Sunday, 7 March 2010

Stöd RFSU:s kampanj mot mödradödlighet

Att vara en bra förälder känns inte alltid så enkelt och speciellt inte nu när vi alla, mer eller mindre direkt, känner av kristiderna. Då är det bra att någon öppnar ens ögon för hur lyckligt lottade man egentligen är. Ett exempel på det är RFSU:s kampanj om mödradödlighet och aborter som kulminerar på den internationella kvinnodagen, den 8/3.

Både Sverige - som vi kommer ifrån - och Spanien - som vi bor i - har liksom andra rika länder en minimal mödradödlighet. Vad RFSU vill rikta uppmärksamhet på är hur annorlunda situationen är i de fattigare delarna av jorden: Varje år dör över en halv miljon kvinnor av förlossningsrelaterade skador. De fem huvudorsakerna - förblödning, infektioner, graviditetskramp, osäkra aborter samt försvårad förlossning – är förhållandevis lätta att undvika. Trots det är en graviditet i sig närmast att betrakta som livshotande på platser som Niger, Afganistan, Sierra Leone med flera.

RFSU:s protest tar sitt uttryck i en så kallad ”barnvagnsmarsch på bred front” genom Stockholms centrum. Den avslutas med att Sveriges biståndsminister, Gunilla Carlsson, uppvaktas med följande krav:

att Sverige och andra rika länder satsar de 80 kr per OECD-medborgare och år som krävs för att minska mödradödligheten med 70 procent.

att rätten till abort blir betraktad som en mänsklig rättighet och en viktig global fråga.

att de länder som Sverige ger bistånd till har en handlingsplan för hur mödradödlighet ska bekämpas – och att den innehåller åtgärder för att säkra tillgång till preventivmedel, information, säkra aborter och förlossningsvård.

Personligen - som distributör för RFSU:s kondomer i Spanien (Puck Import, S.L.) - är jag väldigt glad över att Riksorganisationen har valt ett u-landsrelaterat tema för den internationella kvinnodagen och är säker på att manifestationen blir en framgång. En mängd svenska kändisar visar redan i förväg sitt stöd genom att antingen blogga om den eller gå in som så kallade mammaambassadörer.

Vi som inte kan delta fysiskt kan ändå delta genom att skriva på ett nätupprop eller gå med i en Facebook-grupp. Låt oss alltså alla “Unite for Women”.

- - -

RFSUs krav på abort ses som en mänsklig rättighet är kontroversiellt redan inom EU, t.ex. här i Spanien. Zapateros socialistregering har nyligen infört en ny liberalare abortlagstiftning men idag, den 7/3, hölls det ”ja till livet-demonstrationer” (España Vida Sí) mot den. I Madrid skall, enligt organisatörernas egna siffror, hela 600.000 personer ha deltagit, medan de i Barcelona sägs ha varit 7.000.

- - -

En liknande post på engelska, katalanska och spanska.

- - -

Technorati tags: RFSU, Spanien

No comments: