Wednesday 20 January 2010

SWE: Wirdheim i Vilanova 2010-3

Den här veckan har nyhetssändingarna varit fyllda av mardrömslika bilder från Port-au-Prince och allt vad folk där genomlider efter den stora jordbävningen. Våra barn har med säkerhet råkat se saker som borde ha fått vänta, men till min glädje har jag en känslan av att inte ens sexåringen tar in det han ser. I svenska media uppmanas föräldrar att svara ärligt om vad det är som har hänt, men samtidigt påpeka att Sverige ligger på ett urgammalt berg som inte skakar. Här nere runt Barcelona är vi inte lika skyddade; en katalansk expert påminde för några dagar sedan om hur en jordbävning totalförstörde Lisabon 1755. Men att oroa sig för lilla risk som trots allt finns när människor på Haiti lider på riktigt understryker egentligen bara hur lyckligt lottade vi är här i Europa.

Vilanova och min första riktiga karneval

Förra året gick jag från att studera den katalanska folkkulturen till att aktivera mig inom den. Om några veckor är det dags för nästa steg – att för första gången uppleva karnevalen i Vilanova i la Geltrú inte som observatör utan som deltagare. Karnevalssammanslutningarna är redan igång med sina förberedelser, men det lilla jag vet om vem som kommer att göra vad är i högsta grad hemligt. Vad jag kan avslöja är jag tänker engagera mig i ”casteller-föreningen” Bordegassos firande. Hoppas att jag får med min fru också, annars blir det svårt att uppleva den lokala höjdpunkten: karamellkrigen mellan de våra comparses de Vilanova.

Vilanova och Tres Tombs

När mina barn påpekar att 'vår' svenska stad Halmstad är mycket renare än Vilanova, brukar jag kontra med att gatorna här utnyttjas på ett helt annat sätt. Det går faktiskt inte en månad utan att det hålls evenemang som lockar ut befolkningen och under sommarhalvåret blir det nästan för mycket. Den här helgen firades Tres Tombs – vår så kallade ”lilla stadsfest” (festa major petita) – med sedvanlig hästparad.



Vilanova, Barça och starka känslor

Om mitt intresse för folkkultur fascinerar min fru, så är det ingenting emot hur hon förvånas över mina allt starkare känslor för Barça. Det kan tyckas underligt för någon som aldrig brydde sig om fotboll innan vi flyttade hit, men bevisar, i mina ögon, hur svårt det är att inte ryckas med när man bor här. Om min historia som culer började i uppförsbacke under Rijkaards sista år som tränare, bjöd Guardiolas första – ”el Barça de les sis copes” (de sex pokalernas Barça) – kanske på för mycket av det goda. Därför hade jag svårt och smälta att det storspelande laget förra onsdagen blev utslagna ur spanska cupen (Copa del Rei). Och när jag utifrån gatan hörde hur Vilanovas merengues (eller var de pericos?) firade 'vårt' misslyckande med att skjuta av raketer fick jag, för första gången i mitt liv, en förnimmelse av att det faktiskt går att hata dem som håller på ett annat fotbollslag.

Barcelona, Katalonien och OS

En sportrelaterad nyhet som under den senaste veckan fått enorm uppmärksamhet både i katalanska och spanska massmedier är att Barcelonas borgmästare Jordi Hereu (PSC) vill ansöka om att få anordna OS igen. Den här gången handlar det om vinterspelen 2022 och, av förklarliga skäl, skall det ske i samarbete med skidorter i de katalanska Pyrenéerna. Eftersom initiativet dök upp utan föregående diskussion, är det många som dömer ut det som valfläsk. Om Kataloniens huvudstad höll kommunalval idag skulle PSC hamna långt efter CiU. Tripartit-regeringen som styr i det katalanska parlamentet har emellertid gett sitt stöd till planerna och om det vill jag göra två kommentarer. För det första förefaller det mig underligt att ICV, Kataloniens miljöparti, som först i dagarna har kommit med vissa invändningar mot ett jätteprojekt av den här typen. För det andra spär det på spänningarna mellan Katalonien och resten av Spanien, för tydligen hade Zaragoza tillsammans med Aragon-delen av Pyrenéerna redan tillkännagivit att de vill kandidera samma år och i slutändan blir Spanien tvunget att välja ett av alternativen. Som lösning har det redan föreslagits en gemensam kandidatur, men det tror jag inte på. Katalaner hyllar gärna den autonomi som de hade under Kronan Aragon, men relationerna mellan de moderna autonoma regionerna Katalonien och Aragon är allt annat än nära.

Spanien och klåpare i USA

Den nyhet från Spanien som gör mig mest upprörd den här veckan handlar egentligen om USA. Det hör till saken att jag är mer amerikavänlig än genomsnittssvensken och började ifrågasätta USA:s säkerhetstjänst som först efter inmarchen i Irak. Men att FBI, för att ta fram en bild av hur Osama Bin Laden ser ut idag, har använt sig av ett foto av en spansk vänsterpolitiker får mig att tappa ytterligare förtroende för dem. Med resurserna de har, kunde de väl åtminstone ha spegelvänt håret? Vet någon, förresten, i vilken riktning Osama bin Laden - som de flesta av oss bara har sett i turban - kammar sig? Jag har fullt förstående för hur utsatt och utpekad Gaspar Llamazares (IU) känner sig. Fastän jag inte på något sätt delar hans åsikter vill jag markera att det handlar om en politiker som på mig alltid har gjort ett sympatiskt och kunnigt intryck, och det kan jag verkligen inte säga om alla.

Vic, Spanien och uppehållstillstånd

Försöken att ta sig in i Spanien illegalt från Afrika har närmast halverats eftersom kristiderna gör det svårare för (oss) invandrare att hitta jobb. Katalonien är dock ett område dit nykomlingar gärna söker sig och vissa kommuner har på kort tid genomlevt mycket stora befolkningsförändringar. Av dem som är skrivna (empadronats) i centralkatalanska Vic, har mer än 25% utländsk härkomst. För att undvika motsättningar vill ett kommunalt styre bestående av den inte helt självklara konstellationen CiU, PSC och ERC göra det omöjligt att skriva sig där för dem som inte har giltigt uppehållstillstånd, men det har föranlett skarpa reaktioner från den spanska regeringen. Med hänvisning till lagar om kommunala skyldigheter, kräver den senare att Vic fortsätter att låta invandrare skriva sig utan att ifrågasätta om de har uppehållstillstånd, även om de invandrare som inte har det egentligen skall utvisas - det enligt andra, men minst lika gällande, spanska lagar.

Jag kan inte låta bli att dra en parallell till den svenska debatten om att ge flyktingar som illegalt uppehåller sig i landet rätt till sjukvård och skola och det intressanta är hur olika två europeiska samhällen kan vara. För att vara ett nordeuropeiskt land, har Sverige en stor tillströmning av utlänningar, men det är i princip omöjligt att leva öppet om man saknar tillstånd. Spaniens geografiska läge gör förvisso invandringstrycket här mycket större. Många som kommer hit har inte de dokument som krävs men det är lätt att hitta jobb på den svarta marknaden – åtminstone var det så fram tills krisen – och möjligt att dra nytta av allmän vård och skola om man bara är skriven i en viss kommun.

Detta kan, åtminstone för många svenskar, tyckas helt inkonsekvent men i Katalonien och resten av Spanien handlar det om en uppdelning av ansvar. Det är inte kommunerna som skall se till att utlänningslagarna efterlevs. Däremot är de ansvariga för skola och vård och hur skall de kunna få det att fungera om ingen vet hur många invånare en kommun har?

Jag vill inte på något vis hävda att den ena kulturen är bättre än den andra men här finns en skillnad som jag gärna kommer tillbaka till. Vi nordbor hyllar respekten för det allmänna och kräver därför att lagar tillämpas konsekvent, fullt ut och lika för alla. Här i Medelhavsområdet handlar respekt snarare om att inte blanda sig andras privata affärer och då är det bra om systemen inte är helt transparenta. Det dröjer nog innan vi får en gemensam inre marknad för byråkrater och tur är det.

- - -
Källor och inspiration:

SWE: Så talar du med barnen om katatstrofen i Haiti
SPA: La UE y la reconstrucción de Haiti
CAT: Guardiola - Sento que els he fallat
SWE: Barcelonas mål räckte inte
SPA: Hereu confiesa que la idea es suya
SPA: Montilla transmite apoyo para los JJ.OO. 2022
SPA: Hereu reclama el soporte de ICV
ENG: Llamazares’ photo used to create picture of older Bin Laden

SPA: Zapatero pedirá una investigación en el uso del imagen
ENG: Spain sees sharp drop in migrants from Africa
CAT: Vic deixa d’empadronar ‘sensepapers
SPA: Es legal no empadronar a inmigrantes irregulares
CAT: Osona desperta Espanya

- - -
Technorati tags: Barcelona, Barça, CiU, Katalonien, Penedès, PSC, PSOE, Spanien, Vilanova

2 comments:

Unknown said...

Apropå din nya kärlek till Barça så är du väl ändå culé, inte culer?

Jag gillar bloggen! Den ger en bra inblick i livet där nere.

Mvh, Johanna

Erik Wirdheim said...

Hej Johanna,

Tack för din uppmuntran!

"Culé" är spanska för "culer" på katalanska. Kolla gärna in den underbara rumpbilden på wikipedia för att förstå bakgrunden till detta ganska underliga ord för "F.C. Barcelona-fans"

http://ca.wikipedia.org/wiki/Culer

// Erik