Sunday, 3 October 2010

SWE: E-CAT-BCN - en nyhetssammanfattning

Lite nyheter från Spanien, Katalonien och Barcelona - en utblick från Vilanova i la Geltrú.

General Strike in Spain, Vilanova i la Geltru, Catalonia 006

Spanien

Zapateros PSOE-regering har kunnat rösta igenom statsbudgeten för 2011 tack vare stöd från baskiska PNV. Finansminister Helena Salgado beskriver innehållet som tufft eftersom målet är ett budgetunderskott på 6%. Den offentliga förvaltningen skall över lag spara 7,7% och hela 16% på departementsnivå. Lönerna för offentliganställda reduceras med 5%. och de statliga infrastrukturinvesteringarna med 30%. Återhållsamheten slår olika mot olika autonoma regioner, men Balearerna, Euskadi (Baskien) och Madrid tillhör de minst drabbade.

Även om facken hävdar att den var en framgång kan generalstrejken 29/9 inte påstås ha lyckats lamslå Spanien och regeringen har meddelat att den inte kommer ändra sina planer på att göra den spanska arbetsmarknaden mer flexibel och mindre tudelad mellan dem med fast anställning och de säsongsanställda.

Kreditvärderingsinstitutet Moody's sänkte, som väntat, Spaniens betyg från AAA (maximum) till Aa1, p.g.a. de svaga framtida tillväxtutsikterna. Räntorna på spanska statspapper sjönk dock något efter beskedet, eftersom marknaden hade befarat en större sänkning.

Domstolsförhandlingarna i en av Spaniens största korruptionshärvor genom tiderna – kallad Operación Malaya – har inletts. Bland de 95 åtalade återfinns Marbellas tidigare borgmästare Julián Muñoz och Marisol Yague samt Juan Antonio Roca, tidigare stadsplaneringsansvarig i samma kommun.

Spanien är det fjärde minst språkkunniga landet inom EU – bland vuxna (25-64 år) säger sig 46,6% inte behärska något utländskt språk, vilket kan jämföras med EU-genomsnittet på 38%. Länderna som ligger sämre till är Rumänien, Ungern och Portugal. Motsatt situation råder i Litauen, Lettland och Sverige där mindre än 5% hävdar att de inte behärskar något främmande språk.

Enligt statistik från Hoteles.com är Madrid, Barcelona, Valencia och Sevilla de populäraste resmålen för turism inom Spanien. Turisterna som kommer utifrån väljer Barcelona, Madrid, Sevilla, Alicante, Valencia, Palma de Mallorca, Marbella, Torremolinos, Málaga y Lloret de Mar, i nämnd ordning.

Franska dagstidningen Le Monde uppmärksammar spanskt slöseri med allmänna medel och har som exempel flygplatsen i Ciudad Real som har kostat 500 miljoner Euro att bygga men dit bara Ryanair flyger och det tre gånger i veckan samt med subventionerade kostnader. Ciudad Real har 75.000 invånare och inga omgivande tätorter som kan öka passagerarflödet.

Katalonien

Castellers de Vilafranca var, som väntat, överlägsna i den tävling i mänskliga torn, Concurs de Castells, som hålls i Tarragona vartannat år och vann för femte året i rad, något som de kallat för “mål V” (Objectiu V), där V:es står både för siffran 5 och för victoria. Konstruktionerna 4de9 amb agulla (fullbordat/descarregat), pilar de 8 (krönt/carregat) and 5de9 (fullbordat) gav dem 4.795 poäng. Historiskt sett har Castellers de Vilafranca nu vunnit denna tävling åtta gånger, lika många som Colla Vella dels Xiquets de Valls. Colla dels Joves Xiquets de Valls kom 2:a med 3.067 poäng efter att ha fullbordat 3de9 och 4de9 samt krönt 5de9. Colla Vella dels Xiquets de Valls hade ännu en svår dag, och slutade som 3:a 2.163 poäng efter att ha krönt 5de9 och fullbordat 3de9.

Enligt en opinionsundersökning utförd av radiostationen RAC1 skulle 49% av katalanerna rösta för självständighet från Spanien, och 41,4% emot.

Kataloniens justitieminister (Consellera de Justicia) Montserrat Tura blir inför höstens val PSCs andranamn i Barcelona-provinsen, efter president José Montilla. Tura är en av den nuvarande regeringens bäst ansedda ministrar, men också kvinna (PSC har könsvarvade listor) och, kanske framför allt, hör till den katalansksinnade del av partiet som hittills ansetts underrepresenterad.

Dokumentärfilmen Bicicleta, cullera, poma” (“Cykel, sked, äpple”) av Carles Bosch hade premiär på filmfestivalen i San Sebastián. Den handlar om Pasqual Maragalls - fd. Borgmästare i Barcelona och President för Kataloniens Generalitat – och hans liv efter det att han fått diagnosen Alzheimer.

Efter vinterns snökaos i framför allt Girona-provinsen, kräver Kataloniens inrikesministerium att elbolagen är närvarande under koordineringen av nödsituationer orsakade av vädret.

Poeten Joan Triadú har gått bort vid 89 års ålder. Triadú var under Franco-diktaturen en av de mest kända förkämparna för den katalanska kulturen.

F. C. Barcelona

FC Barcelona slarvade bort 2 viktiga liga-poäng genom att på Camp Nou bara spela oavgjort 1-1 mot R.C.D. Mallorca (Lionel Messi gjorde Barças mål). David Villa var avstängd som bestraffning för sin attack på Gurpegui under matchen mot Athletic Club Bilbao.

Xavi Hernández spelade inte och kommer att behöva vila i två veckor, då han drabbats av en dubbelsidig hälseneinflammation.

Josep Guardiola och Mallorcas danske tränare Michael Laudrup känner varandra väl eftersom de båda spelade i Barças så kallade Dream Team, tränat av Johan Cruyff.

Barcelona

Oroligheterna mellan polis och maskerade medlemmar av s.k. alternativa rörelser (antisistema) gjorde att generalstrejken den 29/9 i Barcelona går till historien som en dag med omfattande vandalism. Borgmästare Jordi Hereu (PSC) uppskattar för skadorna till 262.500 Euro.

Barcelona är jordens 31:a dyraste stad (6 platser lägre än ifjol). Dyrast är Oslo, Zürich , Genève, Tokyo, Köpenhamn och New York.

För att förbättra gatusituationen på Ramblan skall de kiosker som tidigare sålde djur transformeras till hantverksbodar, restaurangterasserna skall få enheltig design och antalet levande statyer skall begränsas till femton.

Med 1.400.000 personer i 500 olika aktiviteter har Barcelonas Festa Major de la Mercé lockat lite mindre publik än i fjol, men då pågick firandet en dag längre och hade en större budget.

Spaniens kulturminister Ángeles González Sinde har meddelat att Barcelona skall få det största statsbibilioteket i Spanien - ett glaspalats på 18.000 kvadratmeter som 2012 skall byggas i anslutning till Estació de França.

VM i simning 2013 kommer att hållas i Barcelona, sedan Dubai, där tävlingarna ursprunglingen skulle hållas, drog sig ur p.g.a. ekonomiska problem. Det faktum att Barcelona framgångsrikt 2003 ordnade samma evenemang gjorde att man besegrade motkandidaterna Hamburg, Moskva, Sydney och Seoul.

Cirque du Soleil förhandlar med Ajuntament de Barcelona om att sätta upp en fast scen i staden, något som de hittills endast har i Las Vegas, New York, Orlando, Macao och Tokyo.

Vilanova i la Geltrú – Garraf - Penedès

De stora 29/9 generalstrejksdemonstrationerna i Garraf hölls i Vilanova i la Geltrú, där 2.500 personer deltog i facken CC.OO:s och UGT:s demonstration och 500 i syndikalisternas alternativ.

Iförra veckan förbjöds tillfälligt musselfiske i Vilanova i la Geltrú och dessutom stängdes stranden Ribes Roges av för bad. Orsaken var att de kraftiga regnen hade spolat ut tidigare stillastående vatten.

Under dagarna 7-17/10 firar Sitges sin årliga skräckfilmfestival. Paraden för folk utklädda till levande döda, the Zombie walk, hålls lördagen 9/10.

Ajuntament de Sitges skall se till att Aigadolç klassas som en del av stadskärnan, varmed de 230 personer som bor där kommer de kunna stanna kvar efter det att deras licens på 50 år går ut 2018. Lägenheterna där mäter 20-50 kvadratmeter.

Ajuntament de Sitges kommer att ge simklubben Club Natació Sitges en kredit på 4,5 miljoner Euro för att garantera klubbens överlevnad.

Medan Castellers de Vilafranca vann Concurs de Castells, så kom de andra två lagen från Penedès 10:e respektive 12:e plats (av de 12 lag som kvalat in). Xicots de Vilafranca fick 804 poäng för att ha fullbordat 4de8 och 5de7 samt krönt torre de8. Nens del Vendrell lyckades aldrig med sin stora utmaning för dagen, d.v.s. att bygga torre de 8, utan fick nöja sig med 722 poäng och att fullborda 4de8, 5de7 och torre de7.

Den 29:e årgången av cava-veckan (Setmana del cava) bjuder på nyheten AVE-Cava! För att marknadsföra drycken kommer Madrids borgmästare Alberto Ruiz Gallardón att utbringa en avskedsskål och Barcelonas dito Jordi Hereu en välkomstskål för 400 kända madridbor som gör ett endagsbesök i Penedès med snabbtåget AVE.

Den tyska snabbköpskedjan ALDI har invigt ett logistikcentrum i Masquefa (Anoia) varifrån de skall leverera varor till 13 provinser i nordöstra Spanien.

- - -

Sammanfattningen sträcker sig från min senaste text i den här serien fram till söndagen 3/10. Om det finns nyheter som du anser att jag missat, ber jag dig att skriva en kommentar och, allra helst, bifoga länkar. Alla nyheter som jag anser passar in i sammanhanget kommer att läggas till som uppdateringar.

Här hittar du en
sammanfattning av vilka de katalanska politiska partierna är och vilka som är deras motsvarigheter på spansk nivå.

- - -

Källorna till denna text återfinns i slutet av den engelska versionen.

No comments: