Friday, 3 August 2012

Svenskdrivet Bed&Breakfast med utsikt över Penedès vingårdar


Vi är inte många svenskar som bor i Penedès-området så det är alltid extra roligt när man träffar en landsman som driver en intressant verksamhet här. Så är verkligen fallet men Ca Solyerik – ett Bed & Breakfast som ligger bland de många vingårdar som omringar den katalanska cavans huvudstad, Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès, Barcelona).

Här hittar vi en gammal masia som har renoverats och anpassats till våra dagars förväntningar men som ger en genuint lantlig känsla där det ligger på ett visst avstånd från den lilla staden Gelida. Bakom huset löper Penedès mjuka berg, här och var krönta av någon gammal borg, och framför det sträcker sig vinodlingarna i alla riktingar ända fram till det karaktäristiska berget Montserrat. Jag har en stark känsla av att särskilt de som gillar att njuta av vinturism till cykel, fots eller med bil snart kommer att upptäcka det här stället.


Den spektakulära utsikten kan man njuta av från alla rum i huset, men allra bäst från takterassen, vilken ingår som en bonus för de gäster som hyr den rymliga, mysiga sviten som upptar hela övervåningen. Bland de andra platserna som jag fäste mig för vill jag gärna nämna loungen och, framför allt, den imponerande innergården med grillplats.

Ca Solyerik drivs av svensk-amerikanska Helena Centerwall som har med sig gedigna kunskaper om vin och vinturism från bl. a. Napa Valley i Kalifornien (USA). Hon har snabbt integrerat sig i det lokala samhället och bland annat startat PenedesA - ett nätverk för kvinnor med anknytning till cava- och vintillverkningen i Penedès. Hennes personlighet och färdigheter i matlagning är en integrerad del av upplevelsen Ca Solyerik, och henne som person får jag nog skäl att komma tillbaka till i en senare post.

- - -
Här hittar ni Ca Solyeriks hemsida.
No comments: