Thursday, 30 June 2011

SWE: Corpus Christi och Sitges kärlek till blommor


Bland de mer udda sakerna som invånarna i Sitges (Garraf) påstår sig älska dyrt finner vi nejlikor (clavells, på katalanska). Kärleken tar sitt uttryck i att stora mängder av denna blomstersort i samband med Corpus Christi (en katolks högtid som tydligen heter Kristi kropp och blod på svenska) läggs ut på stadens gator i färgsprakande s.k. mattor (catifes de flors). I år fick dock även denna välmående katalanska stad dra ner på ambitionsnivån, p.g.a. sparbeting.

Traditionen har en lång historia kopplad till den kyrkan men har nått sin nuvarande styrka efter år 1952Sitges turistbyrå börja marknadsföra den på allvar. Numera är det en av de folkfester i staden som lockar flest besökare utifrån.

Firandet avslutas med en procession som går över – och därmed förstör - mattorna tills den når det altar som står i mitten av dekorationen på Cap de Vila. Uppgiften att dekorera denna knytpunkt i staden tilldelas därför en lokal organisation som utmärker sig på något sätt. År 2011 gick denna ära till biblioteket Santiago Rusiñol, som i år firar 75-årsjubileum.


- - -
Läs mer på katalanska: Festes.org

No comments: