lloveras skall bli vald till borgmästare räcker det att det nu regerande Tripartit inte tar hälften av fullmäktigemandaten. Likt hur CiU nu arbetar i det katalanska parlamentet kan hon då regera genom att söka stöd hos andra partier, allt efter vilken fråga det handlar om.

En undersökning som CiU har låtit ta fram visar att så blir fallet. Neus Lloveras har bott en stor del av sitt liv utomlands och är relativt ny inom lokalpolitiken eftersom hon kommer från det privata näringslivet, men hon har en verklig chans att bli Vilanovas första kvinnliga borgmästare.

- - -
Denna text återfinns också i en engelsk, katalansk respektive spansk version. Alla källor presenteras i slutet på den engelska texten.

No comments: