Thursday, 16 September 2010

SWE: Utblick från Vilanova

SalutiSexePuntCat Diada de Catalunya 2010

Wirdheim i Vilanova

Söndagen 5/9 var jag i Rubí med mitt castellers-lag Bordegassos de Vilanova och vi uppträdde tillsammans med de lokala Castellers de Rubí och Xerrics d’Olot. Den konstruktion som vi var mest glada för var en pelare om fem nivåer “upplyft nerifrån” (aixecat per sota), men vi fullbordade (descarregar) också 3de7, Torre de 6 och 4de7.

Den 11/9 firar Katalonien sin nationaldag la Diada de Catalunya – och eftersom mitt företag säljer produkter med användarinstruktioner på katalanska, fick vi för andra året i rad vara med på mässan Mostra d’Entitats vid Arc de Triomf i Barcelona. En dekorerad katalansk flagga och ett mänskligt torn av gipsfyllda kondomer skapade mycket uppmärksamhet runt vårt stånd.

Som egen företagare med svensk bakgrund känns det extra jobbigt att Spanien för andra året i rad kommer att ha negativ tillväxt, medan Sveriges ekonomi nu är en av de starkaste i Europa. Jag är jätteimponerad av Allians-regeringen i mitt hemland och hoppas att min poströst i söndagens Riksdagsval inte har kommit bort på vägen.

Vilanova i la Geltrú - Garraf -Penedès

La Vuelta Ciclista a España passerade Vilafranca del Penedès och Sitges samt hade både ett etappmål och en etappstart i Vilanova i la Geltrú innan loppet fortsatte norrut mot Andorra.

Vilanova i la Geltrú, Sitges och Vilafranca del Penedès har tagits upp på en pan-europeisk förteckning över sevärda kyrkogårdar. Barcelonas motsvarigheter i Montjuïc och Poblenou fanns redan tidigare på listan.

stationen i Sitges har arbetet påbörjats med att bredda tunneln och installera rulltrappor upp till spåren. Det beräknas pågå i sju månader.

Vinskörden har börjat och i D.O. Penedès förväntas volymerna bli detsamma som ifjol, medan de i Katalonien som helhet beräknas sjunka med 10%.

En Igualada-bo anklagas för att ha fejkat en kidnappning av sig själv i Colombia, för att på så sätt få sin syster med familj att betala 18.000 Euro för att få honom fri.

Barcelona

I ett forum för jihadister har det spridits rykten om att en bomb den 24/9 skall utlösas på tunnelbanestationen vid Vila Olímpica. Den dagen kommer det att vara fullt med folk p.g.a. Barcelona festa major, la Mercè, men terroristexperter bedömer att detta bara är ett av många hot med väldigt låg trovärdighet.

Som en del i de många förskingringsskandaler som kretsar kring Palau de la Música och dess f.d. ordförande Fèlix Millet ingår ett kritiserat hotellbygge. Oberoende revisorer har nu kommit fram till att inblandade myndigheter handlade bygget på ett korrekt sätt, men att projektets värde för allmänheten kan ifrågasättas.

Den 14/9 strejkade förarna pendeltågen FGC (Barcelona – Valles resp. Llobregat – Anoia) under rusningstrafiken, och nya strejker aviseras till 21/9 om inte Generalitat reviderar planerna om löneskänkningar.

Tjurfäktningarna Monumental under la Mercè kommer att gå under namnet “Feria de la Libertad” i protest mot att denna typ av evenemang fr.o.m. 2012 kommer att förbjudas i Katalonien.

Kristiderna märks av också inom skolsystemet, där privatskolorna tappar elever. I Sant Cugat del Vallès har man tagit emot 116 ansökningar till de kommunala skolorna efter det att tidsfristerna hade gått ut.

Vänsterrörelsen CUP som arbetar för nerifrån-och-upp-demokrati samt ett självständigt Katalonien (och som är stark i Penedès) har beslutat ställa upp Barcelonas kommunalval 2011.

Pendeltågen Rodalies (linjerna R3 Hospitalet-Vic-Puigcerdà, R4 Sant Vicenç de Calders – Manresa och R7 Hospitalet – Martorlell) som under sex månader har stannat vid Sant Andreu Arenal, kommer åter att fortsätta till Arc de Triomf och plaça Catalunya.

Linjen R2 sud Sant Vicenç de Calders-Estació de França (via Vilanova i la Geltrú) kommer att få 15% fler platser för sittande.

Lluís Recoder (CDC), sedan 11 år borgmästare i Sant Cugat del Vallès, har meddelat att han inte ställer upp i nästa års kommunalval, utan hoppas på en ministerpost i en kommande CiU-regering. CiU har egen majoritet i Sant Cugat, en kommun som gång efter gång bedöms vara en av de minst korrupta i hela Spanien.

Fram tills söndag pågår den katalanska bokveckan (Setmana del Llibre en Català). I Sant Cugat del Vallès har 15.ooo boktitlar samlats i ett mässtält och staden har för avsikt att profilera sig som ett alternativ till firandet i Barcelona.

Katalonien

Försäljningen av biljetter till Concurs de Castells har skjutits fram tills måndagen 20/9.

De regionala TV-stationerna i Spanien har stora underskott. Störst av dem, i antal anställda, är katalanska TV3, och tillsammans med sin motsvarighet i Euskadi (Baskien) är den stationen dyrast i drift, eftersom den tar fram egna program på katalanska. Om skattebördan för public service TV (Spanska TVE plus respektive regional kanal) motsvarar 178 Euro per år och hushåll i Spanien som helhet, är motsvarande siffra i Katalonien 209 Euro.

Katalonien hade under årets sommarmånader haft få skogsbränder. Totalt brann 351 hektar upp, bara en tiondel av fjolårets siffra.

Denna vecka är det säsongsstart för satirprogrammen Cràckovia (fotboll) och Polònia (politik) på TV3.

Can Barça

FC Barcelonas premiärmatch i Champions’ League började med överraskningsmål av Panathinaikos, men slutade desto bättre: 5-1 (mål av Messi (2), Villa, Pedro och Alves).

Barças första hemmamatch i la Liga slutade med en pinsam 0-2 förlust mot nykomlingen Hércules från Alicante.

När Zlatan Ibrahimović lämnade ifrån sig siffran 9, var Bojan Krkic snabb att be om den och blev därmed den förste katalanen som får bära den. Genom åren har den burits av många stora spelare, t.ex. Eto’o (2004-09).

Mediaföretagen inom Grupo Godó presenterar en Internet-applikation där man kan skapa sin egen drömelva för Barça eller R.C.D. Espanyol. I nästa steg skall Real Madrid läggas till.

Katalonien och Spanien

Andelen katalaner som vill uppnå självständighet från Spanien sjunker till 40% och skall ställas mot 45% som inte vill ha det. I juli, efter den spanska konstitutionsdomstolens ändringar i autonomifördraget Estatut, var andelen som ville ha full suveränitet uppe i 47%.

Spanien

EU-Kommissionen prognosticerar att EU kommer att ha en tillväxt på 1,7% för 2010, men Spanien utmärker sig med negativa siffror: - 0,3%.

Spaniens konkurrenskraft försämras och ligger nu på 42:a plats. Listan toppas av Schweiz, Sverige, Singapore,USA och Tyskland. Portugal (46) och Italien (48) ligger sämre till. Sammanställningen har gjorts på uppdrag av World Economic Forum och har koordinerats av Xavier Sala i Martin. Vad som framför allt drar ner det spanska resultatet är anställningsreglerna som anses så konkurrenshämmande att landet i den delbedömningen hamnar på 137:e plats av 139 möjliga.

Av invånarna i Spanien är 12,3% utlänningar, en dubbelt så hög procentsats som EU-genomsnittet och, efter Tyskland, den näst högsta i Europa. Spanien följs av Storbritannien, Frankrike och Italien.

Finansminister Helena Salgado modifierar sitt tidigare budskap om att kommunerna inte får öka sin skuldsättning, utan kommer att tillåta det så länge inte skulderna överstiger 75% av årsintäkterna. I Katalonien skapar beskedet andrum för Barcelona, men inte för Tarragona och Lleida. Värst situation i Spanien har Madrid som ensam svarar för en ¼-del av de spanska kommunernas totala skuld.

Många kommuner delfinansierar sina aktiviteter genom att inte betala sina leverantörer. Zapateros regering har själv föreslagit att åtminstone småföretagare skall få betalat i tid, men har inte för avsikt att skapa nya låneprogram till kommunerna för att göra det möjligt.

Fastighetsförsäljningen i Spanien har, på rullande helårsbasis, stigit under sju månader i rad.

Spanien har, tillsammans med Bulgarien, Italien och Irland, högst andel ungdomar mellan 15 och 24 år som varken studerar eller arbetar14% jämfört med EU-genomsnittet på 10,8%. Lägst siffror har Danmark och Nederländerna (4%).

- - -

Sammanfattningen sträcker sig från min senaste text i den här serien fram till onsdagen 15/9. Om det finns nyheter som du anser att jag missat, ber jag dig att skriva en kommentar och, allra helst, bifoga länkar. Alla nyheter som jag anser passar in i sammanhanget kommer att läggas till som uppdateringar.

Här hittar du en sammanfattning av vilka de katalanska politiska partierna är och vilka som är deras motsvarigheter på spansk nivå.

- - -

Källor och inspiration:

Vilanova i la Geltrú, Garraf and the rest of Penedès

DiariDeVilanova: Vilanova viu aquest dimarts i dimecres l'arrribada i la sortida de dues etapes de la Vuelta

Avui/ElPunt: Els cementiris, un nou pol d'atracció de turisme cultural

Avui/ElPunt: La segona fase d'obres a l'estació començarà demà

Avui/ElPunt: La producció de la verema baixarà enguany un 10%

LaVanguardia: Acusado un vecino de Igualada por simular un falso secuestro en Colombia para estafar a su hermana

Barcelona

LaVanguardia: Un foro yihadista propone atentar en Barcelona el 24 de septiembre

LaVanguardia: La auditoría no ve justificado el interés público del hotel del Palau

LaVanguardia: La huelga de Ferrocarrils de la Generalitat respeta los servicios mínimos por la tarde

LaVanguardia: La Monumental protesta en la Mercè contra la prohibición de los toros con la 'Feria de la Libertad'

Avui/ElPunt: La crisi dispara les peticions a la pública de Sant Cugat

Avui/ElPunt: La CUP es presentarà a les municipals a Barcelona

Avui/ElPunt: Les línies R3, R4 i R7 recuperen avui el seu recorregut habitual

LaVanguardia: Recoder anuncia que no se presentará por Sant Cugat y reconoce que le gustaría participar en un gobierno de CiU

Avui/ElPunt: Sant Cugat quiere convertirse en una cita estable de la Setmana del Llibre en Català

Katalonien

El3deVuit: Les entrades per al Concurs, a la venda el dia 20

LaVanguardia: Las TV públicas autonómicas perdieron 509 millones de euros en el 2008

Avui/ElPunt: Catalunya redueix en un 90% les hectàrees calcinades

Avui/ElPunt: Els ‘cracks', a punt per la tercera

Can Barça

LaVanguardia: El Barça se estrena en la Champions con contundencia ante el Panathinaikos

MundoDeportivo: 0-2: El Barça cae en casa en su debut ante el Hércules

LaVanguardia: Bojan será el primer catalán en lucir el número nueve desde que los dorsales son fijos

LaVanguardia: La Vanguardia.es, MundoDeportivo.es y RAC1 lanzan el interactivo 'Haz tu once ideal' del Barça y el Espanyol

Katalonien och Spanien

LaVanguardia: El apoyo a la independencia remite y cae al 40%

Spanien

LaVanguardia: Bruselas pronostica que España cerrará 2010 en contracción económica por la subida del IVA

ElPaís: La competitividad de España cae al nivel de Puerto Rico

DN: Bara Schweiz slår Sverige

LaVanguardia: Los extranjeros que viven en España son el 12,3 por ciento, casi el doble que en la UE

LaVanguardia: El Gobierno permite endeudarse en el 2011 a los ayuntamientos saneados

LaVanguardia: Zapatero rechaza otra línea de créditos ICO para ayuntamientos porque subiría el déficit

LaVanguardia: La compraventa de viviendas sube un 16,4% en julio, su séptimo ascenso interanual

LaVanguardia: España es uno de los países de la UE con más jóvenes 'ninis'

2 comments:

Salomon Mir said...

Härligt faktaspäckat! Med källhänvisningar t o m. Din blogg ligger nu i min blog reader så att jag inte missar nya inlägg.

Erik Wirdheim said...

Välkommen!

Ikväll har jag äntligen hunnit uppdatera. Ser du bara den sista uppdateringen eller dyker varje enskilt arbetssteg upp i blog readern? Jag har en läsare som hävdar att det senare är fallet och att mitt arbetssätt därför stör honom, men jag känner liksom att jag inte orkar anpassa mig.

Vad rekommenderar du?

//Erik