Monday, 26 July 2010

SWE: Utblick från Vilanova

#Wirdheim_i_Vilanova

Jag har börjat att öva mänskliga pelare med Bordegassos de Vilanova, med målet att få bygga en pelare ute på stan under vår kommande festa major. Under träning har jag redan varit andranivå i en pelare om fyra.

I torsdagskväll besökte jag trädgården till Victor Balaguer-muséet där det spelades chill-out musik och gavs möjlighet att köpa drinkar. Ett annorlunda sätt att marknadsföra en kulturinstitution.

#Vilanova_i_la_Geltrú

På söndagkvällen byggde Bordegassos mänskliga torn på Ramblan (Festa Major de Centre Vila): torre de 6, 4de7, 5de6 net, 3de7 och pilar de 5 – alla krönta och nedmonterade på första försöket.

Festa Major 2010 firas dagarna 30/7-6/8. Mer information återfinns på web-sidan och (kanske) via twitter.

Lördagen den 31/7, kl. 19:00 byggs det mänskliga torn (castells) plaça de la Vila. Bordegassos gästas av Colla Vella dels Xiquets de Valls och Colla Jove dels Xiquets de Tarragona.

#Penedès

Arbetslösheten i comarcat Garraf gick under juni månad ner under 15%.

Lluís Barrera, tidigare ledare för castellers-laget Xicots de Vilafranca (Alt Penedès) har avlidit efter att på motorcykel ha krockat med en bil. Barrera blev bara 27 år gammal.

Castellers-laget Nens del Vendrell har, för första gången på 33 år, krönt och nedmonterat 4de8.

Under dagarna 25-28/7 firar el Vendrell (Baix Penedès) Festa Major. Här är programmet som PDF-fil.

#Can_Barça

Matcherna Barça-Real Madrid (el clásico, på spanska) kommer att spelas den 28/11Camp Nou och 17/4 på Santiago Bernabeu.

José Mourinho har uttryckt sitt intresse för att se Zlatan Ibrahimovic spela för Real Madrid. De två känner varandra från Inter Milan.

Thierry Henry har börjat spela i New York Red Bulls och det ryktas att Rafa Marquez kommer att gå till samma klubb.

Florentino Pérez, Real Madrids ordförande, försöker att övertala Cesc Fàbregas att komma till den klubben. Barça, å sin sida, anser att den kommande veckan blir avgörande för att nå en överenskommelse med Arsenal.

#Barcelona

Spaniens PSOE regering har utfärdat ett dekret som förbjuder den allmänna sektorn att ta på sig mer skulder. Barcelonas borgmästare Jordi Hereu (PSC) har fått med sig oppositionen och kommer att begära att konstitutionsdomstolen avgör om detta dekret är förenligt med Spaniens grundlag.

Under dagarna 26/7 - 1/8 organiseras friidrotts-EM här, med Lluís Companys stadion (Montjuïc) som naturligt centrum.

#Katalonien

Anti-korruptionsmyndigheten Oficina Antifrau vill varken bekräfta eller utesluta att partiet CDC finansierats på ett illegalt sätt. Det är dokumenterat att byggföretaget Ferrovial stöttade Palau de la Música med 12 miljoner euro under åren 1997-2009 och att denna kulturinstitution – då ledd av de numera erkända brottslingarna Fèlix Millet och Jordi Montull -stöttade stiftelsen CatDem (då kallad Trías Fargas). Den stiftelsen står nära CDC men det kan inte bevisas att den slussade vidare medel till partiet, eller att det var tack vare detta stöd som Ferrovial vann kontrakten för att bygga Ciutat de la Justicia eller tunnelbanelinjen L9.

Tripartit-regeringen (PSC, ICV-EUiA och ERC) kommer att begära att utredningen om finansieringen av CDC tas över av en åklagare eftersom de ser ett orsak-verkan-samband mellan pengarna som Ferrovial betalade till Palau de la Música och de kontrakt som företaget fick av den dåvarande CiU-regeringen.

#Katalonien_och_Spanien

Den spanska kongressen lyckades inte rösta igenom en gemensam reaktion mot konstitutionsdomstolens ändringar i det katalanska autonomifördraget Estatut. I det katalanska parlamentet hade fyra partier, bland dem PSC, röstat fram ett förslag som innehöll delar av Estatut-texten. När Zapateros PSOE inte ville stå bakom den versionen utan föreslog ett alternativ, valde PSC att rösta med PSOE, medan ICV-EUiA lade ned sina röster och CiU och ERC röstade emot.

ERC har retats upp av PSC:s agerande i det spanska parlamentet och förklarat att den katalanska tripartit-regeringen – i vilken både PSC och ERC ingår - nu är reducerad till en interimslösning fram till höstens val.

De katalanska valet till hösten kommer helt att präglas av relationen mellan Katalonien och Spanien. Detta uppskattas inte av PSC som föredrar en klassisk debatt baserad på höger-vänster. Partiet förbereder sig på att förlora en stor andel av sina nuvarande platser i parlamentet och det tycks som att det är den katalanistiska delen av PSC som kommer att förlora flest ledarmöter.

Spaniens premiärminister José Luís Rodríguez Zapatero (PSOE) har besökt Barcelona med målet att stävja irriterationen över konstitionsdomstolens dom rörande Estatut. Tillsammans med Kataloniens president José Montilla (PSC) har han betonat att han inte delar domstolens syn eller de politiska konsekvenser som den får, men att det är hans uppgift att hantera situationen. Den lösning han förseslår är ett Spanien med federala drag, för vilken han hoppas på stöd från katalanska CiU och baskiska PNV, men utesluter ERC eftersom partiet nu skall fokusera på att göra Katalonien till en suverän stat.

Den spanska försvarsministern Carme Chacón och den f.d. spanske premiärministern Felipe González, hävdar i en debattartikel att friktionen mellan Katalonien och Spanien beror, å ena sidan, på att PP vägrar erkänna att Spanien är uppbyggt av flera nationer och, å andra sidan, på att katalanska självständighetsförespråkare inte erkänner att Katalonien idag har en omfattande autonomi jämfört med övriga europeiska ”nationer utan stat”.

Som svar på ovanstående debattartikel säger Artur Mas (CiU) att José Montilla (PSC) har bristande ledaregenskaper och påminner om att PSC under de senaste två mandatperioderna sitter i en tripartit-regering med det hittills enda parti som förespråkar full självständighet (ERC). Joan Ridau (ERC) ifrågasätter hur Carme Chacón kan fortsätta att försvara ett Estatut som, enligt honom, har förvandlats till papier-maché av den spanska konstitutionsdomstolen.

Spaniens regering kommer av besparingsskäl att avstå ifrån infrasstrukturinvesteringar eller skjuta dem på framtiden. Katalonien är den autonoma region som drabbas hårdast: både tågförbindelsen till terminal 1 på Barcelonas flygplats och ett antal motorvägsbyggen kommer att drabbas.

José Blanco, Spaniens infrastrukturminister (Fomento, på spanska) försvarar sig med att investeringarna i Katalonien bara minskar med 13%, medan det hade blivit 18% om neddragningen varit proportionell. Han erkänner att spanska regeringar historiskt har investerat mindre i Katalonien än vad som borde ha gjorts med hänsyn till områdets BNP, men att eftersläpningen beror på andra departement, inte på hans.

#Spanien

PSOE-regeringen har, av besparingsskäl, bestämt sig för att slå ihop sekretariatet för turism med sin motsvarighet för detaljhandel. Turistindustrin - Spaniens främsta näringsgren - kritiserar beslutet.

Av de banker som inte klarade EU:s stresstest, härstammar fem av sju från Spanien. Av dessa kommer två från Katalonien; Diada (= Caixa Catalunya, Caixa Tarragona och Caixa Manresa) och Unnim (= Caixa Sabadell, Caixa Terrassa och Caixa Manlleu). Den spanska centralbanken tolkar dock resultatet positivt. För det första har Spanien baserat testet på större prisras för fastigheter (55% för kontorslokaler och 23% för bostäder) än vad de andra länderna har kalkylerat med. För det andra lät Spanien 95% av banksektorn ingå i testet, medan de genomsnittet för andra EU-länder låg på 60%. För det tredje har den spanska banksektorn hittills fått mindre stöd än vad som varit fallet på annat håll och där är staten nu beredd att ställa upp om inte den privata marknaden gör så. För det fjärde har de spanska bankerna lämnat full redovisning över de stadsobligationer som de äger från andra EU-länder – den transparensen har t.ex. de flesta tyska bankerna valt att undvika.

- - -

Sammanfattningen sträcker sig fram till måndagen 26/7. Om det finns nyheter som du anser att jag missat, ber jag dig att skriva en kommentar och, allra helst, bifoga länkar. Alla nyheter som jag anser passar in i sammanhanget kommer att läggas till som uppdateringar.

- - -

Källor och inspiration:

#Penedès

Diari de Vilanova: L’atur torna a baixar al juny i es queda per sota del 15%

El3deVuit: Dol a Vilafranca per la mort de l'excap de colla dels Xicots, Lluís Barrera

El3deVuit: Els Nens descarreguen el quatre de vuit per Santa Anna 33 anys després

#Can_Barça

ElMundoDeportivo: Márquez firmará la próxima semana su salida del Barcelona tras 7 temporadas

ElMundoDeportivo: El Real Madrid quiere torpedear el fichaje de Cesc por el Barça

ElMundoDeportivo: ¡Mourinho quiere llevarse a Ibrahimovic del Barça al Real Madrid!

LaVanguardia: Los clásicos Barça-Madrid serán el 28 de noviembre en el Camp Nou y el 17 de abril en el Santiago Bernabeu

#Barcelona

LaVanguardia: El Ayuntamiento de Barcelona recurre al TC el decreto que prohíbe el endeudamiento de los municipios

ElMundoDeportivo: Llega la hora de Barcelona 2010

#Katalonien

LaVanguardia: La Oficina Antifrau "ni afirma ni descarta" que CDC se financiara ilegalmente a través del Palau

LaVanguardia: El tripartito acuerda llevar la presunta financiación irregular de Convergència a la fiscalía

#Katalonien_och_Spanien

LaVanguardia: El Tripartit se situa en el tiempo de descuento

LaVanguardia: Inquietud en el PSC por la drástica renovación que pretende ejecutar Montilla

LaVanguardia: Carme Chacón y Felipe González culpan al PP y al independentismo del 'problema' entre Catalunya y España

ElPaís: Apuntes sobre Cataluña y España

LaVanguardia: CiU y ERC responden a Chacón y González que el problema de Catalunya son "los engaños socialistas"

Avui/ElPunt: Ofensiva de Zapatero per frenar el sobiranisme català

LaVanguardia: El PSC vota en el congreso en contra de la resolución que abprobó en el parlament

LaVanguardia: Catalunya será la comunidad más afectada por el recorte de Fomento en obra pública

LaVanguardia: Blanco: "Catalunya es de las comunidades más beneficiadas en el recorte porque queda por debajo de la media"

#Spanien

LaVanguardia: Turismo pierde poder en el Gobierno en un momento clave para el sector

ElPaís: España aplica en su examen el mayor ajuste inmobiliario

The Economist: Partial Stress Relief

No comments: