Friday, 24 June 2011

SWE: Svensk midsommar på Mas Orpí, Alt Penedès


Idag, fredag, firar svenskarna i Sverige midsommarafton, medan vi och ett gäng andra halv- eller helsvenska familjer från Barcelona med omnejd redan har det bakom oss. För fjärde året i rad hyrde vi en masia (en f.d. katalansk bondgård) över en helg för att kunna leva ut vårt eget hemlands traditioner med sång, sill och potatis samt snaps och annat som hör till.

I år höll vi till i Penedès-området och får jag bestämma så stannar vi naturligtvis här. Huset, Mas Orpí (Castellví de la marca), hade många rum, ett välutrustat kök, stora gemensamma ytor och – framför allt – en otrolig utsikt över Penedès vingårdar och böljande landskap. Eller ”Penedès, aka Toscana, aka Falcon Crest”, som en festdeltagare uttryckte det.

Det enda vi saknade var en gräsplätt tillräckligt stor för dansen, men det löstes av grannarna som lät oss resa vår midsommarstång på deras ägor. Så fick våra barn sin årliga dos av små grodorna medan ett gäng infödda katalaner fick en söndagseftermiddag berikad med svensk kultur.
No comments: