Sunday, 20 February 2011

CAT: El canvi ha començat. ¿Continuarà a Vilanova?


El 22 de maig se celebraran eleccions municipals a Espanya i el govern socialista de Zapatero s'està preparant mentalment per a uns resultats molt dolents. Les eleccions del passat mes de novembre al Parlament de Catalunya va ser un èxit enorme per als partits del centre-dreta (CiU i PP) i les enquestes publicades fins avui mostren clarament que la tendència continuarà.

Un dels cops més durs per als socialistes serà que Xavier Trias de CiU gairebé segurament ocuparà la posició com a alcalde de Barcelona - un municipi que sempre ha estat governat pel PSC durant els 32 anys des que Espanya va convertir-se en una democràcia. Per descomptat, la capital catalana té el major valor simbòlic, però CiU està lluitant per garantir que el 'canvi que ha començat' arribi encara més lluny.

Juntament amb Reus, Terrassa i Manresa, la ciutat on visc, és a dir Vilanova i la Geltrú, forma part d'un grup de ciutats amb poblacions relativament grans, on un canvi de poder ha d'estar dins de l'abast. Amb tota honestedat, fins fa poc personalment encara pensava que això seria impossible. Cal recordar que en les eleccions del 2008 a les Corts Generals espanyoles, el PSC va obtenir més del 50% del vot aquí. Però que hi ha una sola persona que diria que des d’ençà Zapatero ha aconseguit augmentar la confiança en la versió espanyola del socialisme democràtic?

Al revés, les eleccions del 2010 va revelar com el suport de PSC i els seus socis en l'anterior govern tripartit català (ICV-EUiA i ERC) s'ha esfonsat i Vilanova no és cap excepció. Al 2006 aquests tres partits en conjunt van rebre un 54,23% dels vots, mentre que a l'any passat, aquesta xifra havia caigut a 36,68% (-17,55 punts percentuals).

És cert que en les eleccions municipals els catalans solen votar de manera diferent de les altres. No obstant això, la candidata local de CiU, Neus Lloveras, no necessita una majoria absoluta per a ser elegida alcaldessa - en realitat és suficient si el tripartit que encara governa a la nostra ciutat no obtindrà la meitat dels regidors del ple municipal. Així, de manera semblant a com CiU està treballant al Parlament, Lloveras podrà governar, buscant suport dels altres partits, segons el caràcter de l'assumpte a tractar.

De fet, una enquesta d'intenció de vot encarregada per CiU suggereix que això és l'escenari més probable. Neus Lloveras ha viscut una gran part de la seva vida a l'estranger i pot considerar-se nova en la política local, ja que vé d’una empresa privada, tanmateix té una possibilitat molt real de convertir-se en la primera alcaldessa de Vilanova i la Geltrú.

- - -
Aquest text pot trobar-se també en versions en espanyol, anglès i suec. Totes les fonts es presenten al final del text en anglès.

No comments: