Wednesday, 21 July 2010

SWE: Utblick från Vilanova

#Wirdheim_i_Vilanova

Barnen har åkt till Sverige för att tillbringa sommarlovet med sina farföräldrar så jag är plötsligt fri att ägna mer tid än vanligt åt företaget. Web-sida, bloggar och sociala nätverk måste ses över så jag är knappast sysslolös. Vilanovas i la Geltrús "World Music"-Festival – FIMPT – missade jag helt i år, eftersom lördagen ägnades åt web-shop och söndagen åt en flash-mob monsterjakt med the Singer Mornings i Coma-ruga (el Vendrell) och en intervju i #VistiNoVistCatalunya Radio.

#Vilanova_och_Penedès

För Penedès är de senasta dagarnas stora nyhet att vi nu skall bilda ett nytt, åttonde område i Kataloniens infrastrukturplanering (àmbit funcional, på katalanska). De som vill se Penedès som ett eget framtida "län" (vegueria) ser detta som ett första steg. Det bör dock påpekas att de vegueries som inte motsvarar nuvarande provinsgränser (t.ex. just Penedès) är en av de punkter som den spanska konstitutionsdomstolen inte godkände när den nyligen – efter fyra år av överläggningar – beslutade om huruvida autonomifördraget Estatut går ihop med den spanska grundlagen.

Innan vi lämnar Penedès vill jag nämna att Gay Pride Sitges 2010 blev den turistsuccé som arrangörerna hoppats på - 60.000 besökare och fullbokade hotell. Och rörande Vilafranca del Penedès måste jag uttrycka min enorma beundran för Castellers de Vilafranca. Förra helgen lade de smidigt ytterligare tre mänskliga torn om nio nivåer till protokollet (sammanlagt 400 stycken sedan de bildades) och leder redan överlägset i årets ranking. Tyvärr får man klicka mer än en gång för att hitta mitt eget lag (Bordegassos de Vilanova) i samma lista.

#Barcelona

Barcelonas flygplats Prat de Llobregat är en av de som drabbas värst av de spanska flygledarnas protester mot neddragningar i deras spektakulärt höga löner. Den här och förra veckan har mer än hälften av dem ”råkat” bli sjuka samtidigt, vilket orsakat stora förseningar, mitt i högsäsong. Spaniens infrastrukturminister (ministro de fomento, på spanska) José Blanco avser nu att snabbutbilda militära flygledare så att de kan rycka in vid behov.

Nöjesfältet på Tibidabo öppnar igen imorgon. De har hållit stängt i flera dagar för att undersöka vad som gick fel när en stor pendelattraktionen rasade ihop och en 15-åring omkom. Tyvärr tyder mycket på att teknikers tidigare påpekande om allvarliga brister har förbisetts eftersom de kom när högsäsongen redan börjat.

#Can_Barça ("Hemma hos Barça")

Josep Guardiola (Pep) har skrivit på ett förnyelsebart ettårsavtal som tränare för FC Barcelona. Kritiker till Sandro Rosell anser att detta visar på den nytillträdde presidentens bristande förhandlingsförmåga, men Pep själv hävdar att han blir mer resultatorienterad om kontraktet är kort.

Brasilianaren Adriano Correia Claro har skrivit på ett fyraårskontrakt. Han köptes, likt sin landsman Dani Alves, över från Sevilla.

Att köpa in Cesc Fàbregas verkar bli för dyrt för Barças ekonomi. En engelsk tidning hävdar dock att Arsenal behöver en ursäkt för att sälja honom och att en skriftlig förklaring av Cesc om att han vill byta klubb skulle kunna skynda på en affär.

Vad gäller Zlatan Ibrahimovic har Pep sagt att en spelare på svenskens nivå själv måste avgöra sin framtid.

#Katalonien

De senaste opionsundersökningarna inför höstens val till det katalanska parlamentet bekräftar att det blir regeringsskifte. CiU (= CDC + UDC) har nu så starkt stöd att de nästan kan komma att få egen majoritet.

#Katalonien_och_ Spanien

CiUs starka position och det kommande valet färgar hela den debatt om Kataloniens framtida relation till Spanien som följt på konstitutionsdomstolens strykningar i och omtolkningar av Estatut.

Jobbigast är det nog för socialisterna PSC som, (tillsammans med ICV-EUiA och ERC utgör de ”Tripartit”) regerar i Katalonien. De har bränt väldigt mycket kraft under den segdragna Estatut-processen och är upprörda över konstitutionsdomstolens utslag. Samtidigt ingår de i Spaniens PSOE regering och har nu bestämt sig för att tillsammans med Zapatero hitta alternativa sätt att uppnå det som var ”andan” i Estatut.

De andra partierna har lättare att dra nytta av konstitutionsdomstolens dom:

PP i Katalonien är mycket nöjda med konstitutionsdomstolens dom eftersom den bevisar att Estatut inte ryms inom den nuvarande spanska grundlagen.

CiU markerar att man, i dagsläget, inte vill att Katalonien blir en suverän stat men helt enkelt får söka nya vägar till ett mer omfattande självbestämmande än det som Estatut omfattade.

ERC har meddelat att det naturligtvis inte kan bli nya Tripartit-regeringar eftersom självständighet för Katalonien nu blir partiets övergripande mål.

Jokern i leken, Barças f.d. president Joan Laporta, registrerade för en tid sedan sitt indepenentista-parti Democràcia Catalana men har idag tillsammans med Alfons López Tena (CDC) och Uriel Bertran (ERC) bildat Solidaritat Catalana per la Independència, vilket de vill skall bli en koalition för alla partier som vill ha självständighet. De två senare personerna är nyckelfigurer plattforms-folkomröstningar om självständighet som pågår i bakgrunden av den officiella politiken och hoppas få med sig folk därifrån, men också locka in ERC, Joan Carreteros ”Regrupament.cat” samt de många CUP-sympatisörer som i vanliga fall undviker att rösta i andra val än kommunalvalen.

Som kontrast bör det nämnas att en nyligen utförd opionsundersökning visar på att 65,7% av katalanerna antingen är stolta eller mycket stolta över att vara spanjorer.

#Spanien

Den politiska situtationen i Katalonien har och kommer att få återverkningar i Spanien. Idag lade CiU ned sina röster i omröstningen om ett budgettak för nästkommande år och PSOE-regeringen fick därmed igenom sin proposition. Tidigare har det ryktats att Zapatero skulle kunna inleda ett mer omfattande samarbete med CiU när de senare väl vunnit valet i Katalonien, men CiUs ledare i kongressen, Duran i Lleida, har nyligen markerat att partiet under inga omständighet kommer att stödja regeringens budget för nästa år. Zapatero har därför blivit alltmer mån om att vinna tillbaka det samförstånd som han tidigare haft men förlorat hos PNV (det stora baskiska nationalistpartiet).

Zapatero verkar dock vänja sig vid att vara pressad. ”Var dag har nog av sin plåga” (”Cada día tiene su afán”, på spanska) svarade han ironiskt när en TV-reporter ville få honom att spekulera om framtiden.

- - -

Om det finns nyheter som du anser att jag missat, ber jag dig att skriva en kommentar och, allra helst, bifoga länkar. Alla nyheter som jag anser passar in i sammanhanget kommer att läggas till som uppdateringar.

- - -

Källor och inspiration:

#Vilanova_och_Penedès

Avui/ElPunt: El Parlament reconeix l'àmbit funcional del Penedès

Avui/ElPunt: Èxit de públic en la primera edició d'una Gay Pride de Sitges sense incidents

el3deVuit: Els Castellers de Vilafranca arriben als 400 castells de nou descarregats

ElMonCasteller: Rànquing

#Barcelona

LaVanguardia: Blanco asegura que sera muy rápido preparar a controladores militares para las torres civiles

LaVanguardia: El parque de atracciones del Tibidabo reabre mañana al mediodía sus puertas

#Can_Barça

LaVanguardia: Guardiola justifica su renovación por un año porque trabaja mejor con contratos cortos

LaVanguardia: El Barça intentará restablecer las relaciones con el Arsenal

LaVanguardia: Cesc deberá pedir por carta su salida del Arsenal

LaVanguardia: Adriano: "No me pensé ni un segundo fichar por el Barça"

DN: Guardiola: Zlatan avgör sin framtid

#Katalonien

LaVanguardia: Duran considera que la encuesta demuestra la incapacidad del tripartito para gobernar

#Katalonien_och_Spanien

LaVanguardia: CiU, ERC y ICV llevan al Congreso la resolución unitaria del Parlament

LaVanguardia: Mas anuncia que CiU apostará por vías que avancen hacia la autoderminación de Catalunya

LaVanguardia: El PSC alerta que CiU azuza el "fuego de la división" catalana por réditos políticos

LaVanguardia: El PP ve "electoralista" la moción del PSOE del Estatut

LaVanguardia: El PSC vota en el congreso en contra de la resolución que aprobó en el parlament

LaVanguardia: Zapatero ofrecerá a Montilla desarrollar el estatut pero avisará que hay puntos que no caben en la constitución

LaVanguardia: Laporta insta a los partidos catalanistas a formar una gran coalición por la independencia

LaVanguardia: El 65,7 por ciento de los catalanes se siente muy o bastante orgulloso de ser español

#Spanien

LaVanguardia: El techo de gasto saldrá adelante gracias a la abstención de CiU

ElMundo: El PSOE cede ante las peticiones del PNV para preservar la estabilidad

LaVanguardia: Salgado confía en que los presupuestos de 2011 tendrán el consenso suficiente

No comments: