Tuesday, 12 October 2010

SWE: E-CAT-BCN - en nyhetssammanfattning

Lite nyheter från Spanien, Katalonien och Barcelona - en utblick från Vilanova i la Geltrú.

Autumn leaves and palm trees Vilanova


Spanien

Arbetslöshetssiffrorna för september brukar, pga säsongsvariationer, inte vara positiva. Efter fyra månader med sjunkande siffror har Spanien återigen över 4 miljoner arbetslösa.

Internationella valutafonden, IMF, bedömer att Spanien blir den enda utvecklade ekonomin som avslutar 2010 med negativ tillväxt (-0,3%). För 2011 har man skrivit upp den förväntade BNP-ökningen i Spanien från 0,6 till 0,7%, men varnar för den höga skuldsättningsgraden och arbetslösheten. Man meddelar också att PSOE-regeringen bör planera för ytterligare kostnadsnedskärningar, eftersom statsbudgeten för 2011 förutsätter 1,3% tillväxt.

Wall Street Journal varnar för att Spanien sitter fast i följderna av den finansiella krisen och kan visa sig vara Europas motsvarighet till ”Lehman Brothers”.

Spanien kommer, enligt IMF, att sluta året som jordens 12:e största ekonomi. På grund av krisen passeras man av Kanada, Indien och Ryssland, i nämnd ordning.

Socialistpartiet (PSOE) försöker nedtona den interna kritik som allt oftare framförs mot José Luis Rodríguez Zapatero. Att Tomás Gómez vann primärvalet till att bli socialisternas kandidat till posten som President för Comunidad de Madrid tolkas av många som en protest mot partiledaren.

Zapatero har ännu en gång under militärparaden för att fira Día de la Hispanidad (12/10) bemötts med rop om att han bör avgå (”¡Zapatero, Dimisión!”) medan kungafamiljen bemöttes med applåder.

Den spanska livsmedelskonsumtionen beräknas minska i år. Under 2009 gjorde specialerbjudanden och ökad försäljning av private label att omsättningen i handeln gick ner, men för första gången på tio år sjunker nu också volymen av fysiska varor.

Fastighetspriserna fortsätter att sjuka, de var i september 5% lägre än för ett år sedan. Sedan toppen i december 2007 har de i genomsnitt för hela Spanien sjunkit med 18%. Värst drabbad är Medelhavskusten med 25,7%.

Gerardo Díaz Ferrán, hårt kritiserade ordförande i den spanska arbetsgivarföreningen CEOE, kommer att utlysa nyval men har ännu inte tillkännagjort om han själv kommer att ställa upp för omval. Beslut inom CEOE är svårförutsägbara då 60% av röststyrkan innehas av olika branschgrupper och 40% av de territoriella organisationerna.

En opinionsundersökning av CIS (Centro de Investigaciones Sociologicas) avslöjar 67,8% av spanjorerna nästan alltid känner till tillfredsställda med sitt familjeliv. Hela 67,6% anser att en idealfamilj utgörs av makar som båda förvärvsarbetar. Skulle dock en make behöva säga upp sig, anser 45,7% att det bör vara kvinnan, medan 20,9% anser att könet inte skall spela någon roll i det beslutet.

Financial Times förutspår att de spanska sparbankerna kommer att tvingas in i en andra omgång av fusioner, eftersom det fortfarande finns ett överskott på filialer och återhämtningen i ekonomin är så svag.

Som reaktion mot det kommande förbudet i Katalonien, har PP i den spanska senaten försökt att skydda tjurfäktningarna genom att få dem förklarade ”av kulturellt intresse”. Förslaget röstades ned.

Polisen har arresterat 57 personer misstänkta för att ha spridit barnpornografi. Två av de misstänkta är själva poliser.

Den spanska internationellla domstolen Audiencia Nacional har anklagat Venezuela för att ha spelat en roll i träningen av ETA-terrorister. Hugo Chávez regering har efter protester lovat att utreda ärendet.

Den amerikanska tidningen Foreign Policy har utsett Spaniens José Maía Aznar till en av världens sämsta ”före detta premiärministrar”. Att kalla den globala uppvärmningen för en ”ny religion” och och utnämningen av en svart president i USA för en ”historisk exotism” tillhör de formuleringar som har retat juryn.

Katalonien

De katalanska näringslivsorganisationer som var de första att 2002 uttrycka sitt stöd för Zapatero, har förlorat sitt förtroende för PSOE-regeringen i Madrid. Cercle d'Economia kräver att den spanska författningen skrivs om och anpassas till Kataloniens anspråk på ökad autonomi. Samtidigt protesterar Barcelonas handelskammare Cambra de Comerç mot att den spanska regeringen inte betalar i tid och inte investerar i Katalonien enligt vad som föreskrivs i autonomifördraget Estatut.

För att förstärka finanserna kommer Generalitat inom kort att emittera egna obligationer med en årsränta på 4,75%. Emissionen förväntas komma att bli lyckad, vilket i gengäld minskar tillgången på kapital både för privatmarknaden och den spanska staten.

Kataloniens president, José Montilla (PSC), som under två år har avstått från att närvara vid de traditionella militärparaderna i Madrid den 12/10, åkte i år dit ”som privatperson”. Regeringspartnerna ERC och ICV-EUiA anser att detta skapar en olycklig förvirring om huruvida Tripartit är katalansksinnat eller inte.

Hösten är här och den katalanska kusten har drabbats av åska, skyfall och starka vindar.

Genom att förklara kanalen Segarra-Garrigues av allmänt intresse av första rang, samt förbinda sig att vidta åtgärder för att motverka dess miljöpåverkan, har den katalanska regeringen fått EU att arkivera de domar mot kanalbygget som tidigare har fattats av ekologiska skäl.

Journalisten Pilar Rahola har för sitt arbete mot antisemitism belönats av amerikanska Anti-Defamation League. Priset bär namn av Daniel Pearl, den Wall Street Journal journalist som fick halsen avskuren av islamiska terrorister medan händelsen dokumenterades på film.

Hotellen Costa Daurada har under sommaren haft en mycket bra beläggning men, eftersom det har berott på specialerbjudanden, har resultaten i hotellnäringen försämrats med runt 20%.

F. C. Barcelona

Sedan säsongens inledning har gräset varit dåligt på Camp Nou detta faktum har fått bära en stor del av skulden för att det bara blev oavgjort mot Mallorca den 3/10. Pedro Rodríguez fastnade så illa att han drog på sig en bristning i vänster hamstringsmuskel som behöver tre veckor för att läkas. Nu har gräset bytts ut.

Efter ett uppehåll pga landskamper, spelas nästa match nu på lördag, hemma mot Valencia. Samma dag kommer FC Barcelona att hålla ordinarie årsmöte, där bland annat klubbens finanser skall diskuteras.

Redan på torsdag kommer fd ordföranden Joan Laporta och hans ekonomidirektör Xavier Sala i Martin att hålla presskonferens för att förklara hur den vinst på 11 miljoner Euro som de presenterade när de avgick, efter revision har fövandlats till en förlust på 77 miljoner.

Barcelona (Storbarcelona)

Spåren av krisen visar sig i en undersökning bland högre näringslivschefer om affärsklimatet i Europas storstäder. Barcelona faller från 4:e till 5:e plats, Madrid från 6:e till 8:e. Listan toppas, likt ifjol, av London, Paris och Frankfurt.

Luftfkvaliteten i Barcelona är sämre än vad som tillåts och efter flera varningar förbereder EU nu sanktioner. Av denna anledning kan det bli svårt att tillåta några som helst höjningar av hastighetsbegränsningarna i storstadsområdet. Högst partikelmängd i luften har stadsdelarna (barri) Sants och Poblenou samt kommunen (municipi) Prat de Llobregat.

Korruptionsanklagelser har dykt upp rörande licenser och tillstånd i stadsdelen Ciutat Vella. Affären har fått ICV-EUiA, som regerar i Barcelona tillsammans med PSC, att rösta med oppostionen för att kräva klarhet.

Ficktjuveriet i Barcelona professionaliseras. Ett exempel är de unga tjejer som, på rulltrapporna upp på Montjuïc, utger sig för att arbeta för välgörenhetsorganisationer. Trots att polisen vet vilka de är, lyckas man inte ta dem på bar gärning.

Polisen Mossos d'Esquadra har avlöjat ett jätteväxthus för marijuanaplantor. Det låg i Begues och försörjde en stor del av Baix Llobregat.

Stadsdelen Montmar i Castelldefels, som sedan länge har vuxit ihop med tätorten, har först nu fått ett komplett avloppssystem.

Vilanova i la Geltrú · Garraf · Penedès

I Vilanova i la Geltrús kustnära kvarter täcks den ofta illaluktande flodbädden Pastera nu över.

Starka vindar slet bort taket på skolan IES Joaquim Mir i Vilanova.

Med en budget på 250.000 Euro skapas Agència de Desenvolupament Econòmic del Garraf för att främja näringslivsutvecklingen i detta comarca.

Skräckfilmsfestivalen i Sitges firar att det i år var 30 år sedan som Stanley Kubricks ”The Shining” hade preimär.

Ett homosexuellt par som badade nakna nära cala d'Home Mort mellan Sitges och Vilanova utsattes för våldsam stenkastning. Efersom gärningsmännen stod uppe på klipporna som omringar stranden fick männen fly ut i havet.

Intstitut d'Estudis Penedesencs temadagar om Penedès framtid föreslogs att de fyra berörda comarques skapar ett de facto vegueria. Baix Penedès och Anoia kan ansluta sig till det samarbetsorgan Mancomunitat (Alt) Penedès - Garraf som redan finns. Sixte Moral (PSC), fd borgmästare i Vilanova, hävdade att grunden för samarbetet redan har lagts genom överenskommelsen Pacte del Sant Martí.

Karnevalen i Vilanova i la Geltrú och Festa Major i Vilafranca del Penedès har klassats som fester av katalanskt nationellt kulturarvsintresse (festa patrimonial d'interès nacional).

Ett museum och minnesmärke över folkarmén (exèrcit popular) i det spanska inbördeskriget har invigts i Pujalt (Anoia).

- - -
Sammanfattningen sträcker sig från min senaste text i den här serien fram till tisdagen 12/10. Om det finns nyheter som du anser att jag missat, ber jag dig att skriva en kommentar och, allra helst, bifoga länkar. Alla nyheter som jag anser passar in i sammanhanget kommer att läggas till som uppdateringar.

Här hittar du en sammanfattning av vilka de katalanska politiska partierna är och vilka som är deras motsvarigheterspansk nivå.

- - -

Källorna till denna text återfinns i slutet av den engelska versionen.

No comments: