Wednesday, 20 March 2013

SWE: Upptäck katalanska jättar i Vilafranca del Penedès (Barcelona) - eller: Evenemangstips 22-24 marsUnder helgen 22-24 mars kan besökare i cava-och vinregionen Penedès upptäcka några av de mest älskade karaktärerna i katalanska folkkulturen; jättarna (gegants). Söndagen 24 mars, hålls den årliga Dia del Geganter (ungefär "Jättebärarens Dag") i Vilafranca del Penedès (Alt Penedès) och det är en av de första möjligheterna i Katalonien i år att se flera jättepar dansa runt på gatorna tillsammans.

Jättar är ett mycket gammalt inslag i katalansk folklore - traditionen har dokumenterats i staden Barcelona så tidigt som 1424! På vår lokala nivå kan de långa jättarna Vilanova i la Geltrú spåras tillbaka mer än 300 år!

Karaktärerna i ett jättepar gestaltar ofta tidigare kungar och drottningar - eller adelsmän av särskild betydelse för en stad - och är klädda i kopior av traditionella högtidskläder. Dessa figurer tillverkades historiskt av trä och carton-pierre, så de tyngsta versionerna vägde ofta mer än 100 kg. Numera har vissa material ersatts med lättare alternativ (t.ex. aluminium), i ett försök att göra det möjligt för fler jättebärare (geganters) att kunna lyfta kropparna och få dem att dansa. En typisk dans för jättar innehåller upprepade piruetter, en rörelse som är svår att bemästra, men som skapar en imponerande visuell effekt när centrifugalkraften lyfter upp de tjocka kjolarna.

Praktisk information på engelska om Jättebärarens Dag i Vilafranca del Penedès finns på Discover Penedès, där man också kan kolla in flera andra evenemang som äger rum här under den kommande helgen: jazzkonserter i El Vendrell (Baix Penedès), en kappsegling i Sitges (Garraf), ett bergslöptävling i La Llacuna (Anoia), en mountainbike-tävling i Vilanova i la Geltrú (Garraf), olika guidade turer och mycket mer.

Varför inte spendera helgen i Penedès?

- - -
Relaterade tidigare bloggposter (på engelska):
Exceptional Corpus with the Giants of Vilanova
Giants and human towers – Festa Major 2009 – Day 4

- - -


Mona & Göran: I videon här veckan försöker Göran att förklara hur han kan bo i Puigmoltó medan hans fru Mona bor i Sitges, även om de delar samma hus. Därutöver avslöjar han att han älskar FC Barcelona, eftersom detta är "mer än en klubb" (més que un club).

- - -
Extern källa: Wikipedia på katalanska

No comments: