Wednesday 29 October 2008

CAT: Descans de la catalanització

Per a la catalanitzció de la meva familia, la cosa correcta de fer aquest cap de setmana hauria estat de visitar la Festa de Santa Ursula a Valls, sobre tot com no vivim massa lluny d’allà. Lamento que no vam poder fer-ho - m’hauria agradat veure el derbi casteller que al final va guanyar la colla jove per descarregar el 5 de 9 amb folre. Tampoc vam ser a Sitges, on els verds de Vilafranca van participar a una altra exposició castellera d’alt nivell. I què vam fer en comptes d’això? Quasi no goso dir-ho: vam anar a Madrid.

Però vam anar-hi amb una excusa: al nostre fill gran li havia caducat el passaport i ja que ara es necesiten fotografíes que diuen ‘biomètriques’ només es poden fer a l’ambaixada i no cap al consolat suec a Barcelona. Vam aprofitar al màxim i planificar una barreja d’activitats per als petits – el Retiro i altres parcs – i per als adults – estones sorprenentment llargues al Prado i al Centro de Arte de la Reina Sofia.

La veritat és que vam passar un cap de setmana fantàstic. A nosaltres ens agrada tant el castellà com el català i encara que Barcelona és l’àrea metropolitana que veiem com la nostra, pensem que Madrid també és una ciutat preciosa. Com estrangers podem descobrir i fins i tot identificar-nos amb les dues cultures al mateix temps, sense haver de patir a fons els conflictes que existeixen entre elles.

I per no rebre’n una dosi massa gran del capital de l’estat, vam escollir un hotel fora, a Alcalá de Henares. Una ciutat que d’unes maneres sembla a Vilanova i la Geltrú i d’altres no, però a aquest tema tornaré en breu amb una entrada en anglès.

4 comments:

ian llorens said...

There no conflict at all. I love Madrid too. I had to go there 5 years ago to the US embassy to submit my green card paperwork and we loved it.

I alway say that if I were not Catalan, I would like to be Spanish.

Anonymous said...

Viatjant s'eliminen moltes tonteries. Madrid és una ciutat fantàstica i els madrilenys són simpàtics i agradables. També ho son els sevillans, els estonis i els japonesos. Hem de sortir de Catalunya per veure que no som el centre del mon

Erik Wirdheim said...

Ian,

I am confident that most Catalans would agree with you, but those who can not hear the name Madrid without making a negative comment certainly also exist.

Since also you live outside your native country, do you not agree that being a foreigner gives you a certain "protective filter" to what is going on in your new country? For me, that is one of the advantages I see with being a foreigner.

//Erik

Anonymous,

Tens raó sobre el valor dels viatjes.

A més he de confessar que a mi m'agrada molt com parlen el castellà. Hi ha una rapidesa que em sembla que no sento quan la mateixa llengua es parla per aquí. Peró pot ser que m'estigui equivocant.

//Erik

ian llorens said...

It's interesting. I have lived 16 years away from home. When I left, I was not a Catalan nationalist, now I am. The main reason is that I have realized that Spain purposely hides the multicultural and multilingual society existing in Spain.
On the flip side, I have also learnt to value more all the good things that Spain has to offer. Madrid and most Madrilians are great.
I just ask for one thing, respect for my culture.