Wednesday, 12 May 2010

Skärpning, Bordegassos de Vilanova!

Esparreguera May 2010 Concentració a la plaça Pagesia

Vi i castellers-laget Bordegassos de Vilanova har nu två misslyckade helger bakom oss. Förra söndagen, 2/5, skulle vi uppträda i den lilla byn Cabra del Camp (Tarragona) tillsammans med Colla Joves Xiquets de Valls. Tyvärr hade organisatörerna glömt att organisera ambulansnärvaro och ingen kunde komma med kort varsel. Även om det sällan sker allvarliga olyckor vore det dumdristigt att bygga mänskliga torn utan medicinskt kunnig personal på plats, extra mycket så eftersom våra försäkringar då upphör att gälla. Men det krävs mycket folk för att bygga mänskliga torn – de två lagen sammantagna var vi kanske 200 människor den här dagen – och är man då en timmes bilresa från sin hemort känns det extra fel om allting ställs in.

Den här söndagen, 9/5, berodde problemen på oss själva. Vi fick inte med oss tillräckligt med folk till staden Esparreguera (i comarcat Baix Llobregat (Barcelona) men samtidigt tillhörande vindistriktet Penedès) och följden blev att jag fick genomleva mitt sämsta uppträdande hittills sedan jag gick med i Bordegassos de Vilanova i september 2009. Ett torre de six och en pilar de 5 (förklaringar längre ner) blev vårt slutresultat, men vad vi kommer att minnas är de tre försöken att bygga ett 3de7 som alla fick nedmonteras eftersom barnen i toppen ansåg dem för ostadiga för att krönas.

Betydligt bättre gick det för värdarna, Castellers d’Esparreguera som utan problem byggde och nemonterade 4de7 och 5de6. Vad som verkligen förtjänar beröm var deras 3de7. Trots att ett av barnen i toppen under nedmonteringen höll på att tappa greppet och det i sin tur fick allt att svaja, så lyckades de hålla strukturen. Mycket imponerande!

Castellers d'Esparreguera May 2010 "5de6"

Det tredje laget, Castellers del Poble Sec (Barcelona), var - av deras reaktioner att döma - ännu nöjdare med sin insats: 3de7, 5de6 och 4de6 amb l’agulla.

Castellers de Poble Sec, Esparreguera May 2010 "4de6 amb l'agulla" 1Castellers de Poble Sec, Esparreguera May 2010 "4de6 amb l'agulla" 2

- - -

Går allt enligt planerna kan jag vara med på två träningar (assaig) den här veckan och det behövs – dels behöver vi komma igen och dels är nästa framträdande ett av de viktigare. Den 16/5, kl 12:30 uppträder vi på plaça de la Vilala plaça més castellera – i Vilafranca del Penedès under deras 'majmässa' (fires de maig), tillsammans med Castellers de Vilafranca - Kataloniens bästa lag – och Xicots de Vilafranca – också de mycket starka.

- - -

En kort förklaring till namnen på kataloniens mänskliga torn:

  • En pilar är en enskild pelare eller kolumn av människor, stående på varandras axlar. Enpilar de 5 har fem nivåer.
  • Ett torre utgörs av två personer per nivå, förutom de två översta. Ett torre de 6 har sex nivåer, de två översta inräknade.
  • Större castell har namn av typen 4de7 (4 gånger 7, i min översättning), där 4:an markerar att de utgörs av fyra personer per nivå (de tre översta – pom de dalt - undantagna) och 7:an att det handlar om sju nivåer(inklusive de tre översta).
  • Svårighetsgraden på ett mänskligt torn ökas om det nedmonteras via en pilar, som då heter agulla (följdaktligen 4de7 amb l’agulla).
  • Ett annat sätt att öka svårighetsgraden är att resa det nerifrån och upp (aixecat per sota) vilket innebär att de övre nivåerna inte klättrar, utan lyfts upp av basen (pinya).
  • I bedömningssammanhang är det att kröna ett torn (carregar, alternativt coronar) som ger huvuddelen av poängen, men för full poäng krävs också en kontrollerad nedmontering (descarregar).
- - -

Technorati tags: Barcelona, Castellers, Katalonien, Penedès, Valls, Vilanova,

No comments: