Saturday, 4 September 2010

SWE: Utblick från Vilanova

Wirdheim i Vilanova

Att ha ett eget företag är inte alltid lustigt i kristider, men i måndags gav det mig möjligheten att låta mig själv få ledigt på eftermiddagen. Därmed kunde jag uppleva min tredje Diada de Sant Fèlix och makalösa mänskliga torn (castellers) i Vilafranca del Penedès. Senare samma kväll fick jag uppleva höjdpunkten i stadens festa major: L’entrada – en procession med uppträdanden som slutar med att skyddshelgonet Sant Fèlix förs in i kyrkan.

Veckans mediehändelse för en svensk boende i Barcelona-provinsen är naturligtvis turerna runt Zlatans övergång från Barça till A.C. Milan. Om man bortser från att affären har kostat Barça sjukt mycket pengar, verkar alla nu vara nöjda: klubben slipper en spelare som inte ville anpassa sig, Zlatan hittar sin spelglädje och Sverige får -till på köpet - tillbaka sin landslagskapten. Personligen är jag glad att det hela är över och önskar att också spelaren själv snart inser det.

Vilanova i la Geltrú

UPC Vilanova i la Geltrú erbjuder från och med detta läsår Kataloniens första master för ingenjörer med järnvägsspecialisering.

Garraf and Penedès

En stor skogsbrand som har rasat i Olivella och Parc del Garraf tvingade 150 personer att lämna sina hem och svedde 60 hektar mark. Branden misstänks ha varit anlagd.

Minnesmärkena i Penedès från det spanska inbördskriget kommer att lyftas fram genom tre turistrutter. Före årest slut skall ett museum invigas i Santa Margarida i els Monjos och därifrån kommer rutten till Republikanernas flygfält utgå. Det gamla skyddsrummet i centrala Vilanova i la Geltrù ingår i rutten om bunkrar och kustförsvar. Den tredje rutten utgår från Republikanernas sista försvarsutpost i Subirats och följer det som var frontlinjen.

Den lokala sophämtningen i Sitges skall förbättras, utlovar kommunledningen.

Genom att byta tågtyp kommer pendeltågen Rodalies från Barcelona till Sant Vicenç de Calders via Vilafranca del Penedès att kunna erbjuda fler sittplatser.

Barcelona

Från och med nu flyger RyanAir också på Barcelonas flygplats, Prat. Etableringen av ett ”punkt-till-punkt-bolag” (point-to-point) är positiv för lågpristurismen men kolliderar med flygplatsens strategi om att bli en knytpunkt (hub).

Apple har öppnat sin största egna affär i världen och sin första i Spanien i köpcentret la Maquinista.

Katalonien

Rankingen för att avgöra vilka lag som får vara med i Concurs de Castells i Tarragona 3/10 har avslutats. De 12 lag som har kvalat in är Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Capgrossos de Mataró; Colla Joves Xiquets de Valls, Castellers de Sants, Castellers de Lleida, Xiquets de Tarragona, Castellers de Barcelona, Castellers de la Vila de Gràcia, Xicots de Vilafranca och Nens del Vendrell. Dessutom deltar Tarragona-lagen Castellers del Serrallo och Castellers de Sant Pere i Sant Pau. Minyons de Terrassa ligger tvåa i rankingen men kommer, som väntat, inte att delta i denna tävling i mänskliga torn som organiseras vartannat år.

Valen till det katalanska parlamentet kommer som tidigast att hållas i november. Slutgiltigt datum har ännu inte tillkännagivits av president Jose Montilla (PSC), men enligt lag måste valet äga rum som senast under december månad. Bland partierna som ingår i tripartit-regeringen hoppas framför allt PSC och ERC att tidsfristen skall ge dem möjlighet att vinna tillbaka de röster som de, enligt samstämmiga opionsundersökningar, har förlorat.

Generalitat har reviserat sina regler för bordellverksamhet. Liksom tidigare måste man erbjuda separata rum med dusch samt godkända kondomer. De prostituerade behöver dock inte längre genomgå obligatoriska hälsokontroller eftersom många kunder har sett dessa som en anledning för att inte använda kondom.

Generalitat har skapat sitt första regelverk för festlokaler som har öppet till påföljande morgon, s.k. after-hours. Sådana lokaler får bara finnas i kommuner med mer än 50.000 invånare, får inte släppa in mindreåriga, måste ha separat parkering och ligga minst 500 meter från bebott område.

Den kinesiska biltillverkaren Chery skall tillsammans med Generalitat göra en viabilitetsstudie för att se om företagets första fabrik i EU skall plaseras i Katalonien.

F.C. Barcelona

FC Barcelonas tekniske sekreterare Andoni Zubizarreta har offentligt förklarat att de enda problem som Josep Guardiola har haft med Zlatan Ibrahimović var av fotbollsnatur: Ibra - van vid att alltid få spela - kunde inte acceptera att ofta inte ingå i startelvan. Samtidigt har Josep María Bartomeu (vicepresident för sportfrågor) markerat att försäljning för 24 miljoner Euro av en spelare som bara för ett år sedan köptes för 60 miljoner, visserligen är ett problem, men att detta har kunnat lösas. Bland etablerade lokala sportkommentatorer finns det många som är uppretade över att Ibra har kostat klubben så mycket pengar, men kanske inte någon som beklagar att han nu har lämnat Barça.

Säsongens Barça har det lägsta antalet utlänningar sedan år 1996. Även om det är ett intressant faktum visar en statistisk genomgång att andelen utlänningar i laget inte kan påvisas ha något samband med lagets resultat.

Seydou Keita, mittfältaren från Mali, har slutit ett nytt bättre kontrakt, gällande till år 2014.

Katalonien och Spanien

Joan Carreteros Reagrupament har inte kunnat enas med Joan Laportas, Alfons López Tenas och Uriel Bertrans Solidaritat Catalana och det är därmed klart att ERC i det kommande parlamentsvalet får konkurrens av ytterligare två partier som förespråkar full självständighet för Katalonien.

Spanien

Med 20,3% fortsätter den spanska arbetslösheten att vara högst i euroområdet. I augusti, efter fyra månader med nedåtgående kurvor, stiger den dessutom på nytt. Av de 61.083 personer som lämnade arbetsmarknaden, bor 16.703 i Katalonien. Finansminister Helena Salgado (PSOE) försöker att skapa lugn genom att säga att detta är en typisk säsongsvariation och inte ett tecken på att krisen förvärras.

Arbetsmarknadsminister Celestino Corbacho kommer att lämna Spaniens regering, för att förstärka PSC i valet till det katalanska parlamentet. Därmed tydliggörs att PSC:s fokus i valrörelsen kommer att vara det s.k. ”röda bältet” (cinturó vermell), kranskommunerna runt Barcelona. Här dominerar socialisterna och det enda hotet mot partiet är om folk väljer att inte gå och rösta. Inför det spanska parlamentsvalet 2008 lyckades Corbacho, i rollen som borgmästare i Hospitalet de Llobregat, mobilisera socialistsympatisörerna trots det kaos som då rådde i kommunen p.g.a. tunnelbyggen för snabbtåget AVE. Med både Monilla och Corbacho högt upp på barcelonalistorna får dessa en övervikt av spansksinnade toppnamn, något som inte uppskattas av den katalansksinnade delen av PSC.

Corbachos avgång som kommer lägligt, eftersom han därmed undviker positionen som arbetsarknadsminister under den generalstrejk som kommer att hållas i hela Spanien den 29/9.

Corbachos avgång sammanfaller också med att hälsominister Trinidad Jiménez meddelar att hon vill vara socialisternas toppkandidat i nästkommande regionalval i Madrid för att utmana Esperanza Aguirre (PP). Såväl Jiménez motkandidat inom partiet, Tomás Gómez, som oppostionen PP tolkar bortfallen av två ministrar som att Zapateros står inför en regeringsrkris. María Teresa Fernández de la Vega, PSOEs förste vice ordförande, tillbakavisar detta och påpekar att Jiménez avgång inte kommer att ske förrän tidigast våren 2011.

För första gången har den spanska polisen kunnat lösa upp ett nätverk som höll unga män instängda och tvingade dem att vara tillgängliga som prostituerade 24 timmar om dygnet. Killarna hade kommit hit genom illegal människosmuggling från Brasilien och deras tjänster erbjöds framför allt i Palma de Mallorca men också i Barcelona, Madrid, Alicante och León.

- - -
Sammanfattningen sträcker sig
från min senaste text i den här serien fram till lördagen 4/9. Om det finns nyheter som du anser att jag missat, ber jag dig att skriva en kommentar och, allra helst, bifoga länkar. Alla nyheter som jag anser passar in i sammanhanget kommer att läggas till som uppdateringar.

Här hittar du en sammanfattning av vilka de katalanska är och vilken som är deras motsvarighet på spansk nivå.

- - -

Källor och inspiration:

Vilanova i la Geltrú, the rest of Garraf and the rest of Penedès

Avui/ElPunt: Estrenen estudis de sistemes ferroviaris

LaVanguardia: Las primeras investigaciones apuntan a que el incendio de Olivella pudo ser intencionado

Avui/ElPunt: Projecten crear tres itineraris turístics sobre la Guerra Civil

Avui/ElPunt: El govern de Sitges vigilarà més la neteja

Avui/ElPunt: Incrementen les places als trens de la comarca

Barcelona

Avui/ElPunt: L'aterratge de Ryanair al Prat torna a disparar les alarmes

LaVanguardia: Fans de toda España viven en directo en Barcelona la apertura de la primera tienda de Apple

Katalonien

Avui/ElPunt: La cúpula de la TAP es tancarà del tot si plou

LaVanguardia: PSC y ERC confían en poder despertar a su electorado si retrasan las elecciones

LaVanguardia: El Govern elimina el control médico a las prostitutas para evitar que no usar condón sea reclamo

LaVanguardia: El constructor chino Chery proyecta conquistar Europa desde Catalunya

F.C. Barcelona

LaVanguardia: Zubizarreta: "El problema de Guardiola con Ibra fue futbolístico"

LaVanguardia: Sin Ibra se filosofa mejor

Perarnau Blog (Agosto 31, 2010): El verdadero problema con Ibra

DN: Hamrén kan inte nog hylla Zlatan

Aftonbladet: Zlatan: Tänkte slänga ut honom genom rutan

FC Barcelona: La plantilla amb menys estrangers des del 96

Avui/ElPunt: Seydou Keita, fins al 2014

Katalonien och Spanien

LaVanguardia: Fracasan las negociaciones entre Laporta y Carretero para presentarse unidos

Spanien

LaVanguardia: España lidera el desempleo en la zona euro con un 20,3%

LaVanguardia: Catalunya lidera la subida del paro en agosto, tras cuatro meses de caídas

LaVanguardia: Salgado: el dato del paro "no es malo" en el contexto estacional

ElPaís: La irrupción de Corbacho obliga al PSC a compensar al sector catalanista

LaVanguardia: Montilla valora "positivamente" la presencia de Corbacho en las listas del PSC para "ganar la batalla"

LaVanguardia: Zapatero contiene la crisis para dar más bazas electorales a sus ministros

LaVanguardia: Cae por primera vez en España una red de explotación sexual de hombres

No comments: