Thursday, 7 July 2011

SWE: Om hur Penedès fick ekologiskt vin tack vare Danmark


Spaniens första ekologiska viner kommer härifrån Penedès-området, närmare bestämt gården Albet i Noya. Det var en beställning från en dansk kund i slutet på 70-talet som som fick ägarna att ge sig i kast med organisk odling, och numera är alla deras 76 hektar avsatta för detta. Skillnaden gentemot den traditionella metoden är att man inte använder kemiska bekämpningsprodukter eller kemiskt gödsel. Svaveldioxid är tillåtet, men för en produkt som skall klassas som ekologisk är gränsen satt till hälften av den normala mängden. På Albet i Noya använder man ännu mindre.

Gården producerar en del rött vin, men eftersom vi är i Penedès så dominerar de gröna druvorna, främst sorterna xarel·lo, parellada och macabeu som alla är typiska för cava. Dessutom experimenterar man med att återupptäcka några av de druvsorter som odlades här innan vinlusen i slutet på 1800-talet temporärt slog ut hela Europas vinindustri.

För den som vill upptäcka Penedès vinkultur anser jag att ett första besök på något av de internationellt kända husen (Torres, Cordoníu eller Frexinet) hör till, men därefter rekommenderar jag varmt Albet i Noya. Här häpnar man inte över kilometerlånga vinkällare i flera våningar men får i gengäld uppleva ett värdebaserat familjeföretag på nära håll.

- - -
Albet i Noya erbjuder visningar på engelska, katalanska och spanska. Gården är belägen i Sant Pau d’Ordal (Subirats, Alt Penedès) och genom kartlänkarna från nätsidan på engelska, som ni hittar här, är det enkelt att hitta dit med bil. Stort tack till Wine Experience för rekommendationen!- - -
Här hittar ni en intervju på spanska med Josep Maria Albet i Noya, en av ägarna.

No comments: