Friday, 24 September 2010

SWE: Utblick från Vilanova

Vilanova i la Geltrú - Garraf - Penedès

Kataloniens hälsovårdsminister (Consellera de Salut) Marina Geli meddelar att nya primärvårdscentraler (CAP) i Ribes och Canyelles, samt en utbyggnad av den i Roquetes är prioriteterna i Garraf, medan ett nytt sjukhus i Vilanova i la Geltrú och en andra CAP i Sitges kommer först i andra hand.

Under dagarna 17-26/9 firar Sitges Festa Major de Santa Tecla.

Befolkningen i Garraf och Alt Penedès fortsatte att växa år 2009 trots att antalet arbetstillfällen samtidigt sjönk med 40%. Arbetslösheten i dessa comarques ligger nu på 14-15%.

L’Institut d’Estudis Penedesencs vill förekomma den katalanska valrörelsen och ordnar temadagar om vegueria Penedès; 1/10 i Vilafranca del Penedès, 2/10 i Vilanova i la Geltrú och 8-9/10 i Vendrell.

I samarbete med AnoiaDiari.cat lanseras nu nättidningen AnoiaEmergent.cat med fokus på näringsliv, entreprenörskap och sociala nätverk.

Barcelona (Storbarcelona)

Under dagarna 23-26/9 firar Barcelona Festa Major de la Mercé. Ett välgjort programengelska erbjuds i pdf-format.

Barcelona har bett det spanska infrastrukturministeriet (Ministerio de Fomento) att inte låta lågprisbolag få förmånliga avtal på Barcelona flygplats (Prat), eftersom det minskar möjligheterna att utveckla en internationell knytpunkt (hub).

Från och med november kommer trafiken på Barcelona flygplats inte längre flyga över Castelldefels och Gavà under nattetid.

Den 7/11 skall påven helga la Sagrada Familia. De omkringboende tar nu betalt för att låta folk reservera platser på balkongerna.

Barcelona låter operatören av hyrcyklarna Bicing vänta till nästa mandatperiod med att byta informatiksystem, eftersom det inte går att garantera att bytet kan göras utan komplikationer för användarna. Under soliga dagar registreras 40.000 resor på Bicing-cyklar.

Det spanska infrastrukturministeriet lovar att den nya spårförbindelsen Castelldefels-Cornellà byggs som tunnelbana längs hela sträckningen. När den är klar kommer den, via Esplugues, att knyta ihop södra Baix Llobregat med Barcelonas universitetsområde.

Katalonien

Under dagarna 17-26/9 firar Tarragona Festa Major de Santa Tecla.

Inför generalstrejken 29/9 kräver Generalitat per dekret att 25% av pendeltågen (Rodalies och FGC) går under rusningstrafiken, att akutmottagningar fungerar som vanligt samt att skolorna har viss bemanning för att ta hand om de barn som kommer dit.

Genomsnittshyran för en lägenhet i Katalonien var i augusti 5,2% lägre än ett år tidigare. Katalonien fortsätter dock att, efter Euskadi (Baskien) och Madrid, ha Spaniens tredje dyraste kvadratmetershyror. På provinsnivå är Barcelona tredje dyrast efter Bizkaia och Gipuzkoa.

Aranesiska har godkänts som det tredje officiella språket i Katalonien och får preferensstatus i Val d’Aran. Egentligen är det bara en dialekt av occitanskan som historiskt talades i hela södra Frankrike, men vad som gör aranesiskan unik är att den har överlevt som vardagsspråk.

Genom det offentliga bolaget Avançsa, går Generalitat in som delägare i IEASA, som i sin tur äger 80,1% av Spanair. Resterande 19,9% ägs fortfarande av SAS.

Det katalanska parlamentet har med stor majoritet röstat igenom en lag som reglerar de festaktiviteter med tjurar, correbous, som förekommer på vissa håll i södra Katalonien. Endast ICV-EUiA röstade emot och det med motiveringen att det handlar om djurplågeri som bör förbjudas.

Plattformen Ciutadans pel Canvi (CpC) som bildades 1999 för att stötta Pasqual Maragall kommer, i valet till det katalanska parlamentet, inte upprepa sin valsamverkan med PSC. PSC har förhoppningen att vissa av CpC:s idag fem parlamentsledamöter ansluter sig individuellt till José Montillas kandidatur.

F.C. Barcelona

För första gången på tre år vann FC Barcelona en liga-match över Atlético Madrid på deras hemmaplan Vicente Calderón. Slutresultatet blev 1-2 och Barças mål gjordes av Lionel Messi och Gerard Piqué.

Tomas Ujfalusi från Atlético Madrid stängs av under två matcher som straff för attacken han utsatte Messi för. Barça-spelaren undslapp benskador men fick en stukning som gör att han missar de kommande liga-matcherna mot Sporting Gijón och Athletic, och kanske till och med bortamatchen mot Rubin Kazan i Champions’ league.

Barça utan Messi hade svårt att få rytm i spelet mot Sporting, men vann till slut 1-0. Målet gjordes av David Villa som genast bad fansen från Gijón om ursäkt, eftersom han ursprungligen kommer därifrån.

I en artikel där alla liga-klubbarnas skuldsituation tydliggörs, påpekar ekonomen José María Gay de Liébana att Barça trots sina framgångar under senare år, har lägre intäkter än Real Madrid.

Andrés Iniesta kommer att bli pappa i början på nästa år. Nyheten har bekräftats av spelaren själv men förmedlades först av hans morfar.

Spanien

Det baskiska nationalistpartiet PNV kommer att rösta för PSOEs 2011 statsbudget, mot att resurserna för aktiv arbetsmarknadspolitik i Euskadi delegeras till regionen, i stället för att skötas från centralt håll.

Den senaste försäljningen av statsobligationen tolkas av Financial Times som att förtroendet för den spanska ekonomin stärks. Räntegapet gentemot tyska statspapper utvecklas nu i linje med Italiens. Betydligt värre ser situationen ut för Portugal och Irland.

Infrastrukturminister José Blanco har inför generalstrejken 29/9 slutit avtal med facken om minimiservice på statlig nivå. Av snabbtågen AVE skall 20% gå enligt tidtabell. Inom flygtrafiken är motsvarande siffror 25% för flyg på fastlandet och 50% för flyg till och från Balearerna, Kanarieöarna samt Ceuta och Melilla.

Turistnäringen i Spanien stärker sin position. Vad gäller antalet turister ligger Spanien på tredje plats och de sammanlagda intäkterna ger en andraplats i ett internationellt perspektiv. År 2009 spenderade genomsnittsturisten här 1.018 Euro, en siffra som bara slås av USA, Tyskland och Storbritannien.

För första gången i historien var, i juli, hypoteksamorteringarna större än de nya lån som togs för fastighetsaffärer. Saldot på -1,1% skall ställas mot de årliga volymökningar på 20% som rådde under den spanska fastighetsboomen.

Enligt PSOEs stadsbudget för 2011 kommer inkomstskatten (IRPF) att öka från 43% till 45% för dem som tjänar mer än 120.000 Euro/år.

Priset som hushåll och småföretag betalar för el kommer att stiga med 4,8% fr.o.m. den 1/10.

- - -

Sammanfattningen sträcker sig från min senaste text i den här serien fram till torsdagen 23/9. Om det finns nyheter som du anser att jag missat, ber jag dig att skriva en kommentar och, allra helst, bifoga länkar. Alla nyheter som jag anser passar in i sammanhanget kommer att läggas till som uppdateringar.

Här hittar du en
sammanfattning av vilka de katalanska politiska partierna är och vilka som är deras motsvarigheter på spansk nivå.

- - -

Källorna till denna text återfinns i slutet av den engelska versionen.

No comments: